Dubai Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Basra körfezi kıyısında bulunan Arap yarımadasındaki Birleşik Arap Emirliğine ait 7 emirlikten biridir Dubai. Ülkenin güneyinde AbuDabi, kuzeydoğusunda Şarika Emirliği güney doğusunda ise Umman Sultanlığı Dubaikomşu ülkelerini oluşturmaktadır. Birleşik Arap Emirliğinin en yüksek nüfusunu Dubai barındırırken bir diğer Birleşik Arap Emirliği olan Abu Dabi’nin ardından en büyük yüz ölçümüne sahiptir. Dubai iklimi ise tipik bir Ortadoğu ve çöl iklimi özellikleri taşımaktadır, ülke yıl boyunca güneşli havaların etkisinde kalırken yazları aşırı sıcak ve nemlidir. Kışları ise büyük oranda güneşli havalar etkindir. Dubai kentinde ciddi bir akarsu bulunmazken şehrin su ihtiyacı ise göllerden elde edilen sular ile giderilmektedir.

Dubai ekonomisi tarih boyunca petrol ve petrol sanayisi üzerine kurulmuştur. Ülke petrol ile 1969 senesinde tanışmıştır. Bu tarihten sonra Dubai şehri hızlı bir gelişime sahne olurken bölgenin ve Ortadoğu’nun en önemli kenti olmuştur. Dubai ekonomisi ise son yıllarda ciddi atılımlar yapmıştır. Örneğin Dubai ekonomisinin temelini her ne kadar petrol oluştursa da turizm ve gayrimenkul sektörü ise ülkede hızlı bir büyüme içerisindedir. Çöl ve Basra körfezine inşa edilmiş küresel ölçekte üne sahip yapılar ise son derece etkileyici ve Dubai’nin yeni yüzünü temsil etmektedir. Örneğin dünyanın en yüksek insan üretimi yapısı olan burç Dubai bu Arap Emirliği için önemli bir simgedir. Aynı şekilde Palmiye adaları yine Dubai’ye dair en çarpıcı görsel şölenler arasında ilk sırada yer alır. Dünyanın en geniş ölçekli alıveriş merkezleri, çok sayıda yapay adacıklar ve birbirleri ile yarışarak farklı bir atmosfer sunan gökdelenler Dubai’de oldukça fazla ve şıktır. Dubai gökdelenleri ile ön plana çıkmakta olan bir Arap şehridir. Bölge ticareti, kültürel hayatı ve iş yaşamı Dubai’de nefes alıp verirken güney Asya iş gücü Dubai’ye kaymaktadır. Ayrıca son yıllarda yapılan uluslar arası istatistiklere göre Ortadoğu’da yaşanabilecek en iyi kent olarak gösterilir.

Dubai Nerede?

Dubai Birleşik Arap Emirliği’nin 7 emirliğinden birisidir. Abu Dabi ve Umman Sultanlığı Dubai komşu ülkelerini oluştururken Dubai’nin konumu hakkında bilgi edinmemizi sağlamaktadır. Dubai’nin en büyük komşusu ve sınırı Umman Sultanlığı iledir. Öyle ki Emirliğin Umman sınırları içerisinde topraklara sahip şehirlerinden biridir. Dubai şehri Basra körfezi kıyısında bulunmaktadır.


Dubai, Ortadoğu’da bir ütopya gibi kurulmuş şehirlerdendir. Şehir, uluslar arası kamuoyunun ilgisini çekerken dünya turistleri için son yıllarda rağbet gören yerler arasında bulunur. Basra körfezine yapılmış palmiye adaları, dünyanın en yüksek binası olan Burç Dubai, ülke için simgesel bir hal almış olan gökdelenler ve belki de bölgede en fazla alışveriş merkezi Dubai’de bulunmaktadır. Dubai devasa bir alışveriş merkezidir. Dünyaca ünlü markaları dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinde bulabilirsiniz. Yine denizaltı oteli son derece fantastiktir. Olası bir Dubai turu gündeminiz bulunuyorsa şayet Dubai gezilecek yerleri Dubai turunuz sırasında görebilir, yeni bilgiler edinebilirsiniz.

Dubai turu size Dubai’yi yakından tanımanızı, Dubai gündelik hayatını ve Dubai’de mevcut olan imkânları tecrübe edinmenizi sağlayacaktır. Dubai turları son yıllarda dünya turizm sektörünün en önemli duraklarından biridir. Dubai’de bulunmanız halinde Dubai turlarının ne kadar yoğunlukta olduğunu görebilir dünyanın çeşitli ülkelerinden gelmiş vatandaşlar ve çok sayıda farklı yabancı dile aşina olabilirsiniz. Düzenlenen Dubai turları yeni bir Dubai oluşturmaktadır.

Dubai vizesi, ülkeye seyahat etme gündemi olan kişilerin yerine getirmesi gereken bir prosedürdür. Dubai seyahati gündemi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Dubai vizesi alması gerekirken, Dubai Konsolosluğu tüm vize başvuruları için çoğunlukla tek girişli ve 30 günlük Dubai turistik vize vermektedir. Resmi pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise Dubai vize işlemlerinden muaftır. İstanbul Dubai Başkonsolosluğu, Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçiliği Ankara ve Dubai Konsolosluklarının yetkilendirmiş olduğu Dubai vize işlemleri konusunda çalışmakta olan danışmanlık firmalarından Dubai vizesini edinebilirsiniz.
Dubai denildiği zaman birçoğumuzun aklına; yapay, lüks, modern ve çölün ortasına kurulmuş bir şehir geliyor. Pek de haksız sayılmayız. Benim ise en ilgincime giden Dubai’nin eski olan kısmı ve tabii ki çöl safarisiydi. Gidiniz, görünüz.

Gelin hep birlikte Dubai hakkında biraz bilgi edinelim.

Birleşik Arap Emirliklerinde bulunan 7 emirlikten birisi Dubai. Başkent ise Dubai değil, Abu Dhabi.
Resmi dil Arapça ancak hemen hemen herkes ingilizce biliyor ve konuşuyor.
En’lerin şehri. En büyük alışveriş merkezi (1200 mağaza-Dubai Mall), en yüksek otel (Burj  Al Arab), en yüksek bina (Burj Khalifa) , en büyük akvaryum burada bulunuyor. 4.2 km uzunluğundaki Dünya’nın en büyük altın zinciri de burada bulunuyor. (Çok önemli bilgi :))
Dünya’nın en yüksek binası Burj Khalifa, bünyesinde en yüksek cami, en yüksek restoran, en yüksek gece kulübünü de bulunduruyor. Burj Khalifa’da 80. Kat ve sonrasında yaşayan insanlar Ramazan ayında oruçlarını daha geç açıyorlar, nedeni ise daha uzun süre güneşi görmeleri.
Yerliler toplam nüfusun yalnızca %17’sini oluşturuyor. Nüfusun yarısını Hintliler kaplarken sonrasında ise Pakistanlılar yer alıyor.
Hava yazın o kadar sıcak ki, şehirdeki otobüs durakları dahi klimalı.
Bilinenin aksine petrol, ekonominin yalnızca %6 gibi bir kısmını oluşturuyor.
Geri kalanı ise gayrimenkul ve turizm.
Şehrin belirli yerlerinde altın ATM’si var. Evet yanlış duymadınız, atıyorsunuz parayı hooop altın! 🙂
Emiratilere ücretsiz eğitim, sağlık hizmeti ve konut veriliyor. Ve hemen hemen bütün gençler eğitim almaları için Avrupa’ya gönderiliyor.
Dünya’nın en hızlı gelişen şehirlerinden birisi, 1968 yılında Dubai’de 13 araba var iken şu anda 9 şeritli yollara dahi sığamıyorlar.


Dünyadaki vinçlerin %25’i Dubai’de. Şehri dolaşınca bunu anlamak gerçekten zor olmuyor çünkü her yere yeni yapılar yapılıyor.
Gelir vergisi yok. Bu yüzden Dünya’nın her yerinden buraya insanlar çalışmaya ve haliyle para biriktirmeye geliyorlar.
Dubai polisi de Lamborghini, Ferrari gibi arabalarda görevini yapıyor.
Meşhur Palmiye Adası 94 milyon m3 kum ile inşa edilmiş. Yani bu New York’taki Empire State Binasını 2.5 kez kum ile doldurmak demek!
Şehirde dilenci yok evet gerçekten hiç yok! Herkes zenginse demek ki 🙂
Alışveriş merkezleri inanılmaz lüks! Hatta çoğu yerlinin arkasında alışveriş eşyalarını araba gibi bir şeyde taşıyan insanlar bulunuyor. Ayrıca bir alışveriş merkezinde kayak merkezi de bulunuyor.
Ayrıca ülke, Avrupa’da tek bir parça toprağı olmamasına rağmen Schengen bölgesine vizesiz giriş hakkı elde etmiş tek yer.
Sadece evli çiftlerin el ele gezmesi uygun bulunuyor, öte yandan bir kısım çarşaflı dolaşırken bir kısım denize giriyor. Kimse kimseye tuhaf tuhaf bakmıyor. Bu da çölde çekindiğimiz çok sevdiğim fotoğraflardan birisi…
7 yıldızlı 231 metre uzuluğundaki Otel Burj Al Arab (Arap Kulesi)’da burada. Geceliği booking’ten şimdi baktım 2 yetişkin,2 çocuk en ucuz 23.326 TL görünüyor. Açık büfe kahvaltı da dahil, hadi yine iyisiniz : )
– Otelin dış yüzeyi kumaştan olduğu için mimari literatürde dünyanın en büyük çadırı olarak da geçiyor. Otelin mimarisi ise kocaman bir yelkenli şeklinde. İsteyen yolcular havaalanından alınıp helikopterle 28. kata indiriliyormuş.

– Denizin altında restoran bulunuyor. Kapı tokmaklar, musluklar vs. altından. Hatta altın tozlu pastalar bile yeniyormuş. En yüksek tenis kordu da tabi ki burada bulunuyor. İşte burada.

– Büyük bir söylenti daha var ki o da şöyle. Otelin mimarının Tom Wright isimli bir  İngiliz olduğu söyleniyor. Wright’ın Müslüman diyarında Hristiyanlığı etkin hale getirmek amacıyla haç inşa ettiği söyleniyor. Karadan ve denizden bakıldığı zaman otel yelken şeklinde ancak deniz tarafından bakıldığı zaman büyük bir haç mevcut. Bunun kasti mi tesadüf mü olduğu ise hala tartışılıyor.

20. Veee Dünya’nın en büyük yapısı Burj Khalifa da tabi ki burada!

– 828 metre, 164 kat, yapımında çalışan 12.000 kişi, saniyede 10 metre çıkan asansör, günlük su tüketimi yaklaşık 946.000 litre, tasarımı bir çöl çiçeği olan Hymenocallis’i andıran bu bina 95 km öteden bile görülüyor!

– İnşaatta kullanılan toplam beton miktarı 230.000 m3 ki bu 100.000 filin ağırlığına ya da 1.900 kilometrelik bir beton yolda kullanılan betona eşit.

– Dünya’da ilk defa betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam eden yapı özelliğini taşımaktadır (150. Kattan sonrası çelik).

– Dış cephe kaplaması, 142 bin metrekarelik parlak cam, alüminyum ve desenli paslanmaz çelikten oluşuyor.

– Binanın cephelerine gelen rüzgarı en aza indirmek amacıyla binanın hiçbir cephesi düz tasarlanmamıştır. Yapımında 1.5 milyar dolar harcanmış.

– Camlar normal silecek ve sabunlu su ile siliniyormuş. Ve tüm camların silinmesi yaklaşık 3 ay sürüyormuş. Yapımı yaklaşık 6 yıl sürmüş ve 2010 yılı itibari ile son halini almış.

Dubai, gördüğüm diğer yerlerden oldukça farklıydı. Özellikle tatil için bence gidilmez ama olur da bir şekilde denk gelirse gidin tabii ki



Comments

Popular posts from this blog

Benelüks Ülkeleri Hakkında

Balkanlar Hakkında Genel Bilgiler