Portekiz'de nereler gezililir


İber Yarımadası üzerinde konuşlanmış olan Portekiz, kendine özgü kültürü, tarih yapıtları ve birbirinden güzel plajlarıyla gelen tüm ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Avrupa Kıtası’nın en batısında yer alan ülkede, görülmeye değer 18 ayrı alt bölge bulunuyor. Siz de Portekiz gezilecek yerler arasından seçiminizi yapabilir ve böylelikle keyif dolu bir yaz tatili yapma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Portekiz Gezilecek Yerler Listesi
Tarihte belirli bir süre güçlü deniz krallığı yapan Portekiz, ılıman iklime sahip olduğu için yılın her dönemi gezginlere ev sahipliği yapıyor. 92,100 kilometrekarelik yüz ölçümü bulunan ülke, özellikle de coğrafi güzellikleriyle popülaritesini artırmayı başarıyor. Boylu boyunca uzanan kumsallar, masmavi sularıyla dikkati çeken koylar ve engin tepeler, ülkede muazzam bir doğa manzarası yaratıyor. Zengin rekreasyon alanlarıyla göz dolduran Portekiz’e geldiğinizde, sevdiklerinizle birlikte eğlenceli anlar geçirebileceğinizden emin olabilirsiniz.

1. Lizbon
Portekiz gezilecek yerler Lizbon

Atlantik Okyanusu kıyılarında uzanan Lizbon, ülkenin en büyük şehirleri arasından öne çıkıyor. Sanat eserini anımsatan taş kaldırımlar, antika dükkanlar, etkileyici köprüler ve Gotik katedraller, başkent özelliği taşıyan şehrin tarihi geçmişine ışık tutuyor. Portekiz gezilecek yerler içerisinde bulunan şehrin en eski yerleşim yeri Alfama. Geçmişi 12. yüzyıla dayanan ve Tejo Nehri arasında kurulu olan bölgede, Fas mimari tarzının izlerine rastlanılıyor. Şehre geldiğinizde öncelikle 28 numaralı tramvaya binerek, bu tarihi semti keşfetmeye başlayabilirsiniz. Elevator Santo Justa, Kaşifler Anıtı, Sao Jorge Kalesi ve Jeronimos Manastırı gibi tarihi yapıtları gezebilirsiniz. Ardından dilerseniz şehrin en güzel restoranlarından birisinde mola vererek, geleneksel Fado müziği eşiğinde leziz bir yemek yiyebilirsiniz.

Lizbon gezilecek yerler
Lizbon’da nerede kalınır?
Lizbon gezi rehberi
2. Porto
Portekiz gezilecek yerler Porto

Portekiz’in kuzey kesiminde yer alan Porto, ülkenin gelişmiş en büyük ikinci kenti. Modern ve klasik dokuların iç içe geçtiği şehirde; San Francisco Kilisesi, Torre dos Clerigos, Igreja dos Clérigos ve Se do Porto birbirinden heybetli tarihi yapılar göze çarpıyor. 1996 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Ribeira, şehrin en tarihi merkezi olarak biliniyor. Douro Nehri kıyısında konuşlanmış meydanda, hediyelik eşya satan dükkanlardan restoranlara kadar pek çok mekanla karşılaşılıyor. Günün her saati canlı bir atmosferin olduğu caddede, arkadaşlarınız eşliğinde güzel bir gün geçirebilirsiniz. Modern kafelerden birisine uğrayarak, bölgenin meşhur şarabını tadabilirsiniz.

Porto gezilecek yerler
Porto’da nerede kalınır?
3. Aveiro
Portekiz'de gezilecek yerler Aveiro

Ülkenin orta bölümünü kaplayan Aveiro, bünyesinde barındırdığı rengarenk sandalları ve kanal köprüleri sayesinde “Portekiz’in Venedik’i” olarak nitelendiriliyor. 17. yüzyıla kadar liman kenti olan bölgede, genellikle porselen yapımı, sandal üretimi ve balıkçılık gibi geçim kaynaklarıyla uğraşılıyor. Convento de Jesus, Aveiro Müzesi, Tren Garı ve Gonçalinho Şapeli de Portekiz gezilecek yerler çizelgesine ekleyebileceğiniz göz alıcı şehrin görülmeye değer turistik rotalarını sembolize ediyor.

4. Coimbra
Coimbra Portekiz

12 ve 13. yüzyıl dönemlerinde ülkenin başkenti olarak önem kazanan Coimbra, Lizbon’a 200 kilometre uzaklıkta bulunan büyüleyici bir şehir. Mondego Nehri kıyısında kurulmuş olan kent; göz alıcı mimarisi, Arnavut kaldırımlı sokakları ve Roma dönemini yansıtan tarihi eserleri ile yılın her dönemi turistik cazibesini koruyor. Klasik Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgenin asıl dikkati çeken yanı ise üniversite şehri olarak bilinmesi. Şehir merkezinin en üst tepesinde yükselen Coimbra Üniversitesi, yaklaşık 727 yıllık tarihi ile dünyanın en eski binalarından birisi olarak karşınıza çıkıyor. Barok mimari tarzındaki Joanina Kütüphanesi ile bütünleşen köklü üniversiteyi, tatiliniz boyunca ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Her biri ayrı tasarıma sahip Santa Cruz Manastırı, Se Velha (Eski) Katedrali. Sao Tiago Kilisesi ve Se Nova (Yeni) Katedrali gibi tarihi yapıtları da gezi planlarınız arasına mutlaka eklemelisiniz.

5. Sintra
Portekiz gezilecek yerler Sintra

Başkent Lizbon’dan tren veya otobüs ile kolayca ulaşım sağlayan Sintra; lüks dinlenme tesisleri, görkemli villaları ve yemyeşil tepeleri sayesinde doğa ile iç içe bir yaşam sunuyor. Şato havası veren renkli evler, butik dükkanlar ve taşlarla çevrili dar sokaklar, modern şehre masalsı bir güzellik kazandırıyor. 19. yüzyılda inşa edilen Palacio Pena, kentte yer alan tarihi yapıtların başında geliyor. Fantastik detaylarla zenginleştirilmiş olan saray, egzotik ağaçlarla ve çiçeklerle bezenmiş ormanlı alanıyla adeta kartpostal güzelliğini anımsatıyor. Ulusal Sarayı, Mahribi Kalesi, Oyuncak Müzesi ve Regaleira Sarayı ise şehirde görebileceğiniz turistik değerler arasında.

6. Braga
Portekiz gezilecek yerler Braga

Portekiz gezilecek yerler turunun vazgeçilmez rotası Braga, 12. yüzyıldan günümüze değin ülkenin inanç merkezi olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla Bracari Keltler tarafından kurulduğu düşünülen bu kentin her köşesinde, dini anlam içeren geniş bir mimari koleksiyona yer veriliyor. İdolo Çeşmesi, Antigo Paço Episcopal, Sacred Sanat Müzesi ve Se Katedrali gibi dinsel yapıtlar, göz alıcı tasarımları sayesinde gelen ziyaretçilerini bir hayli hayrete düşürüyor. Katedral, şapel, müze ve tapınak türündeki eserlerin sıralandığı tarihi sokaklarda üstelik Orta Çağ döneminin izleri yansıtılıyor.

7. Fatima
Portekiz gezilecek yerler Fatima

Qurem bölgesine bağlı olan küçük yapıdaki kent Fatima, tarihi efsaneleri ve manevi atmosferi ile unutamayacağınız bir gezi olanağı sunuyor. Yapılan rivayetlerden birine göre Meryem ilk olarak 3 çocuğa bu şehirde gözükmüş ve görüşme esnasında çocuklara birtakım mesajlar vermiş. Günümüzde verilen bu mesajlar, Jean Paul gibi katolikler tarafından “Fatima Mucizeleri” olarak isimlendiriliyor. Dinsel turizm yapmak isteyenler için son derece ideal olan destinasyon noktasının asıl bilinen yanı Katolik Kilisesi. Tarihi kökeni 1917 yılına kadar giden eser, mimari açıdan adeta Vatikan‘ı simgeliyor.

8. Algarve
Portekiz görülecek yerler Algarve

İsmi “Batı Endülüs” anlamı taşıyan Algarve; renkli yaşantısı, sıcak iklimi, plajları ve tarihi bölgeleri sayesinde Portekiz’in en uğrak bölgelerinden birisini işaret ediyor. Yemyeşil ağaçları ve tepelerin eteklerinde uzanan masmavi sahili, sakin ve huzurlu tatil arayışında olanların beklentilerini karşılıyor. Başkent konumundaki Faro ve köprüleri ile bilinen Tavira, sahil kasabasında görebileceğiniz başlıca noktaları temsil ediyor. Şehrin alt bölgesi Silves, mis kokulu portakal bahçeleri ve kırmızı kumtaşı kalesi ile tanınırken; Lagos, daha çok renkli ve canlı mekanları ile şehrin dinamik yaşantısını vurguluyor.

9. Madeira
Madeira Portekiz

Atlantik Okyanusu ve Kuzey Afrika arasındaki vaha alanı Madeira, Portekiz’e bağlı özerk bir bölge. Kanarya Adaları‘na 400 kilometre mesafedeki takımada bölgesi, doğal dokusu ve eşsiz güzelliği sayesinde “Yüzen Bahçe” ismiyle anılıyor. Doğa yürüyüşleri için ideal olan Funchal Köyleri; kaleleri, resortları ve tarihi restoranları ile birlikte muhteşem bir okyanus manzarası yaşatıyor. Camara de Lobos Kasabası ve Cabo Girao Falezi de yine turistik lokasyonlar içerisinde değerlendiriliyor. Bölgenin 2/3 kısmı, doğal park alanı olarak faaliyet gösteriyor. Ekosisteminin ve doğal güzelliklerinin korunmasına adına büyük titizlik gösterilen alanda üstelik 20 milyon yıllık geçmişi bulunan Laurissilva Ormanı‘nı görebilmek de mümkün.

10. Evora
Evora Portekiz

Alentejo bölgesinin başkenti Evora, Portekiz gezilecek yerler keşfinizin en doğal ve cezbedici duraklarından birisini oluşturuyor. Lizbon’dan özel araçla 1 saatte ulaşabileceğiniz şehrin her köşesinde, uçsuz bucaksız zeytin ağaçları ve üzüm bağları sıralanıyor. Yeşilin bin bir tonunu gözlemleyebileceğiniz küçük doğa kasabasına geldiğiniz zaman, bisikletinize binerek Montemor o Novo Köyü‘nü dolaşabilirsiniz. Evora Kraliyet Sarayı, Evora Katedrali, Vasco de Gama Sarayı, Evora Üniversitesi gibi mekanlara gidebilir ve böylelikle bölgenin turistik dokusunu daha yakından inceleme şansı yakalayabilirsiniz.

Comments

Popular posts from this blog

Rusya Gezilecek Yerler

Benelüks Ülkeleri Hakkında

Küba Turu