pasaport Çıkartmak ve Vize İşlemleri Hakkında


Pasaportunuzun süresi bitti veya ilk defa mı pasaport alacaksınız? Pasaport çıkarmak için gerekli belgelerle ilgili tüm bilgileri burada bulabilirsiniz. Üstelik online randevu sistemi sayesinde başvurular artık çok daha kolay ve zahmetsiz.

Yurtdışı seyahatinin temelleri olan pasaport çıkarma ve vize almayla ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları bildikten sonra işlemleri kolayca halledip, bavulunuzu toplayıp yurtdışı maceranıza atılabilirsiniz! 

Pasaport başvurusu nasıl yapılır? Gerekli belgeler neler?
Türkiye’de umuma mahsus pasaport çıkartmak için epasaport.egm.gov.tr adresinden online başvuru yaparak randevu alabilirsiniz.

Pasaporta başvurmadan önce, nüfus cüzdanınızda TC kimlik numaranızın yazdığına emin olun. Eğer yazmıyorsa, öncelikle nüfus cüzdanınızı yenilemeniz lazım.

Umuma mahsus pasaport çıkarmak için istediğiniz ilçe emniyet müdürlüğünden randevu aldıktan sonra aşağıdaki belgeleri toplamanız ve başvuruya şahsi olarak gitmeniz gerekiyor.

Son 6 ay içinde çektirdiğiniz 2 adet biyometrik fotoğraf (50mm x 60mm ebatlarında arka fonu beyaz vesikalık)
TC kimlik numarasının bulunduğu TC nüfus cüzdanı
Pasaport harç ve cüzdan bedelinin anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair banka dekontu (Pasaport defter ve harç bedelleri her yıl değişiklik gösterebilmektedir. Dekontun üzerinde tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir.)
Eğer varsa daha önceden almış olduğunuz pasaportlarınızın aslı
Pasaport başvurusu sırasında parmak izi de alınıyor. Eğer daha önce parmak iziniz alındıysa (örneğin sürücü belgesi alırken) bunu belgeleyen evrakınızı gösterirseniz, tekrar parmak izi vermenize gerek kalmayacaktır.
Yine de evraklarla uğraşasınız yok mu? O zaman pasaportunuz olmadan gidebileceğiniz ülkelere seyahat etmeye ne dersiniz?

Vize işlemleri için püf noktalar

Vize başvurunuzu son dakikaya bırakmayın. Vize işlemleri başvurulan zaman ve ülkeye göre farklılık göstermekle birlikte, yaklaşık 1 hafta sürüyor. Başvurunuzu gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna bir ay öncesinden yapmanız uygun olacaktır. Teslim edeceğiniz evraklarınızın güncel olması da önemli. Birçok ülkeye yapacağınız vize başvurularında sizden uçak biletinizin ve otel rezervasyonunuzun çıktıları da istenecektir.


Vize için gerekli belgeleri hazırlarken gideceğiniz ülkenin konsolosluğunun sayfasını da kontrol etmeyi unutmayın. Çoğu konsolosluk vize başvuruları için artık sadece belirli bir aracı firmayla çalıştığı için buradan bu bilgiyi de edinebilir ve resmi olmayan aracı kurumlara fazladan ücret ödememiş olursunuz.

Pasaportunuzun geçerlilik süresinin vizeye başvurduğunuz tarihten ileriye doğru en az bir yıl olmasına dikkat edin, değilse uzatmanızı öneririz. Eğer pasaportunuz zarar görmüşse yenilemenizde fayda var, çünkü yıpranmış pasaportla yapacağınız vize başvurunuz kabul edilse bile, gittiğiniz ülkenin giriş kapısından geri çevrilmeniz söz konusu olabilir.

Schengen ülkeleri olan Almanya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan 10 yıldan daha eski pasaportla yapılan vize başvurularını kabul etmiyor.

Rotanızı Avrupa’ya çevirdiyseniz, Avrupa’da yapabileceğiniz bedava aktivitelere mutlaka göz atın!

Dünya vize isteyen ülkelerden ibaret değil!

Yine de herkes vize almayı tercih etmeyebiliyor. Türkiye’den 1000’i aşkın katılımcıyla gerçekleştirdiğimiz anket sonuçlarına göre Türklerin %92’si vizenin seyahat özgürlüğünü kısıtladığını düşünürken, %71’i vize talep eden ülkeleri ziyaret etmek istemediğini belirtiyor. Sadece pasaportla girilebilecek bir sürü ülke varken, bu oldukça makul bir istek! Vize almadan da yurtdışına çıkabilir ve muhteşem anılar biriktirebilirsiniz.

Eğer siz de Türkiye’ye vize uygulayan ülkeleri ziyaret etmek istemeyen %71’in içindeyseniz, Balkanlar’dan Tayland’a vizesiz gidilebilen ülkeler sizi bekliyor.

Comments

Popular posts from this blog

Rusya Gezilecek Yerler

Benelüks Ülkeleri Hakkında

Küba Turu