Dubai'de Gezilecek Yerler


Dubai gezilecek yerler konusunda Orta Doğu'nun en popüler yerlerinden bir tanesi. Burj Al Arab, Burj Khalifa, The Dubai Mall, Dubai Müzesi ve Madinat Jumeirah, Dubai'de gezilecek yerler listemizde ilk sıralarda yer alıyor.
Dubai’de nereler gezilir? Dubai gezilecek yerler listesine nereleri yazmalı? Birleşik Arap Emirlikleri‘ne bağlı Dubai, sıradan bir yerin görkemli tarihi ve gelenekleri olmasa bile doğru projelerle nasıl gözde bir tatil destinasyonuna dönüşebileceğinin adeta canlı kanıtı niteliğinde.

Petrol gelirlerinin artması ile birlikte turizme yönelik projelerin birbiri ardına hayata geçtiği kent, günümüzde mühendislik harikası yapıları, gösterişli yaşam ve alışveriş bölgeleri ile konuklarına üst düzey tatil deneyimi yaşatıyor. Rehber boyunca çok önemli bilgiler paylaşacağım ama öncesinde bunlara dikkat;


Dubai'de gezilecek yerler Burj al Arab

Kentte inşa edilen ilk mühendislik harikası yapıyı yani Burj Al Arab‘ı listenizin ilk sırasına alarak, tatilinize lüksün eğlence ile buluştuğu bir ortamda keyif dolu anlar geçirerek başlayabilirsiniz.

Dünyanın ilk 7 yıldızlı konaklama tesisi olarak tasarlanan yapı, Basra Körfezi kıyısındaki bir yapay ada üzerine 1994-1999 yılları arasında inşa edilmiş. Jumeirah Plajı’na 230 metre uzaklıkta faaliyet gösteren otele ulaşım özel köprüden sağlanıyor.

Tasarımındaki benzerlikten dolayı “Yelken Otel” adıyla da anılan tesiste konaklama imkânınız olmasa bile körfez manzaralı restoranlarında yemek yiyebilir, sağlıklı yaşam merkezinde sunulan masaj hizmetinden yararlanabilir, denizaltı turlarına veya çölde arazi araçlarıyla düzenlenen safarilere katılabilirsiniz. Tüm bu aktiviteler için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.


Burj Khalifa

828 metre uzunluğuyla dünyanın en yüksek binası unvanının sahibi olan Burj Khalifa, Emaar Gayrimenkul tarafından 1,5 milyar Amerikan Doları bütçe harcanarak 2004-2010 yılları arasında inşa ettirilmiş.

Betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyon eklenerek yapımı gerçekleştirilen ilk yapı olma özelliğini de taşıyan bina, adını Halife bin Zayid El Nahyan’dan almış. 160’tan fazla kata sahip binanın tasarımını ve inşasını Chicago merkezli Skidmore, Owings and Merrill üstlenmiş.

İlk başlarda Burj Dubai ismiyle anılan mega yapının hemen dışında gösterişli Dubai Çeşmesi konukları karşılıyor. Bina, hem çöl ortamını anımsatan hem de havuz ve çeşmeleri ile serinletici bir atmosfer yaratan Burj Khalifa Park ile çevreleniyor.

Dilerseniz heybetli yapının 124. ve 148. katlarında yer alan gözlem teraslarına çıkıp manzaranın tadını çıkartabilirsiniz. Bu alanlarda keyifli anlar yaşamanın bedeli, çıkılan saate göre değişiklik gösteriyor.


3. The Dubai Mall
The Dubai Mall

Kapladığı 1 milyon metrekareden fazla alanla dünyanın alanında en büyüğü sayılan The Dubai Mall, Burj Khalifa’nın da içerisinde yer aldığı Downtown Dubai’nin bir parçası olarak 2008 yılında hizmet vermeye başlamış.

Alışveriş merkezi, unvanına yaraşır şekilde 1.200’den fazla mağazaya ev sahipliği yapıyor. Lüks markalara tutkuyla bağlı bireyleri kendisine çeken AVM’de ayrıca gurme lezzetleri deneme fırsatı bulabileceğiniz yüzlerce yeme-içme mekânı bulunuyor.

Dubai Mall’da alışveriş yapmak dışında dilerseniz dünyanın en büyük akvaryumunu ziyaret ederek keyifli saatler geçirebilir, olimpik ölçülerdeki buz pateni pistinde kayabilirsiniz.

Tesis bünyesinde çocuklara yönelik Kidzania ve yetişkinleri korkularıyla yüzleştiren Hysteria gibi tematik alanlar da bulunuyor.



4. Dubai Müzesi
Dubai Müzesi

El Fahidi Hisarı’nın içerisindeki Dubai Müzesi, Rashid bin Saeed Al Maktoum’un emri doğrultusunda 1971 yılında kurulmuş.

Kentin petrol ticareti öncesindeki durumu ve yerel halkın benimsediği gelenekler hakkında fikir sahibi olmak isteyen gezginlerin listelerine dahil ettikleri kültürel tesisin kuruluşu sırasında Kuveyt hükumetinden yardım alınmış.

Müzenin içerisinde yer aldığı hisar, kenti savunma amacıyla 1787’de inşa edilmiş. Asli görevinin dışında yapı, yönetim merkezi, silah deposu ve hapishane olarak da kullanılmış.

Müzenin içerisinde yer alan sergi alanlarında tarihi Arap evleri, camiler, pazarlar, hurma tarlaları yeniden yaratılmış halde konuklara sunuluyor. Kültürel tesisi gezerken ayrıca bölgedeki inci avcılığının zengin tarihini de keşfedebilirsiniz. Müzenin koleksiyonundaki parçalardan bazılarının tarihi M.Ö. 3000’e kadar uzanıyor.


5. Madinat Jumeirah
Dubai'de görülmesi gereken yerler Madinat Jumeirah

Burj Al Arab’a yakın konumdaki Madinat Jumeirah, yerel mimariden izler taşıyan dokusu ile gezginlerin dikkatini çekiyor.

40 hektarlık alanı kaplayan kompleksin içerisinde geleneksel tarzda çarşı, Bastakiya’nın rüzgâr kulesi evlerinden ilham alınarak tasarlanmış 5 yıldızlı 3 otel seçeneği, 50’den fazla restoran, eğlence mekânları ile çok sayıda teras bulunuyor.

Adı dilimizde “Cumeyra Şehri” anlamına gelen yapı kompleksinde gündüz 2 kilometre uzunluğundaki özel plajda denizin ve güneşin tadını çıkartabilir, su sporları ile ilgilenerek eğlenebilirsiniz.

Akşama doğru dilerseniz çarşıdaki alışveriş fırsatlarını değerlendirebilir ya da abra isimli geleneksel teknelere binerek 5 kilometrelik kanal ağında gezintiye çıkabilirsiniz.

Karnınız acıktığında ise sahil kesimindeki restoranlar arasından seçim yapabilirsiniz. Tabii, bu arada gün batımına doğru teraslardan birine çıkıp eşsiz manzarayı izlemeyi de sakın unutmayın.


6. Palm Jumeirah
Palmiye Adası Dubai gezilecek yerler

Dubai tatili sırasında ziyaret etme fırsatı bulacağınız bir diğer mühendislik harikası projeyse Palm Jumeirah.

Aslında yapay ada, Palm Deyra ve Palm Cebel Ali ile birlikte Palmiye Takımadaları projesinin bir parçasıymış. Hatta üç adanın da yapım süreci Hollandalı mühendislerin gözetiminde 2001 yılında başlatılmış. Ancak ilk bitirilen 2011 yılında Palm Jumeirah olmuş.

Kıyı şeridini 520 kilometre artıran adanın ortasında, her 2 yanda 8 adet olmak üzere toplamda 16 kola ayrılan ana bölüm bulunuyor. Bu bölüm karaya bir köprü vasıtasıyla bağlanırken körfez akıntılarının etkisini azaltma amacını da taşıyan dış bölümden Dubai’ye ulaşım, denizin altındaki tünellerden sağlanıyor.

Toplu ulaşım ağının da kapsamı içerisinde olan ada üzerinde Atlantis The Palm, Jumeirah Zabeel Saray ve The One & Only başta olmak üzere çok sayıda lüks konaklama tesisi faaliyet gösteriyor.

Adrenalin tutkunlarının gökyüzü dalışı yaparak çevresine indikleri yapay kara parçasında, farklı mutfak kültürlerinden lezzetler sunan restoranlar keyifli bir akşam yemeği için sizleri bekliyor.



7. JBR Walk & Dubai Marina
Dubai'de gezilecek yerler The Walk at Jumeirah Beach

Çoğunlukla kapalı alanda geçen bir günün ardından akşam saatlerinde açık havada yürüyüş yapmak isterseniz, sizlere JBR Walk deneyimini yaşamanızı tavsiye ederim.

Açılımı Jumeirah Beach Residence olan bölge, Basra Körfezi kıyısında yer alıyor. Yerleşim bölgesinin 1,7 kilometre uzunluğundaki ana caddesinde yürürken, tasarım harikası 40 gökdeleni görebilir ve plaj alanını çevreleyen mekânlar aracılığıyla sunulan alışveriş ve eğlence olanaklarından faydalanabilirsiniz. Bluewaters Adası’nın tam karşısındaki plajda develerle kısa gezintiler de düzenleniyor.

Daha zengin içerik için JBR’dan sonra Dubai Marina’ya geçebilirsiniz. Yapay kanalın çevresine kurulan marinada 1 kilometre uzunluğundaki XLine ile körfez ve Dubai manzarası izlerken heyecanlı dakikalar yaşayabilirsiniz.


8. Jumeirah Camii
Dubai gezilecek yerler Jumeirah Camii

Mimari özellikleri nedeniyle gezginlerin Dubai gezilecek yerler listelerine ekledikleri Jumeirah Camii, 1975-1978 yılları arasında inşa edilmiş.

Tasarımında Fatımi tarzının tercih edildiği dini yapı, sade ancak şık görünümü ile dikkatleri üzerine topluyor. İkiz minareleri ana kubbesi ile bağlantılı tasarlanan camide 1.200 kişi aynı anda ibadet edebiliyor.

Özellikle güneşin batışıyla beraber caminin ön tarafı, fotoğraf çekmek isteyen gezginlerle dolup taşıyor.

Kentte Müslüman olmayan bireylerin ziyaretine açık tek dini yapı olan Jumeirah Camii’ne bireysel ziyarette bulunulamıyor. Ancak iç kısmını görmek isteyenler için haftanın 6 günü rehberli turlar düzenleniyor.

Rezervasyon gerektirmeyen bu turlar saat 10.00’da başlıyor ve toplamda 75 dakika sürüyor. Tur esnasında ziyaretçilere dini bayramlar, ritüeller, gelenekler ve mutfak kültürü hakkında bilgiler veriliyor. Hatta gezginlere, kahve ve hurma başta olmak üzere birçok yöresel lezzet sunuluyor.


9. Mall of Emirates
The Mall of Emirates Dubai

Kentin ikinci büyük alışveriş merkezi konumundaki Mall of Emirates, 2005 yılından beri faaliyetlerini sürdürüyor. 255 bin metrekarenin üzerinde alana sahip tesiste yeme-içme ve gezinti alanları ile birlikte Moda Kubbesi adı verilen bölümde Apple, Burberry, Missoni gibi markalara ait 630’dan fazla mağaza yer alıyor.

Alışveriş merkezinin yeme-içme alanında ise sayıları 100’ü aşan kafe ve restoranlar, konuklara farklı lezzetler sunma konusunda birbirleriyle yarışıyor.

Mall of Emirates, zengin alışveriş seçeneklerinin yanı sıra her yaş grubundan bireyin ilgisini çekebilecek tematik eğlence alanlarını da bünyesinde barındırıyor.

Orta Doğu’nun ilk kapalı kayak merkezi olan Ski Dubai, bu alanlar içerisinde başı çekiyor. Alışveriş merkezinde ayrıca 500 kişiyi ağırlayabilen Dubai Topluluk Tiyatrosu ve Sanat Merkezi ile aileler için tasarlanan Magic Planet bulunuyor.

 Tur Tavsiyesi:  Avm içerisinde yer alan Ski Dubai adlı yapay kar parkınının giriş biletlerini dilerseniz internetten de satın alabilirsiniz, tıklayın: Ski Dubai: Kar Parkında Sınırsız Biniş Bileti


10. Altıncılar Çarşısı
Dubai Altıncılar Çarşısı

Kentin en eski ve en popüler pazarlarından biri olan Altıncılar Çarşısı, ticaret bölgesi Deira’nın sınırları içerisinde yer alıyor. Dubai Balık ve Sebze Pazarı ile Deira Kordon Boyu arasında kalan üstü kapalı çarşının içerisinde, büyük çoğunluğunda kuyum ticaretinin yapıldığı 379 dükkân faaliyet gösteriyor.

Bu dükkânlarda standart ürünlerle birlikte akıl almaz güzellikte tasarımlara sahip takıları aynı vitrinde görebilirsiniz.

Çarşıda satışı yapılan tüm ürünlerin Dubai hükümeti tarafından sıkı denetim altında satıldığı ve gerçekliklerinin garanti altında olduğu söyleniyor. Ancak yine de yüksek fiyatlı alışveriş yaparken profesyonel yardım almanızı tavsiye ederim.


11. Baharatçılar Çarşısı
Dubai'de gezilecek yerler Baharatçılar Çarşısı

Rengârenk tezgâhların bulunduğu Baharatçılar Çarşısı, Dubai gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bir diğer otantik pazaryeri. Tıpkı Altıncılar Çarşısı gibi Deira’da bulunan pazarı, gözünüzde İstanbul’daki Mısır Çarşısı’nın küçüğü gibi canlandırabilirsiniz.

Çoğu dükkanda aromatik gıda maddelerinin satışı yapılırken küçük bir kısmında tezgahları gezginlerin ilgisini çekebilecek hediyelik eşyalar süslüyor.

Çarşıda baharatlar hem kiloyla hem de paket halinde satılıyor. Tezgâhlar arasında dolaşırken baharatları nasıl kullanabileceğiniz konusunda satıcılarla sohbet edip yeni fikirler edinebilirsiniz.

Çünkü burada satılan ürünlerin hepsi yemekleri lezzetlendirmek için kullanılmıyor. Çarşıda alışveriş sırasında yeni lezzetler denemekten ve pazarlık yapmaktan sakın çekinmeyin.

Adres: 26 34 St, Deira, Dubai
Ziyaret Saatleri: 10.00-22.00
12. The Dubai Fountain
Dubai gezilecek yerler The Dubai Fountain

Downtown Dubai’nin en çok ilgi çeken bölümlerinden biri olan The Dubai Fountain, 2009 yılında açılmış. 275 metreye yakın uzunluğa sahip çeşme, 30 dönüm alana yayılan Burj Gölü’nün içerisinde yer alıyor.

Çeşme farklı boyutlarda 5 daireden ve 2 kemerden oluşuyor. Güçlü sistemi sayesinde gösteri sırasında 22.000 galon suyu 50 katlı binaya eşdeğer yüksekliğe kadar püskürtebiliyor.

6.600 farklı noktaya yerleştirilen ışık kaynağıyla görselliği artırılan çeşme, 1.000 farklı su figürünü ve 50 değişik renk gösterimini yapabilecek şekilde tasarlanmış.

Ziyaretçiler, Dubai Çeşmesi’nin tadını tekne gezintileriyle yakından çıkartabiliyor. Dilerseniz siz de sandallara binerek her 30 dakikada bir gerçekleştirilen şovu yakından ya da çeşmeden 9 metre uzaklıkta yer alan 272 metre uzunluğundaki yüzer platformdan izleyebilirsiniz.


13. Wild Wadi Water Park
Wild Wadi Water Park Dubai

Burj Al Arab’ın tam karşısında yer alan Wild Wadi Water Park, 1998 yılından beri hem yerli halka hem de gezginlere eğlenceli bir ortamda serinleme imkânı veriyor.

Su parkının tasarımında tema olarak kendi kültürümüzde Nasreddin Hoca adıyla andığımız Juha’nın hikâyeleri temel alınmış. Masalsı atmosferi ile konuklarına huzur veren eğlence tesisinde her yaş grubuna hitap eden 30 farklı oyuncak bulunuyor.

Eğer tema parkına rahatlama amacıyla geldiyseniz, Dalga Havuzu’nu tercih edebilir ya da Tembel Nehir’in kenarında bir kulübe kiralayabilirsiniz.

Biraz daha tempolu ve heyecanlı bir şeyler ararsanız kaydıraklara yönelebilirsiniz. Su parkında ayrıca sörf yapmak isteyenler için simülasyon havuzu da bulunuyor.


14. Dubai Aquarium
Dubai gezilecek yerler Aquarium

10 milyon litre kapasiteli dev bir su tankına sahip Dubai Aquarium, 2008 yılında ziyaretçi kabul etmeye başlamış. Sualtı dünyasının zenginliklerine ilgi duyanların Dubai gezilecek yerler listelerine dâhil edebilecekleri akvaryum kompleksinde 33 binden fazla canlı yaşamlarını sürdürüyor.

Tematik eğlence merkezi, aynı zamanda dünyanın en kalabalık kaplan kum köpekbalığı nüfusuna ev sahipliği yapıyor.

Dubai Alışveriş Merkezi’nin 3. katına kadar uzanan akvaryum ve sualtı hayvanat bahçesinin sakinlerine, 48 metre uzunluğundaki koridorda gezerken yakın olabilirsiniz.

Tabanı cam kaplı tekneye binerek her türden sualtı canlısını gözlemleyebileceğiniz tesiste yeterli cesaretiniz varsa kafes içerisinde dalış da yapabilirsiniz.

 Tur Tavsiyesi:  Dubai Mall içerisinde yer alan Dubai Aquarium biletinizi dilerseniz internetten de satın alabilirsiniz, tıklayın: Dubai Aquarium and Underwater Zoo: Günlük Hızlı Giriş Bileti


15. Atlantis Hotel
Atlantis Hotel Dubai

2008 yılında hizmet vermeye başlayan Atlantis Hotel, Palm Jumeirah’ın dış halkasında yer alıyor. Lüks konaklama tesisi, yüksek hizmet kalitesi ve üst düzey konforu kadar bünyesinde barındırdığı Aquaventure isimli tematik su parkı nedeniyle de Dubai’deki en önemli cazibe noktalarından biri olarak anılıyor.

Her yaş grubundan ziyaretçiye eşsiz anlar yaşama fırsatı veren tema parkında deniz aktiviteleri yapılan alanlar, özel plajlar ve çocuklar için oyun sahaları bulunuyor.

Tüm bölümlerden yararlanabilmek için 1,2 metreden uzun olma zorunluluğu bulunan su parkının yunuslara ve denizaslanlarına ayrılmış havuzlarında dalış yapabilir, köpekbalıkları ile birlikte yüzebilir ve balıkları ellerinizle besleyebilirsiniz.



16. Heritage and Diving Village
Heritage Village Dubai

Dubai’nin eski halini yansıtan Heritage and Diving Village, 1997 yılında kurulmuş. Birleşik Arap Emirlikleri’nde eski geleneklere göre yaşamanın nasıl bir şey olduğunu merak eden gezginlerin uğrak noktası olan köyde, geçmişe dair detaylar eksiksiz bir şekilde yeniden canlandırılmış.

Bu sayede ziyaretçiler çadırları, kerpiç ve taş evleri gezerken, yüzyıllardır Dubai halkının yaşam standartlarını yükselten el sanatları hakkında da bilgi sahibi oluyor.

Köyü ziyaret ettiğinizde yöre halkının petrol öncesinde en büyük geçim kaynağı konumundaki inci avcılığı ile ilgili ayrıntılarla birlikte balık ağlarının nasıl dokunduğunu ve tekne yapımını öğrenme fırsatı da bulabilirsiniz. Müze, Dubai Alışveriş Festivali’nin düzenlendiği tarihlerde oldukça hareketli bir yapıya bürünüyor.


17. Ibn Battuta Mall
Battuta Mall

Kentteki neredeyse tüm alışveriş merkezleri modern tasarıma sahipken, Ibn Battuta Mall özgün mimarisi ile türdeşlerinden ayrılıyor. Arap mimarisine özgü motifleri, 2005 yılında hizmet vermeye başlayan alışveriş merkezinin tüm bölümlerinde rahatlıkla görebilirsiniz.

Üstelik her bölüm için tema olarak alışveriş merkezine adını veren ünlü kaşifin ziyaret ettiği 8 ülkenin seçilmesi, ortamı sıradan olmaktan çıkarıp adeta bir müzeye benzetmiş.

Endülüs, Çin, Mısır, Hindistan, İran ve Tunus isimli galerilerinde 270’ten fazla mağazayı barındıran alışveriş merkezi, 521 metrekarelik alanı kaplıyor. Tesiste ayrıca 50 restoran ve 21 salonlu bir sinema kompleksi bulunuyor.

Adres: Sheikh Zayed Rd, Dubai
Ziyaret Saatleri: 10.00-22.00
18. Saeed Al Maktoum House
Sheikh Saeed Al-Maktoum House

Dubai gezilecek yerler listenizin son sırası için seçim hakkınızı, tarihi öneminden dolayı 1896 yılında inşa edilen Saeed Al Maktoum House’dan yana kullanabilirsiniz.

Ev, 1912-1958 yılları arasında adını aldığı emir tarafından yönetim merkezi olarak kullanılmış. Al Shindagha’da bulunan konut, 1958 yılına kadar ikametgâh sıfatıyla ailenin mülkiyetinde kalmaya devam etmiş.

Tüm bölümlerinde Arap mimarisinin tipik özelliklerini başarıyla yansıtan ev, sonraki yıllarda müze haline getirilerek halkın ziyaretine açılmış.

Günümüzde kültürel tesiste resmi belgeler ve Dubai’nin eski halini gösteren fotoğraf koleksiyonu ile birlikte tarihi eşyalar, metal paralar, mücevherler sergileniyor.

Comments

Popular posts from this blog

Rusya Gezilecek Yerler

Benelüks Ülkeleri Hakkında

Küba Turu