Lviv'de Gezilecek Yerler


Lviv gezilecek yerler konusundaki zenginliği ile vizesiz gezilecek en cazip yerlerin başında geliyor. Lviv'de gezilecek yerler listemizin ilk sıralarında ise Rynok Square, Belediye Binası ve Ratusha Kulesi, Opera Binası, Lychakiv Mezarlığı ve Potocki Sarayı geliyor. Şehirde konaklama için en uygun yer ise; Rynok Meydanı ve Opera Binası gibi önemli yerlerin bulunduğu Eski Şehir bölgesi.
Vize zorunluluğu olmadan rahatça seyahat edebileceğiniz Lviv, konumu sayesinde Ukrayna‘nın geneline hâkim olan Sovyet etkisinden uzak kalmayı başarmış, her yönden etkileyici bir şehir. Tarihi boyunca bağlantılı olduğu Orta Avrupa’nın seçkin atmosferini bünyesinde barındıran kent, mimariden gastronomiye kadar her konuda ziyaretçilerine eşine az rastlanır deneyimler yaşatıyor. Eğer kentin zengin tarihine ve görkemli mimarisine dair detaylı bilgi edinmeyi amaçlıyorsanız, tatiliniz boyunca ziyaret önceliğinizi Lvivgezilecek yerler listesinde sıraladığım mekânlara verebilirsiniz.

Lviv gezilecek yerler yazısında neler var?

Lviv Gezilecek Yerler Listesi & Önemli Tavsiyeler
1. Pazar Meydanı (Rynok Square)
2. Belediye Binası ve Ratusha Kulesi
3. Opera Binası
4. Lychakiv Mezarlığı
5. Potocki Sarayı (Potocki Palace)
6. Lviv High Castle
7. Eczane Müzesi
8. Dominikan Katedrali ve Manastırı
9. Lviv Ermeni Katedrali (Armenian Cathedral of Lviv)
10. Virmenska Caddesi
11. Kornyakt Sarayı (Italian Courtyard)
12. Boim Şapeli (Boim Chapel)
13. Lviv Çikolata Fabrikası (Lviv Chocolate Factory)
14. Lviv Kahve Üreticisi (Lviv Coffee Manufacture)
15. Shevchenka Avenue
16. Bernardine Kilisesi
17. Kayıp Oyuncaklar Müzesi (Yard of Lost Toys)
18. Museum of Folk Architecture and Rural Life
19. St. George Katedrali
20. Ivan Franko Parkı

Lviv Gezilecek Yerler Haritası
Lviv Gezilecek Yerler Videosu
Lviv Şehir Merkezi Otelleri & Tavsiyeler
Lviv Gezilecek Yerler Listesi & Önemli Tavsiyeler
lviv gezilecek yerler rehberi
Lviv gezilecek yerler rehberi
Lviv gezilecek yerler yazısı boyunca birçok önemli bilgi ve tavsiye paylaşacağım ama öncesinde bunlara dikkat;


1. Pazar Meydanı (Rynok Square)
Lviv gezilecek yerler Pazar Meydanı Rynok Square

Kente geliş amacınız öncelikle tarihi dokuyu hissetmekse, gösterişli Pazar Meydanı‘nı Lviv gezilecek yerler listenizin ilk sırasına yazabilirsiniz.

Meydan, Galiçya tahtında Prens I. Leo‘nun oturduğu 13. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiş. Hem Polonya hem de Ukrayna tarihi için önemli birçok olaya sahne olan alanı görülmeye değer kılan etkenlerin başında, hareketli atmosferi ve mimari açıdan kentin eski hali hakkında fikir veren, meydan çevresindeki binalar geliyor.

Eskiden kentin tamamına Gotik mimari hâkimken 16. yüzyıldaki yangın sonrasındaki yenileme çalışmalarında çoğu yapının tasarımında Rönesans stili tercih edilmiş.

Adonis, Neptün, Diana ve Amphitria‘yı tasvir eden heykellerle süslü meydandaki gezintinize Latin Katedrali‘nden başlayabilirsiniz. Ardından Bandinelli, Sobieski ve Lubomirski saraylarını ziyaret edebilirsiniz.

Mola vermek için ideal birçok yeme-içme mekânına ev sahipliği yapan meydanda son olaraksa belediye binası ile ihtişamlı kulesine vakit ayırabilirsiniz.


2. Belediye Binası ve Ratusha Kulesi
Lviv'de gezilecek yerler Belediye Binası Ratusha

Tarihi boyunca yangın felaketleri nedeniyle defalarca yeniden yapılmak zorunda kalan Lviv Belediye Binası, ilk olarak 1357 yılında tamamen ahşap malzeme kullanılarak inşa edilmiş. Daha yeni sayılabilecek batı bölümünün yapım süreci ise 1491-1504 yılları arasında tamamlanmış.

4 katlı yapının günümüzdeki görünümünü kazandığı çalışmalarsa 1827 yılında başlayıp 1835′te sona ermiş. Gerçekleştirilen son yeniden yapım süreci sırasında Viyana Klasik mimari stiline bağlı kalınmış.

Ukrayna’nın en yüksek belediye binası unvanının sahibi yapının bünyesinde yer alan ve Mimar A. Bemer’in imzasını taşıyan Ratusha Kulesi, 65 metrelik yüksekliği ile konuklarına inanılmaz güzellikte kent manzarası sunuyor. Tabii bu manzarayı izleyebilmek için öncelikle 350 ahşap merdiveni çıkmak gerekiyor.


3. Opera Binası

Ülkenin alanında en büyüğü sayılan bir diğer cazibe noktasıysa aynı anda 1.100 kişiyi ağırlayabilen Lviv Opera Binası.

Rönesans ve Barok stillerinin başarıyla harmanlandığı mimarisiyle göz alıcı bir görünüm ortaya koyan yapı, Poltva Nehri’nin kıyısındaki bataklık alanın kurutulması sonucunda 1897-1900 yılları arasında inşa edilmiş.

Tasarımını Mimar Zygmunt Gorgolewski’nin yaptığı binada, yıl boyunca ulusal opera ve bale topluluğunun yanı sıra çeşitli ülkelerden gelen sanatçılar da performanslarını sergiliyor.

İç dekorasyonu da en az dış kısmındaki mimari ayrıntılar kadar çekici olan binayı, dilerseniz performansların olduğu gece için bilet alarak ya da yerel operatörlerinin düzenledikleri rehberli turlara katılarak gezebilirsiniz. Rehberli turlar genelde 1 saat sürüyor.


4. Lychakiv Mezarlığı
Lychakiv Mezarlığı Lviv

7 numaralı tramvaya binerek kısa sürede ulaşabileceğiniz Lychakiv Mezarlığı, tüm mezar alanlarının şehir merkezinin dışına taşınmasına yönelik imparatorluk emri doğrultusunda 1787 yılında kurulmuş. 42 hektarlık alana yayılan Gotik tarzdaki mezarlığın tasarımını, o dönem Lviv Üniversitesi Botanik Bahçesi’ni yöneten Karol Bauer yapmış.

Yaklaşık 400 bin mezarın bulunduğu alan, hem kent hem de ülke tarihinde etkili olmuş şahsiyetlerin ebedi istirahatgahı konumunda.

Yerel dildeki reform hareketlerinin başlamasına ön ayak olan Ivan Franko, General Roman Abraham, Mimar Zygmunt Gorgolewski alanda mezarları bulunan isimlerin başında geliyor.

Mezarlıkta ayrıca Ukrayna Ulusal Ordusu Anıtı, Lviv’in Savunucuları Şehitliği, 1863 Ocak Asileri Tepesi gibi tarihi olaylar anısına oluşturulmuş özel mekânlar da yer alıyor.


5. Potocki Sarayı (Potocki Palace)
Potocki Sarayı Lviv

Günümüzde Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın hizmetindeki Potocki Sarayı, 1880’li yıllarda Başbakan Alfred Józef Potocki için ikametgâh olarak inşa edilmiş.

Yapımında hiçbir masraftan kaçınılmayan sarayın tasarım aşamasında Fransız Mimar Louis Dauvergne, ‘Hotel particulier‘ yapı biçimini birebir kopyalamayı tercih etmiş. Bu sayede Barok yapı, yukarıdan bakıldığında “H” şeklinde görünüme sahip olmuş.

Sarayı Lviv gezilecek yerler listelerinize eklemenizi tavsiye etmemdeki bir diğer nedense, Lviv Resim Galerisi‘ne bağlı Avrupa Sanat Müzesi‘nin burada faaliyet gösteriyor olması. Giriş katını gezerken 16. yüzyıldan kalma Meryem Ana Heykeli‘ni görebileceğiniz yapının bahçesinde ise her yıl Kitap Forumu düzenleniyor.


6. Lviv High Castle
Lviv gezilecek yerler High Castle

Lviv’de gün batımının eşsiz manzarasını izlemek isterseniz, Rynok Meydanı’na 2 kilometre uzaklıktaki Lviv High Castle‘ı ziyaret edebilirsiniz.

1250 yılında inşa edilen kalenin kalıntıları, 413 metrelik yüksekliğe sahip tepenin bu isimle anılmasına neden olmuş. Tepenin ağaçlarla kaplı zirvesinde yürüyüş yaparken kalıntılarını görebileceğiniz askeri yapı, 1704‘te İsveç Ordusu’nun gerçekleştirdiği saldırı sırasında ağır hasar görerek kullanılamaz hale gelmiş.

Konuklarına sunduğu 360°’lik kent manzarası sayesinde bol bol fotoğraf çekme fırsatı bulacağınız tepedeki kalenin yerini 1869’da Lublin Birliği Höyüğü almış.

Anıtsal değere sahip yapı, birliğin kuruluşunun 300. yıl dönümü anısına inşa edilmiş. Hemen yakınındaki televizyon kulesinin yapımı ise 1957’de tamamlanmış.

7. Eczane Müzesi
Lviv gezilecek yerler Eczane Müzesi

1966 yılında kapılarını ziyarete açan Eczane Müzesi, Pazar Meydanı’nda ziyaret edebileceğiniz bir başka kültürel mekân.

Müze, askeri eczacı Wilhelm Natorp tarafından 1735‘te kurulan ilaç dükkânında faaliyetlerini sürdürüyor. Bir yandan modern ilaçların satışı devam ederken, diğer tarafta eskiden kullanılan eşyaların sergileniyor olması müzeyi bir hayli ilginç hale getiriyor.

İşletmenin müze haline getirilen giriş bölümünü gezerken ilk gazyağı lambası modellerinden birini ve tıbbi tedavi tanrısı Aesculapius ve kızı Hygeia’yı tasvir eden figürlerle bezeli ilaç ölçeğini görebilirsiniz.

Bu odada ayrıca “Demir Şarabı” isimli içeceği de hediyelik eşya olarak satın alabilirsiniz. Eskiden satılacak malzemenin depolandığı bir sonraki alanda ise ilaç yapımında kullanılan ekipmanlar yer alıyor.

8. Dominikan Katedrali ve Manastırı
Dominikan Katedrali Lviv

Pazar Meydanı’na yakın konumdaki Dominikan Katedrali ve Manastırı, Ukrayna Prensi Lev Danylovych’in eşi Macaristan Prensesi Constance’ın isteği doğrultusunda 13. yüzyılda kurulmuş.

Kilise bölümü birkaç defa yangın nedeniyle kullanılamayacak duruma gelen yapı, günümüzdeki görünümünü 1749-1761 yılları arasında gerçekleştirilen yeniden inşa süreci sonunda elde etmiş.

Kentin en eski yapılarından biri olduğu için gezginlerin yoğun ilgi gösterdikleri katedral ve manastır, 1970’li yıllardan bu yana Lviv Din Tarihi Müzesi‘ne ev sahipliği yapıyor.

Geç Barok mimariye özgü birçok ayrıntıyı görme fırsatı bulacağınız katedralden çıktıktan sonra doğusundaki meydana gidecek olursanız, 16. yüzyılda Ukrayna’ya matbaanın gelmesini sağlayan Keşiş Federov’un heykelini görebilirsiniz.


9. Lviv Ermeni Katedrali (Armenian Cathedral of Lviv)
Lviv gezilecek yerler Ermeni Katedrali

Pazar Meydanı’nın kuzeyinde kalan Lviv Ermeni Katedrali‘nin tarihi ise 14. yüzyıla kadar uzanıyor. Yapı ilk olarak Caffa’dan gelen Ermeni bir tüccar tarafından 1363-1370 yılları arasında küçük bir kilise olarak inşa ettirilmiş.

Hatta bu yapının tasarımında Kars’taki Ani Katedrali örnek alınmış. Ancak 1527’de çıkan yangında dini yapı ağır hasar görünce 1630 yılında genişletme çalışmaları yapılarak yeniden kullanıma alınmış.

Kafkas esintileri taşıyan zarif mimarisi ile hayranlık uyandıran katedrali gezdikten sonra karnınızın acıktığını hissederseniz, hemen arkasındaki avluda faaliyet gösteren restorana gidebilirsiniz.

Son derece huzurlu ortama sahip avlu, 17. yılın sonlarına doğru Başpiskopos Hunaniyan’ın isteği doğrultusunda inşa edilmiş. Ermeni gençlerin çeşitli etkinlikler için kullandıkları alanda birçok tarihi eser bulunuyor.

10. Virmenska Caddesi
Virmenska Street Lviv

Kentte yaşayan Ermeni topluluğunun gündelik yaşam ritüelleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, Virmenska Street‘i de Lviv gezilecek yerler listenize dâhil edebilirsiniz.

Sokağın tarih sahnesine çıkışı, 13. yüzyılın ortalarına denk geliyor. Bu dönemde anavatanlarından Moğol istilası nedeniyle ayrılmak zorunda kalan Ermeniler’in bir bölümü, şehir duvarlarının kuzeyinde kalan bölgeye yerleşmiş. Bölgeyi kendi kültürel yapılarına uygun olacak şekilde geliştiren topluluk, kısa sürede ticarette ve sanatta öne çıkmış.

Halk arasında “Ermeni Sokağı” ismiyle de anılan Virmenska, kültürel dokusunu günümüzde de sürdürüyor. Sosyal açıdan canlı yapıya sahip sokakta sanat galerileri ve el işi ürünler satan dükkânlar yan yana sıralanıyor.

Renkli evlerle çevrili yol üzerindeki sanat galerileri arasından Dzyga ve Green Sofa zengin içerikleriyle öne çıkıyor. Hatta Dzyga’da sergilerin dışında caz konserleri de düzenleniyor.

11. Kornyakt Sarayı (Italian Courtyard)
Lviv'de gezilecek yerler Kornyakt Sarayı Italian Courtyard

16. yüzyılda meydana gelen büyük yangın sonrasında kentte hâkim olan Rönesans stili mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak gösterilen Korniakt Sarayı, Mimar Pietero Barbon gözetiminde 1580 yılında inşa edilmiş.

Yapıların meydana bakan bölümlerinde en fazla 3 pencere olma zorunluluğunu aşan sarayı şehir tarihindeki en zengin kişi olan Constantine Kornyakt yaptırmış.

Sarayın en önemli bölümlerinden sayılan İtalyan Avlusu ise geçmişte mahkeme olarak kullanılıyormuş. Eğer burayı ziyaret ederseniz 1586’da Lviv’de yapılmış çanı, Utanç Sütunu‘nun kalıntıları ile replikasını ve eskiden kentin simgesi olan aslan heykelini görebilirsiniz. Yapının iç kısmında ise 1893’te kurulan Lviv Tarih Müzesi faaliyetlerini sürdürüyor.


12. Boim Şapeli (Boim Chapel)
Lviv Boim Chapel

Latin Katedrali’ne yakın konumdaki Boim Şapeli, 1609-1615 yılları arasında inşa edilmiş. Şarap ticareti ile ilgilenen ve Ukrayna vatandaşlığına geçtikten sonra belediye başkanlığı da yapan Macar asıllı Tüccar George Boim ve ailesinin ebedi istirahatgahı konumundaki yapı, Andrzej Bemer tarafından tasarlanmış.

Mimar yapının Rönesans stilindeki tasarımını oluştururken Krakow’daki Wawel Katedrali’nin içerisindeki Sigismund Şapeli‘nden ilham almış.

Şapelin dış duvarlarında dini temalı birçok oyma heykel bulunuyor. Bunlar içerisinden en ilginç görünümü, Hz. İsa’yı bir elini başına götürüp üzüntülü halde oturur şekilde tasvir etmiş oyma sergiliyor. Etkileyici atmosfere sahip iç kısımda ise aileye ait görseller ve İncil kabartmaları bulunuyor.


13. Lviv Çikolata Fabrikası (Lviv Chocolate Factory)
Çikolta Fabrikası Lviv

Orta Çağ’dan itibaren Lviv, lezzetli şekerlemeleri ile ününe ün katmış. 19. yüzyılda tüm Avrupa’yı lezzetli atıştırmalıklarla kendine bağlayan kentte faaliyet gösteren tarihi Lviv Çikolata Fabrikası, tatlı denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri konumunda. Çikolataya dair eğitimlerin de verildiği fabrikada, çikolata tutkunlarına tamamı el yapımı 39 farklı ürün sunuluyor.

Fabrikanın ilk katında imalat bölümü yer alıyor. Buradaki cama yaklaşırsanız, el yapımı çikolataların deneyimli ustalar tarafından nasıl hazırlandığını görebilirsiniz.

Sonraki iki katta, imalathanede hazırlanan ürünlerin açık ve ambalajlı halde satışları yapılıyor. Genelde ziyaretçiler birinci katta alışveriş yapmayı tercih ediyor ve bu durum zaman zaman uzun kuyrukların oluşmasına neden oluyor. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, özellikle ilk defa fabrikaya gelenlerin bilmedikleri ikinci kata çıkıp alışverişinizi daha az zaman harcayarak tamamlayabilirsiniz.

İşletmenin son katında ise kahve içebileceğiniz bir bölüm bulunuyor.


14. Lviv Kahve Üreticisi (Lviv Coffee Manufacture)
Lviv gezilecek yerler Lviv Kahve üreticisi

Kentte tatil yaparken uğrayabileceğiniz bir diğer önemli lezzet durağıysa 2012 yılında hizmet vermeye başlayan Lviv Kahve Üreticisi.

Eski Kent’in kalbinde yer alan dükkânda, kökenleri Lviv’in Avusturya-Macaristan İmparatorluğu yönetimi altında olduğu dönemde atılan kahve kültürü hakkında konuklara detaylı bilgi verilmesi amaçlanıyor. Tabii konu hakkına bilgi edinirken zengin menüden damak tadınıza uygun bir seçim yapıp tazelenme imkânı da bulabilirsiniz.

Yıl içerisinde düzenlenen eğitimlere katılıp sertifikalı bir kahve uzmanı haline gelebileceğiniz dükkânın ilk katında tıpkı Çikolata Fabrikası’nda olduğu gibi imalat bölümü buluyor.

İmalathaneyi geçtikten sonra ise hediyelik eşya ve kahve satışının yapıldığı alana ulaşabilirsiniz. Dilerseniz burada oturup kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Ama ben size bir kat aşağıda gerçekleştirilen şovları izleyerek kahve keyfi yapmanızı tavsiye ediyorum.


15. Shevchenka Avenue
Lviv gezilecek yerler Shevchenka Avenue

Lviv Filarmoni Orkestrası yakınındaki Shevchenka Avenue, etrafındaki binaların mimari güzelliği ve barındırdığı yeme-içme olanakları nedeniyle gezginlerin Lviv gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmezlerinden biri haline geliyor.

Yaklaşık 10 dakikada baştan sona yürüyebileceğiniz bulvarın her iki yanında araç trafiğine açık bölümler bulunuyor. Ağaçlarla çevrili orta kısmı ise soluklanmak için oldukça ideal.

Şehrin en lüks caddesine sabah gelirseniz, Glory Café‘de lezzetli bir Türk kahvaltısı ile güne başlayabilirsiniz. Bilime meraklıysanız, kahvaltının ardından 8 numaralı binanın altındaki Shevchenko Bilim Topluluğu‘na ait kitapçıya uğrayabilirsiniz. Buradaki kitaplara göz atmayı bitirdikten sonra gezintinize her biri mimari yönden eşsiz detaylar barındıran 10, 17 ve 19 numaralı yapılarla devam edebilirsiniz.

Eğer gezinti sırasında acıktığınızı hissederseniz, uygun fiyatlı Puzata Hata‘da sunulan lezzetleri deneyebilirsiniz. Tatlı krizine ise Veronica‘da çözüm bulabilirsiniz.

16. Bernardine Kilisesi
Lviv gezilecek yerler Bernardine Kilisesi

Eskiden aynı adı taşıyan manastıra ait olan Bernardine Kilisesi, 17. yüzyılda inşa edilmiş. İtalyan ve Flemenk Yapmacılık stillerinin harmanlandığı tasarımıyla konuklarını büyüleyen dini yapının ön yüzünde ise Lviv’in en ihtişamlı Barok çalışmasını görebilirsiniz.

Kilise, ilk inşa edildiğinde şehir dışında kaldığı için doğu ve güney duvarlarında savunma amaçlı kullanılabilecek bölümlere yer verilmiş. 1733‘te yapıya çan kulesinin eklenmiş. Kilisenin ön tarafında bulunan ve Aziz John’u tasvir eden heykel ise çan kulesinin tamamlanmasından 3 yıl sonra yerleştirilmiş.

Katolik kilisesi, II. Dünya Savaşı’nın ardından Ruslar’ın isteği doğrultusunda kapatılmış. 1991 yılında kapsamlı yenileme çalışmalarının ardından yeniden ibadete açılan yapıda hemen hemen her gün bir vaftiz töreni ya da ayin yapılıyor. İç kısmını süsleyen oyma sunaklar, heykeller ve freskler ile ilgi odağı haline gelen kiliseden çıktıktan sonra Hlyniany Kapısı‘nı da görmenizi tavsiye ederim.


17. Kayıp Oyuncaklar Müzesi (Yard of Lost Toys)
Lviv gezilecek yerler Yard of Lost Toys

High Castle’dan aşağı inildiğinde yolun sağ tarafında kalan Kayıp Oyuncaklar Müzesi‘nin kuruluş öyküsü, Vasily Petrovich’in oturduğu apartmanın yakınında 2 oyuncak bulmasıyla başlamış.

Bulduğu eşyaları sahipleri gelip alsın diye apartmanın ortak bahçesindeki bir sundurmanın altına koyan Petrovich, zamanla koleksiyonunu genişletmiş ve gayriresmi olmasına rağmen bir hayli ilgi gören bir mekân yaratmış.

20 yıldan fazla süre içerisinde yüzlerce oyuncağa ev sahipliği yapmaya başlayan bahçede peluş oyuncaklar, bebekler, müzik aletleri, figürler ve bisikletler bulunuyor.

Tüm bu eşyalar rastgele yerleştirilmek yerine belirli bir temaya göre gruplandırılmış. Yeni oyuncakların eklenmesi ve eskilerinin sahipleri tarafından geri alınması nedeniyle bahçedeki koleksiyon devamlı değişiyor. Bu nedenle ilk gittiğinizde gördüğünüz bir eşyayı sonraki ziyaretinizde yerinde bulamazsanız sakın şaşırmayın.


18. Museum of Folk Architecture and Rural Life
Lviv Museum of Folk Architecture and Rural Life Lviv

Kent merkezinden 7 numaralı tramvaya binerek rahatça ulaşabileceğiniz Museum of Folk Architecture and Rural Life, 1971 yılında kurulmuş. Büyük bir yeşil alan içerisinde faaliyetlerini sürdüren açık hava müzesinde, Batı Ukrayna’nın ahşap işçiliğinde öne çıkan mimarisine ve kırsal yaşama dair bilgiler ziyaretçilerle paylaşılıyor.

Kültürel tesis, Kiev’deki Pyrohovo Müzesi kadar kapsamlı değil. Ancak bünyesinde Lviv çevresinde inşa edilmiş ve sonradan buraya getirilmiş çok sayıda yapıyı barındırıyor.

Evlerin, yel değirmenlerinin, kilisenin, okulun çevrelediği sokaklarda gezerken birden bölgeye özgü ürünlerin ekili olduğu tarlalarla ve el sanatları ile uğraşan ustaların tezgâhlarıyla karşılaşabilirsiniz.


19. St. George Katedrali
Lviv gezilecek yerler St George Katedrali

Temeli 1744‘te atılan St. George Katedrali‘nin inşası 1760 yılında tamamlanmış. Kent merkezinden tren istasyonu yönüne ilerleyerek ulaşabileceğiniz katedral, Barok ve Rokoko karışımı mimarisi aracılığıyla konuklarına kentteki diğer türdeşlerinden daha farklı bir atmosfer sunuyor.

Mimar Bernard Meretyn ve Heykeltıraş Johann Georg Pinsel, bu atmosferi yakalayabilmek için hem Batı etkisini yansıtan hem de klasik Ukrayna kilise mimarisine uygun bir tasarım oluşturmaya çalışmış. Açıkçası ortaya çıkan sonuç bir hayli etkileyici olmuş.

Katedralin içerisine girdiğinizde eserleri incelemeye “Ejderha Avcısı” lakaplı Aziz George’u tasvir eden heykelle başlayabilirsiniz. Ardından Meryem Ana’ya ait olduğuna inanılan ikona göz atabilirsiniz. Katedralde ayrıca Lviv’de görev yapmış birçok önemli din adamının mezarlarını görebilirsiniz.


20. Ivan Franko Parkı
Lviv Ivan Franko Parkı

Lviv gezilecek yerler listelerinizin son sırasına Lystopadovoho Chynu ve Krushelnytskoi sokakları arasında yer alan Ivan Franko Parkı’nı yazabilirsiniz.

Ukrayna’nın en eski parkı olarak gösterilen yeşil alan, 18. yüzyılın sonunda Kutsal Roma İmparatoru II. Joseph’in emri doğrultusunda kurulmuş. Öncesinde ise bu alanın mülkiyeti Cizvitlere aitmiş. Bu nedenle park, yerel halk arasında Cizvit Bahçeleri adıyla da anılıyor.

İmparatorun dini topluluklara ait alanların yeniden düzenlenmesi ve halka açılmasına yönelik emri sonrasında lokanta işletmecisi Johann Höcht, 1799’da alanı kiralamış ve içerisine Fransız stili bir tesis kurmuş.

1855’te ise bahçe bilimci Karl Bauer yeşil alanı yeniden tasarlayarak günümüzdeki parkın temellerini atmış. Huzurlu ortamı ile konuklarına şehrin gürültüsünden kurtulma imkânı veren park içerisinde bu çalışmalar sayesinde 50 farklı ağaç türü bulunuyor.


Comments

Popular posts from this blog

Rusya Gezilecek Yerler

Benelüks Ülkeleri Hakkında

Küba Turu