Benelüks Ülkeleri Hakkında


Belçika’nın Be’si, Netherland-Hollanda’nın Ne’si ve Lüksemburg’un Lüks’ü: İşte karşınızda Benelüks. Avrupa’nın en zengin üç ülkesinin yaptığı bu ekonomik birlik, Avrupa Birliği’nin küçük bir modelini sunacak size. Bu üç ülkeye yapacağınız gezi ise Avrupa’nın zengin kültür mirasının toplandığı bir hap şeklidir. Tadı, dozu, etkisi tam yerinde olan bu hapı yuttuğunuzda, muhteşem kanalları ve müzeleri ile özgürlüğün şehri Amsterdam’da rahat bir nefes alıp, Brüksel’de sanatın ve tarihin tadını çıkarıp, Lüksemburg’da ayaklarınızı uzatıp vadilerini izleyecek, işte o zaman Benelüks’ün ne demek olduğunu anlayacaksınız.
Hatta katılacağınız bir Benelüks Turu ile rotanıza Paris’i de ekleyebilir aşırı doz Avrupa’ya maruz kalabilirsiniz.

Brüksel, yalnızca Belçika’nın başkenti olmakla kalmıyor, Avrupa Birliği’nin de başkenti konumuna yükselerek kozmopolit yapısını gözler önüne seriyor. Her renk, ırk ve tarzdan insanın buluşma noktası olan şehir, durmaksızın düzenlenen konser ve sosyal etkinlikleri, sokak sanatçıları ve yüksek enerjisiyle Avrupa’nın en renkli meydanına, Grand Place Meydanı’na ev sahipliği yapıyor. Bu meydanın yakınında ise şehirle özdeşleşmiş, hatta Belçika’nın sembolü haline gelmiş bir eser bulunuyor: Manneken Pis – İşeyen Çocuk Heykeli. Belçika Kraliyet Sarayı, Kakao ve Çikolata Müzesi, Brüksel Şehir Müzesi ve Brüksel Kostüm ve Dantel Müzesi’ni de ziyaret ettiniz mi, Belçika kültürüne dair epeyce ipucu toplamış olacaksınız.

Dünyanın ABD’den sonra en büyük yatırım fonu merkezi ve en büyük bireysel bankacılık merkezi olması Lüksemburg’un nasıl bir zenginlik içinde olduğunu anlamamıza birazcık yardımcı olabilir. Üzerine Petrus Vadisi’nin dillere destan güzelliği ve tarihi yapıları da eklendi mi, bu sefer de tarihi ve kültürel zenginliklerini sunmuş oluyor. UNESCO tarafından koruma altına alınmış yapılarla dolu olan bu şehir, Alzette Nehri kıyısında adeta peri masallarından günümüze gülümsüyor.

Dükler Sarayı ve tarihi Lüksemburg Kalesi gibi şehrin önemli tarihi merkezlerini ziyaret ettikten sonra, Lüksemburg’un gizemini aralamanın vakti gelmiş demektir. Lüksemburg’un kolay bir geçmişi olmadığını anlatan, 23 kilometre uzunluğunda, şehri saldırılara karşı kuvvetli bir zırh gibi koruyan Bock tahkimat tünelleri sizi bekliyor.

benelüks (3)
Amsterdam, Benelüks’ün şanına yakışır zenginliği, eğlence merkezleri ve geniş özgürlük sınırları ile gezginler için tam bir hayal şehirdir. Yalnızca özgürlüğün sınırlarını zorlamakla kalmaz, mimarisi, tarihi ve sanatıyla da entelektüel yanınıza aradığı doyumu yaşatır.

Amsterdam’a şehri çevreleyen kanalları şöyle bir gezdikten sonra ünlü Dam Meydanı’na geçin, Kraliyet Sarayı’nı da gördükten sonra Hollanda’daki en büyük sanat ve tarih müzesi olan Rijksmuseum’u ziyaret edebilirsiniz. Bu geniş kültür mirası şehri keşfine Van Gogh Müzesi’ni de eklemeyi unutmayın. Zira Van Gogh’un 200’den fazla resmi, 500’den fazla çizimi, yüzlerce mektubunun sergilendiği müze, dünyanın en önemli müzeleri arasında.
"Belçika, Hollanda ve Lüksemburg" ülkelerini kapsayan "Benelüks turları" her üç ülkenin gezilecek yerlerini tek bir turda görebilme imkanı sunarken; birbirine oldukça yakın bu ülkeler arasında yeni kültürleri tanıma fırsatı da sağlıyor. Şehirler arasında geçişlerin tren ve otobüslerle rahatlıkla yapılabildiği bu turda dilediğiniz yere kolaylıkla gitme imkânınız var. Rahat ulaşımın avantajlarını, görmek istediğiniz tüm yerleri sıralayarak kullanabilir; size önerdiğimiz duraklarda muhteşem yerlerle tanışabilirsiniz. Tura başlanacak yer tamamen sizin planlarınıza kalıyor.

Benelüks ülkelerinin durakları arasında bulunan ve sokaklarında Ortaçağ ve Rönesans'ın eşsiz mimarilerini görebileceğiniz Belçika'nın başkenti Brüksel, ticaretin ve kültürün adresi olarak kabul ediliyor. Diğer bir ülke olan ve Batı Avrupa'da konumlanan Hollanda'nın kıtalararası topraklarından olan üç adet adasına ise Karayipler'de rastlanıyor. Benelüks turlarının vazgeçilmezi olan Amsterdam aynı zamanda Hollanda'nın başkenti. Eğlence denince akıllara ilk gelen Amsterdam'da gezilecek yerler oldukça fazla. Ülkenin ismiyle başkentinin ismi aynı olan Lüksemburg ise diğer Benelüks ülkelerine göre daha küçük bir yüz ölçümüne sahip. Kişi başına düşen milli gelirin ve refah seviyesinin oldukça yüksek olduğu Lüksemburg'un tarihi, Roma dönemine kadar uzanıyor.

kraliyet sarayı

Brüksel Kraliyet Sarayı
Görkemli geçmişiyle Brüksel Kraliyet Sarayı, ortaçağ dönemlerinin yapısını bugünlere taşıyor. Tam bir görsel şölen olan saray içerisinde geçmiş zamanda Kral Philip için yapılmış bir odayı da içerisinde barındırıyor. Kraliyet ailesine ait olan bu saray çok merkezi bir konumda bulunmasından dolayı Brüksel turunda görenleri kendine hayran bırakıyor.

brüksel mini avrupa parkı

Brüksel Mini Avrupa Parkı
Eğlencenin merkezi olan bu park yediden yetmişe birçok insana hitap ediyor. İçerisinde lunapark ve su parklarının bulunduğu 24.000 metrekarelik alanı kaplayan Brüksel Mini Avrupa Parkı, yaklaşık 350 Avrupa şehrini ve yapılarını minyatür bir şekilde ziyaretçilerine tanıtıyor. Mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunan bu minyatür ve şirin yapılar, hava koşullarına dayanıklı olduğu için dört mevsim burayı ziyaret edebilirsiniz.

çikolata müzesi

Brüksel Çikolata Müzesi
Çikolata tutkunlarının Brüksel'e geldiği an şüphesiz ilk durağı olan Çikolata Müzesi, ünlü Belçikalı çikolatacı Joseph Jo Draps'ın eşi tarafından 1998 yılında yaptırılarak ziyaretçilere kapılarını açtı. Çikolata yapımları ve çeşitleri hakkında bilgi veren bu müzede her yanınızı çikolata kokuları saracak. Gezerken çikolata satışı yapılan noktalardan istediğiniz çikolatayı almayı unutmayın.

dam meydanı

Dam Meydanı
Brüksel ülkelerini bir bir gezerken hafızlarınızda yer edecek yerlerden biri de Amsterdam'ın kalbi olan Dam Meydanı olacak. Bu meydan dillere desten geçmişi ve etrafında sahip olduğu önemli yapıları ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Meydanda etrafı gözlemlerken güvercinler size eşlik ediyor. Tarihi 13. yüzyıla dayanan bu meydanda birçok kafe ve restoran da var. Meydanda bulunan Royal Palace belediye binası olarak hizmet veriyor ve sahip olduğu mimari yapısıyla oldukça ilgi görüyor. Meydanın yakınlarında konumlanan Grand Hotel Krasnapolsky Hollanda'nın en büyük oteli unvanına sahip. Hollanda'da gezilecek yerler listesinde ilk sırayı alan Madame Tussaud's Müzesi'nde de ünlü isimlerin balmumu heykelleri bulunuyor.

amsterdam kanalları

Amsterdam Kanalları
17. yüzyıla kadar uzanan, efsaneler ile ünlü Amsterdam kanallarında gondola binmeden Benelüks turunuzu sonlandırmayın. Kanalın içerisinde bulunan renk renk botlar suyun üzerinde akıp giderken civarda bulunan evler kendisine has mimarisiyle size eşsiz bir yolculuk sunuyor.

van gogh müze

Amsterdam Van Gogh Müzesi
1973 yılında kurulan ve yıllardır sayısız ziyaretçiye kapılarını açan Van Gogh Müzesi sanatseverlere dolu dolu dakikalar yaşatıyor. Amsterdam'a gelen birçok kişinin mutlaka gelip Van Gogh'un eserlerini incelediği bu müze gördüğü fazla ilgiyle de dünyada en çok ziyaretçi çeken müzeler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Van Gogh'un eserlerinin yanında 19. yüzyıl dönemini anlatan eserlerde sergileniyor.

adolphe köprüsü

Adolphe Köprüsü
153 metre uzunluğuyla tren garını kent merkezine bağlayan bu köprünün tarihi 1900'lü yıllara dayanıyor. Lüksemburg halkı için bağımsızlığın sembolü olarak görülen bu köprü ülkenin en önemli yapıları arasında yer alıyor.

bock casemates

Bock Casemates
Manevi önemi oldukça büyük olan Bock Casemates, yaklaşık bin yıl önce Kont Siegfried tarafından kayalık bir tepeye savunma amacıyla inşa edilmiş. Şimdilerde ise turistlerin oldukça ilgisini çeken bu yapıda gizlenme amacıyla yapılmış mağaralar ve geçişlerle dolu yeraltı tünellerini görme fırsatını kaçırmayın. Yeraltı tünellerinin geçmişi hakkında bilgi edinip kayalıkların tepesine çıkarak bu yapının size sunduğu Petrus Vadisi'nin eşsiz manzarasını seyredebilirsiniz.

büyük dük sarayı

Büyük Dük Sarayı
Prens Henry'nin belediye binası olarak 1817 yılında kullanmaya başlanmasını sağladığı bu yapı görkemli bir tarihe ışık tutuyor. İkinci Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından işgal edilen bu yapı Düşes Charlotte'nun ülkeye tekrar dönmesinin ardından geri alınıyor. Resmi davetlerin adresi olan Dük Sarayı sadece belirli zamanlarda turistlere kapılarını açıyor.

Comments

Popular posts from this blog

Dubai Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Balkanlar Hakkında Genel Bilgiler