Tunus Hakkında


Egzotik, canlı ve mistik Tunus şehri Arap, Afrika ve Akdeniz etkilerinin de bir karışımı aynı zamanda. Filmlerde gördüğümüz büyülü dünya gerçekte de var. Tunus’un yine aynı isimdeki başkenti Tunus sıcak Akdeniz iklimi, sahip olduğu tarih ve kültürle gezilecek pek çok noktaya ev sahipliği yapıyor. Tunus gezi rehberi yazısında sadece gezilecek yerler değil, aynı zamanda ülkenin kültürü ve buraya seyahat edenler için bilinmesi gereken her şeyi de bir araya toparlamaya çalıştım.

tunus gezi rehberi

Tunus gezi rehberi yazısında neler bulacaksınız?

Tunus Gezi Rehberi
Tunus’ta Ulaşım
Tunus’da Yeme İçme
Tunus Gezilecek Yerler
Tunus’ta Alışveriş
Tunus’ta nerede kalınır?
Tunus Gezi Rehberi
Tarihi: 8.yy’da Arapların İslam’ı getirmesinin ardından Medine Bölgesi’nde gelişen şehir 16.yy’da Osmanlı kontrolüne girmiş ancak İspanya, Cezayir, Venedik ve İngiltere tarafından da zaman zaman tehdit edilmiş hep.

1871’de Türk Bey’i Hüseyin’in Osmanlı’dan ayrılarak bağımsızlık ilan etmesinin hemen ardından Fransız sömürgesi olan şehirde Medine’nin hemen ardından Ville Nouville (yeni şehir) gelişmeye başlamış ve zaman içerisinde son derece önemli bir Akdeniz kenti olup 2. Dünya Savaşı’nda da Naziler tarafından ele geçirilmiş.

Savaş sonrası sanayileşmeye başlayarak, ülke 1956’da da bağımsızlığını ilan etmiştir. 2011’de Arap Baharı’ndan da etkilenen Tunus bugün kuzey Afrika ülkeleri arasında en demokrat ve laik ülkedir. Ülkenin tarihinden bahsettim biraz ancak bu bir şehir olan Tunus gezi rehberi yazısıdır.

Coğrafya ve Nüfus: Kuzey Afrika’da Akdeniz kıyısında yer alan Tunus şehri Sicilya’nın da sadece 300 kilometre uzaklıktadır. Şehrin nüfusu ise 2014 sayımına göre 1 milyondur.

İklim: Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim aylarında 20-25 derece civarında seyreden bahar havası bu kente seyehat için ideldir. Temmuz ve Ağustos ayları ise çok sıcak olup plaj turizmi için uygundur.

Din: Ülke’deki en yaygın din İslam’dır. Azınlık olarak Hıristiyanlar da bulunur.

Dil: Resmi dili Arapça olan Tunus’da Fransızca da en sık konuşulan ikinci dildir.

Saat Farkı: Tunus yaz saat dilimine göre Türkiye’den 2 saat geridedir.

Vize: 90 güne kadar olan turistik seyahatler için Türk vatandaşlarına vize uygulanmıyor.

Para Birimi: Ülkenin para birimi TND simgesiyle gösterilen Tunus Dinarı olup Nisan 2017 itibariyle 1 USD 2,35 TND’dir.

tunus seyahati

Tunus’ta Ulaşım
Havaalanı’ndan Şehir Merkezi’ne Ulaşım:Türk Hava Yolları’nın hafta içi her gün karşılıklı seferler düzenlediği Kartaca Havalimanı’ndan şehir merkezine her yarım saatte bir kalkan SNT otobüsleri veya 15 dakikada bir kalkan TUT otobüsleriyle gidebilirsiniz. SNT otobüsleri 1 Dinar’dan daha ucuzken TUT biraz daha pahalıdır.

Taksimetre çalıştıran taksilere binmeniz halinde şehir merkezine ulaşımınızın 5-6 Dinar’dan fazla olmayacaktır ancak gece 21:00’den sonra veya valizleriniz fazla ise %50 ek ücret talep edilebilir.

Şehir İçi Ulaşım: Toplu taşımanın ucuz ve yaygın olduğu şehirde otobüsle seyahat etmek tğm bilgilerin Arap alfabesiyle yazılmasından dolayı biraz zor.

Tren istasyonundan 5 farklı hatta hareket eden Tramway şehir içi ulaşım için uygun bir alternatif. Duraklardan bilet alabileceğiniz tramway hatları ise;

1.Hat: Tren istasyonu – Marina
2.Hat: Şehrin kuzeyinden güneyine
3-4-5.Hatlar: Otobüs terminalinden geçer
Bunun dışında Marina’dan kalkan TGM treni Kartaca, La Goulette ve Sidi Bou Said’e gidiyor. Taksimetre kullanımının yaygın olduğu şehirde taksi de şehir içi ulaşım için uygun bir alternatif.

Tunus’da Yeme İçme
tunus gezi rehberi yeme içme

Tunus gezi rehberi yazısının belki de en keyifli kısmı. Bir Akdeniz ülkesi olmasının da etkisiyle yemek kültürü Türk Mutfağı’na yakın şehirlerden birisi Tunus. Baharat ve acı da çok kullanılıyor.

Sadece Tunus şehrinde değil, tüm ülkedeki en önemli yerel yemek ise bir çeşit bulgur salatası olan Kuskus. Meşhur Harissa sosu ile tatlandırılan bulgur yemeği et, tavuk, patates veya havuç gibi yan ürünlerle servis ediliyor.

Tunus Ojja
Ojja
Ojja ise harissa, yumurta, domates, zeytinyağı ve sarımsak ile tatlandırılan bir güveçte et yemeği. Bazı restaurantlarda deniz ürünleri veya vejeteryanler için sebzelerle hazırlanan Ojja bulmak da mümkün.

Bunlar dışında Kefta olarak adlandırılan bizim çok iyi bildiğimiz köfte, falafel gibi Türk ve Arap mutfağından esinlenen yemekler de son derece yaygın. Şehirde ayrıca Burger King, Pizza Hut gibi zincir fast food restaurantları da mevcut.

Tunus Gezilecek Yerler
Medine ve Ville Nouville (yeni şehir) olarak iki kısımdan oluşan şehirde müze, cami, park ve kiliseler gibi pek çok görülecek nokta var ve 3 gün bu şehri gezmek için yeterli. Ancak benim gibi zamanınız kısıtlı ise planlı bir şekilde 2 günde de gezebilirsiniz. Tunus Gezi Rehberi yazısında en önemli noktalardan bahsedelim kısaca.

tunus gezilecek yerler

Medine: Unesco Kültür Mirasları arasında olan eski şehir, ya da Medine, ülke Arap kontrolüne geçtiğinde 12-16.yüzyıllar arasında inşa edilmiş ve o dönemde İslam Dünyası’nın önemli şehirleri arasındaymış.

Bugün ise dar ve karışık sokaklarında kaybolmak, geleneksel ürünlerden satan dükkanlardan alış veriş yapmak ve tarihi eserleri ziyaret etmek için ideal bir bölge.  Medine Bölgesi’ne giriş için herhangi bir ücret ödenmesi gerekmiyor.

Dar Ben Abdallah Müzesi: Şehrin Medine Bölgesi’ndeki 18.yy’dan kalma ve en iyi korunmuş saraylardan birisi olan Dar Ben Badallah Sarayı bugün 19.yy’dan kalan mobilya, tekstil ve zanaat ürünlerine müze olarak ev sahipliği yapıyor ve ziyaretçilere o dönemin Tunus’unu anlatılıyor. Pazar günleri kapalı olan kiliseye giriş ücretli.

Al Zaytuna (Zitaouna) Camii: Yine Medine bölgesindeki sadece Tunus değil, Afrika’daki en eski (M.S. 732) camilerden biri olan Al Zaytuna Camii aynı zamanda şehirdeki Müslüman olmayan kişilere, başka bir deyişle turistlere de açık olan tek cami. Cami turistik ziyaretler için her gün sadece 08:00-11:30 arası açık.

Avenue Habib Bourguiba tunus gezilecek yerler
Avenue Habib Bourguiba
Habib Bourguiba Caddesi: Mağazaları, cafe ve rastaurantları ile Tunus’un ana caddesi olan Habib Bourguiba TGM Tren İstasyonu’ndan Medine’ye kadar uzanıyor.

Bardo Müzesi: Ülkedeki en önemli arkeoloji müzesi olan Bardo da yapıldığı zamanlarda bir saraymış aslında. Müze Salı-Pazar günleri 09:00-17:00 arası ziyarete açık.

St.Paul Katedrali: Sömürge dönemi mimarisinin en güzel örneklerinden olan St. Paul Katedrali yeni şehir bölgesinde bulunuyor.

Cathedral of St Vincent de Paul tunus
Cathedral of St Vincent de Paul
Belvedere Parkı: Sadece turistler değil, yerel halkın da hafta sonu dinlenmesi için ziyaret ettiği parkta küçük bir göl, hayvanat bahçesi ve tarihi bir pavyon da var. Giriş ise ücretsiz.

El Bey Türbesi: 200’e yakın prens, bakan ve ailelerinin gömülü olduğu bu türbenin geçmişi 18.YY’a kadar dayanıyor. Pazar hariç her gün ziyaret edilebilen türbeye giriş ücretli.

La Goulette: Şehrin limanı olan La Goulette’de İspanyol, Osmanlı kalelerini görebilirsiniz. Tarihte işgal dönemlerinde çok önemli bir savunma misyonu olan bu kalelerden sonra Fransız sömürge döneminde burası sadece bir liman olarak kullanılmış.

Sidi Mahrez Camii: Medine Bölgesi’ndeki bu cami 9 adet beyaz kubbesi ile meşhur, turist ziyaretleri için açık olmasa da bölgeyi gezerken mutlaka uğramalısınız.

Holy Cross Kilisesi: Aslında görsel olarak çok şey vaat etmeyen kilisenin önemi 17.YY’da Avrupalı tüccarların ziyaretleri sırasında ibadet edebilmeleri için yapılan ilk kilise olması.

Bab El Bahr: Bir 19.yy eseri olan Bab El Bahr etrafında geleneksel çarşılar bulunan bir kapı ve Medine Bölgesi’ne giderseniz mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi.

Sidi Bou Said Tunus
Sidi Bou Said
Sidi Bou Said: Tunus’a yarım saat mesafedeki Sidi Bou Said aslında bir kasaba olarak başlı başına Gezi Rehberi hazırlanacak bir ziyaret noktası.

Beyaz badanalı ve mavi kapılı pencereli evleri, tüm duvarlardan sarkan asma yaprakları ve çiçekleri ile büyüleyici bir Akdeniz kasabası. Hatta ben imkanınız var ise en az 1 gün Tunus yerine bu kasabada konaklamanızı öneririm.

Kartaca: Tarihi Tunus’dan da eski olan Kartaca şehre yarım saatlik bir mesafede ve hatta Sidi Bou Said ile komşu. Döneminin en önemli ticaret noktalarından biri olan şehir bugün de sahip olduğu arkeolojik kalıntılar ve tarihi önemi sebebiyle Unesco Kültür Mirasları arasında.

Comments

Popular posts from this blog

Rusya Gezilecek Yerler

Benelüks Ülkeleri Hakkında

Küba Turu