Ukrayna'da Gezilecek Yerler

Birçoğumuzun aklında güzel kadınları ile yer etmiş, Doğu Avrupa’nın bu eşsiz ülkesi, bir o kadar güzel doğası, kültürel ve tarihi mirası ile de hafızalarda kalmayı hak ediyor. Ukrayna gezilecek yerler listemize göz atarak bu eşsiz ülke hakkında ufkunuzu iki katına çıkarabilir, bu yılın seyahat planını oluşturabilirsiniz!
Sanatsal zenginlik, kültürel çeşitlilik ve entellektüellik Ukrayna‘nın tüm şehirlerine uğramış gibi; ayak bastığınız tüm kentler size bir bilgi yükleyip veda ediyor adeta.
Bir de gizemleri var bu ülkenin, nadir görülen bitki ve hayvan türlerine rastlayabileceğiniz Dinyester Kanyonu, oluşumunu 14 milyon yılda tamamladığı efsane gibi yayılan Optymistychna Mağarası ve Lviv yakınlarındaki bir köyde bulunan Uritskie Kayalığı bunlardan yalnızca birkaçı. En iyisi, siz sırtlanın çantanızı ve başlayın Ukrayna gezilecek yerler listenizdeki şehirlere bir bir tik atmaya!
Ukrayna gezilecek yerler yazısında neler var?
Ukrayna Gezilecek Yerler Listesi
Kiev
Lviv turu
Odessa
Kharkiv
Lutsk
Kiev
ukrayna gezilecek yerler Kiev
Ağaç kesmenin yasak olduğu bir şehir Kiev; yemyeşil doğası, parkları ve ilginç mimarisi ile Ukrayna gezilecek yerler arasında başı çekiyor.
Yerli halkın ve turistin yanı sıra, tüm etkinlik ve festivallerin de buluşma noktası olan Özgürlük Meydanı’ndan iç mimarisindeki freskler ve mozaikler ile öne çıkan tarihi Aziz Sofya Katedrali’ne, kentin giriş kapısı olarak inşa edilen Golden Gate’den Kiev Müzesi’ne kadar gezilip görülecek birçok noktaya ev sahipliği yapıyor.
Ancak şüphesiz ki Kiev’deki en önemli yapı II. Dünya Savaşı Müzesi; isminden de anlaşıldığı gibi, savaşa dair tüm anı ve objeleri gözler önüne seren bu müze insana adeta tarihte yolculuk yaptırıyor.
Askerlerin kişisel eşyalarından savaş tanklarına, madalyalardan tarihi belgelere kadar o döneme ait tüm eserleri ve koleksiyonları inceleyebilirsiniz.
Kiev gezilecek yerler
Lviv
ukrayna gezilecek yerler Lviv

Dünya Savaşı’nın ardından Ukrayna’nın elde ettiği en güzel teselli ödülüdür belki de Lviv. Ruslardan Galiçyalılara, Avusturya halkından Polonyalılara kadar geçmişten bugüne birçok egemenliğe toprak olmasıyla dikkat çekiyor.

Lviv zaman içinde başka uygarlıkların egemenliğinde kalsa da, bugün UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan bir Ukrayna şehri olarak öne çıkıyor.

Şehir bir kültür başkenti olarak anılmakta; kentin en ünlü meydanı Rynok Square’de yer alan müzeler, Brewery Müzesi ve mimar Zygmunt Gorogolevski tarafından tasarlanan Opera Binası ise bunu kanıtlar nitelikte.

Potocki Sarayı, Eski Şehir bölgesinde yer alan 13. yüzyıl mimarisi Dormition Katedrali, ülkenin gelmiş geçmiş en değerli sanatçılarına ve düşünürlerine dahi ev sahipliği yapan Lychakiv Mezarlığı ve Lviv Ermeni Katedrali de, kentin görülmeye değer destinasyonları arasında bulunuyor.
Odessa
Odessa ukrayna
Coğrafi konumu nedeniyle tarih boyunca göz önünde duran ve farklı kültürleri ağırlayan Odessa, günümüzde de kültürel çeşitlilik sergileyen bir liman kenti olmasıyla öne çıkıyor.

Osmanlı egemenliğinde iken Hacı Bey ismini taşıyan bu şehir, Rus egemenliğe girmesiyle Odessa ismini alsa da; günümüzde Türklere halen ev sahipliği yapıyor.

İnsanlarla dolup taşan cıvıl cıvıl Deribasovskaya Caddesi, şehir merkezinde yer alan Devlet Opera Binası, Puşkin Müzesi, kentin sembolü olarak anılan Potemkin Merdivenleri ve bu merdivenlerin sonunda ziyaretçilerini bekleyen Duke de Richelieu Anıtı, Ukrayna’nın kitaplara konu olan bu sevimli kentini çekici kılan detaylar arasında yer alıyor.

Tüm bunların yanı sıra, savaştan önce yapılan, ancak II. Dünya Savaşı’nda cephanelik ve saklanma yeri olarak kullanılan Katakomb yeraltı şehirleri de, deniz seviyesinin altında olması ve köklü bir tarihi kucaklamasıyla, Odessa şehrini cazip bir turizm merkezine haline getiriyor.
Kharkiv
ukrayna'da gezilecek yerler Kharkiv

Ev sahipliği yaptığı bilim enstitüleri, müzeler, üniversiteler, kütüphaneler ve tiyatro binaları açısından gelişmişliği ile dikkat çeken Kharkiv tam bir öğrenci şehri ve büyük bir hasara uğradığı II. Dünya Savaşı’na rağmen hızla toparlayabilmiş olması, bu kenti özel kılan detaylar arasında bulunuyor.

Bir Özgürlük Meydanı da bu şehirde yer almakta; Avrupa’nın en büyük sekizincisi, dünyanın ise on beşincisi olan bu Özgürlük Meydanı, şehrin önemli günleri, festivalleri, konserleri ve kutlamaları için buluşulacak adres oluyor.

Altı müzenin bulunduğu Kharkiv’de Sanat Müzesi, Kharkiv Tarih Müzesi ve bir ufoloji merkezi olan Kozmos Müzesi gezmeniz gereken en önemli müzeler; Bizans mimari örneklerinden biri olan Annunciation Katedrali, neo-klasik dokusuyla insanı büyüleyen Uspensky Katedrali, Pokrovsky Manastırı ve Kharkiv Hayvanat Bahçesi’ni de içinde barındıran Shevchenko Parkı sizi etkileyecek yapılardan yalnızca birkaçı.
Lutsk
Lutsk ukrayna

Volin Oblastı’nın merkezi olarak Styr Nehri’nin üzerinde bulunan Lutsk şehri, hem Ukrayna’nın geleneksel yapısını yansıtıyor hem de Avrupa’nın modern dokusunu aktarıyor.

Ukrayna gezilecek yerler listesinin başını çeken popüler kentlerin arka planında kalan Lutsk, kendine has ambiyansı, tarihi dokusu ve bakir kalabilmiş yönleriyle gezginler tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

Kentin en önemli destinasyonlarından Lubart’ın Kalesi, görkemli görüntüsünün ardında 1941 yılından bu yana uzanan acı dolu bir tarihi kucaklıyor ve aynı zamanda kaleye gitmişken ziyaret edebileceğiniz bir de Kitap Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Şehir barok üslubunda inşa edilmiş bir Ortadoks ibadethanesi olan Holy Trinity Katedrali, 17. yüzyıl eserlerinden St Peter and Paul Katedrali ve neo-gotik mimari tarz ile dikkat çeken Lutheran Kilisesi gibi dini yapılarıyla da insan besliyor.

Ayrıca hem iç hem de dış mimarisi ile tığ işini andıran Heykel Evi, birçok eser ve koleksiyon ile sanatseverlere hitap eden Lutsk Sanat Müzesi, bölgenin en köklü müzelerinden biri olan Volin Etnografya Müzesi ve adeta çanın evrimi hakkında görsel bir şölen yaşatan Çan Müzesi de şehrin dikkat çeken kültürel durakları olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.
Daha fazla seçenek için turagidiyorum.com

Comments

Popular posts from this blog

Rusya Gezilecek Yerler

Benelüks Ülkeleri Hakkında

Küba Turu