Meksika ve Küba Gezilecek Yerler


Muhteşem plajları, dünyanın en büyük bariyer resiflerinden biri, kültür ve antik Maya tarihi. Meksika renklidir ve renkleri birbirine zıttır.
Meksika, Kalabalık sahilleri, sakin kasabaları, papağanları, maymunları ve ormanları ile sizleri bekliyor. Her ne kadar Türkiye’den her yıl çok az sayıda kişinin uğrak yeride olsa, özellikle Amerika kıtasının popüler ülkelerinden birisidir. Meksika’da en iyi gezilecek yerlere genel bir bakış atalım:


1531’de kurulan Puebla, Meksika’nın merkezinde, 2 milyondan fazla nüfusa sahip olan ülkenin beşinci büyük şehridir. Veracruz limanı ile Mexico City arasında bulunan stratejik konumu ndeniyle önemli bir şehir haline gelmiştir. Meksika’nın gastronomi başkenti olarak bilinmektedir. Yakınlardaki Cholula kasabası, inşa edilen en büyük piramitlerden birine sahiptir, ancak yapı yüzyıllar boyu ihmal edilmiştir.

“Beyaz Şehri” olarak anılan Merida, Meksika’nın Yucatan eyaletinin başkentidir. 1542’de İspanyol Conquistadorlar tarafından antik bir Maya kentinde kurulan Merida, eski Conquistador liderinin sarayı da dahil olmak üzere çok sayıda sömürge binasına ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin ana meydanı olan “El Zocalo”, 16. yüzyıl katedrali, Vali Sarayı ve Eski Belediye Sarayı gibi birçok tarihi yapının bulunduğu şehirdir.

Gümüşüylü ünlüdür. Kuzey Guerrero eyaletinde bulunan Taxco, tam bir madenclik bölgesidir. Bugün sokaklarında taşlarla kaplanmış, renkli evler, küçük meydanlar ve gümüş atölyeleri ile dolu balkonlu devasa sömürge evleri, Taxco’yu Meksika’da en popüler yerlerden biri haline getirmiştir.

Chihuahua eyaletinde bulunan Copper Kanyonu, aslında Birleşik Devletler’deki Büyük Kanyon’dan daha büyük ve derin olan bir kanyon serisidir. Tarahumara Dağları’nda bulunan kanyonlar, yeşilimsi bakır renginden isimlerini alıyor. Bakır Kanyonunu keşfetmek için en popüler yol “Chihuahua al Pacifico” Demir yolundadır.



Guanajuato, Arnavut kaldırımları, kafeleri ve Kuzey Amerika’daki en çarpıcı barok mimarinin bazıları ile Avrupa havasını vermektedir. Kentte ayrıca, yeryüzünde bu yeri gerçekten benzersiz yapan yollar olarak hizmet eden yer altı tünelleri ağı var. 1559’da kurulan Guanajuato, altın ve gümüş madenleriyle hızla ünlü oldu. Dünyadaki en zengin gümüş madenlerinden La Valencia burada bulunmaktadır.

Devletin başkenti aynı adı taşıyan Oaxaca, Sierra Madre dağlarının altında bir vadide yer almaktadır. Sömürge mimarisi, arkeolojik sit alanları, sakin bir atmosfer ve Ölüler Günü festivallerinden biri Güney Meksika’da popüler bir turistik yer haline gelmiştir. Oaxaca’nın kalbinde, turistlerin Santo Domingo kilisesi, tur müzeleri, hediyelik eşya dükkanları ve açık hava kafeleri yer almaktadır.

Meksika’nın başkenti Mexico City, dünyanın dört bir yanından gelen ve birçok etnik gruptan oluşan dünyanın en büyük şehirlerinden biridir. Bu büyük şehir sadece Meksika’nın en önemli siyasi, kültürel ve eğitim merkezi değil, aynı zamanda Latin Amerika’nın en önemli finans merkezlerinden biridir. Mexico City’de plaj olmamasına rağmen, turistler görmek ve yapmak için heyecan verici çok şey keşfedecekler. Tarihi Merkezi, Plaza de la Constitucion, Büyükşehir Katedrali, Ulusal Saray ve antik bir Aztek tapınağının kalıntıları gibi önemli gezilecek yerleri vardır.

Mısırda ki gibi piramitleri olan Teotihuacan, bir zamanlar sadece Meksika’nın değil tüm dünyadaki en büyük şehriydi. Piramitler, Teotihuacan Mesoamerica’da önemli bir dini merkez olarak ortaya çıktığı MS 100 MS ile MS 450 yılları arasında inşa edilmiştir. Nitekim, adı “tanrıların doğduğu yer” anlamına gelir, bu terim Teotihuacan’ı yıkılmasından yüzyıllar sonra bulan Aztekler tarafından üretilmiştir. En önemli anıtlar Güneşin Ayı Piramitleri ve Quetzalcoatl Tapınağı’dır. Teotihuacan, günümüz modern zamanlarında takip edilen bir kentsel planlama ile ünlü oldu. Teotihuacan sadece 50 km uzaklıktaki Mexico City’den günlük gezilerle gidip gelebilirsiniz.

Mexico Beach Destinations
Meksika, Meksika Körfezi ve doğudaki Karayip Denizi ile batıdaki Pasifik Okyanusu gibi geniş kıyı şeridinde güzel kumsalları vardır. Meksika’nın plaj destinasyonlarından bazıları, bir zamanlar turist destinasyonları (Puerto Escondido gibi) olarak gittikçe popülerlik kazanan kasabalardı (Cancun gibi). Tulum, plajları için popüler hale gelmeden yüzyıllar önce bir Maya şehriydi. Ama tüm bu popüler plajlar, turistik tesislerin ve turistik yerlerin bolluğuyla birlikte gerçekten göz kamaştırıcıdır.

Yucatan Yarımadasında yer alan Chichen Itza, bütün büyük Maya şehirlerinden en ünlüsüdür. Bu biraz ironik çünkü en ünlü yapıları tipik bir Klasik Maya mimarisi içermiyor, ancak Orta Meksika’daki diğer uygarlıklardan güçlü etkiler sunmaktadır. Ayrıca, Meksika’daki pek çok Maya kalıntısının en gelişmişidir. Birçok turist, Chichen Itza’yı özellikle Cancún veya Merida’dan bir günlük geziyle ziyaret eder ve bir kaç gece konaklar.

MEKSİKA SIKÇA SORULAN SORULAR

Sağlık

Meksika’da herhangi bir aşı zorunluluğu bulunmamaktadır. Yenilecek yemeklerde sağlığınızı olumsuz etkileyecek bir sorun olacağınız sanmıyoruz. Musluk suyu içmemenizi öneririz.

Vize Bilgileri

Meksika: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Hususi ve Hizmet Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik Pasaport hamilleri ise vizeden muaftır. Turizm, iş, eğitim, gazetecilik veya transit geçiş gibi nedenlerle Meksika'ya seyahat edecek vatandaşlarımız, havayoluyla seyahat etmek kaydıyla 30 gün geçerli tek giriş vizelerini https://www.inm.gob.mx/sae/publico/solicitud.html

şeklindeki internet adresinden harçsız olarak alabilmektedirler. Yeşil pasaport müracaatları kişinin şahsen Ankara’dan direk müracaat ederek yapılabilmektedir.(yeşil pasaportlular için kişinin şahsen Ankara  konsolosluğunu arayarak randevu alıp işleme gitmesi gerekmektedirler)

Uçuş Süreleri

Cancun – İstanbul arası uçuş 12 saat 5 dakikadır.

Para Birimi

Meksika’nın para birimi de Meksika Pesosu’dur (MEX) ve tüm yurtdışı seyahatlerinde de olduğu gibi önceden parayı çekmenin gerekliliği ve önemini hatırlatmak gerekmektedir.

Saat Dilimi

Meksika ile Türkiye yerel saati arasında ise 8 saat fark vardır (Türkiye saati daha ileri olmak üzere)

Telefon Kullanımı

Cep telefonu hattınız uluslararası aramalara (roaming) açık ise kullanabilirsiniz. Fakat iletişim ücretleri çok yüksek olacaktır.

Kıyafet ve Gerekli

Eşyalar

Kolayca giyilip – çıkarılabilecek tişört, kısa ve uzun kollu gömlekler, pamuklu pantolonlar, şort, rahat yürüyüş ayakkabıları, akşamları için ince bir mont almanızı öneririz. Bunun dışında; şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi, olası gürültüye karşı kulak tıkacı, fotoğraf makinesi, video kamera ve bunların şarj aletleri ve yedek hafıza kartları da getirebilirsiniz.

Yemek Kültürü

Meksika’da Tortilla, Guacamole, Nachos gibi yemeklerin tadına varabileceksiniz. Yemeklerde yöreye özgü baharatlar kullanılır ancak tur boyunca aldığımız yemeklerin damak lezzetinize uygun olduğunu hissedeceksiniz.

Elektrik

Meksika'da 120 voltluk elektrik akımı var. Fişleri ise iki düz uçtan oluşuyor. Aynı Amerika'dakiler gibi. Türkiye'den götürdüğünüz elektrikli ve elektronik aletleri Meksika'da sorunsuz bir şekilde kullanmak isterseniz bir fiş adaptörü ve voltaj dönüştürücü almanız gerekli.

Alışveriş

Geleneksel kıyafetler ve hediyelik eşyalar alınabilir. Ayrıca tekilanın anavatanı olan Meksika’dan bu ürünü de alabilirsiniz.

KÜBA SIKÇA SORULAN SORULAR

Sağlık

Küba’ya girişlerde herhangi bir aşı zorunluluğu bulunmamaktadır. Yenilecek yemeklerde sağlığınızı olumsuz etkileyecek bir sorun olacağınız sanmıyoruz. Musluk suyu içmemenizi öneririz.

Vize Bilgileri

Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Küba vizesi pasaporta yapıştırılmaz, ayrı bir belge olarak verilir. Ülkeye giriş ve çıkışlar bu belge üzerine damgalandığından pasaportunuzda görünmez. Bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri’ne yapacağınız seyahatlerde sorun yaşamazsınız. Küba’da, giriş yaparken gümrük memuruna uyarmanız halinde pasaportunuza herhangi bir damga veya ibare vurulmaz.

Uçuş Süreleri

İstanbul – Havana arası uçuş 13 saat 50 dakika

Para Birimi

Küba’nın para birimi Küba Pesosu’dur (CUP). Ancak turistlerin kullanımı için Convertible Peso (CUC) adı verilen bir para birimi daha vardır. Seyahatiniz esnasında bu parayı kullanacaksınız. Yanınıza EURO ve bunun ufak birimlerini almanızı öneririz.

Saat Dilimi

Küba ile Türkiye arasında -7 saat fark bulunmaktadır. Türkiye’de saat 12.00 iken Küba’da 05.00

Telefon Kullanımı

Cep telefonu hattınız uluslararası aramalara (roaming) açık ise Turkcell ve Avea hatlar Küba’da kullanılmaktadır. Ancak konuşma ücreti oldukça pahalı (1 dakika = 8 TL).

Kıyafet ve Gerekli

Eşyalar

Kolayca giyilip – çıkarılabilecek tişört, kısa ve uzun kollu gömlekler, pamuklu pantolonlar, şort, rahat yürüyüş ayakkabıları, akşamları için ince bir mont almanızı öneririz. Bunun dışında; şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi, olası gürültüye karşı kulak tıkacı, fotoğraf makinesi, video kamera ve bunların şarj aletleri ve yedek hafıza kartları da getirebilirsiniz.

Yemek Kültürü

Küba’da tavuk, deniz mahsulleri ve kara fasulye oldukça yaygındır. Yemeklerde yöreye özgü baharatlar kullanılır ancak tur boyunca aldığımız yemeklerin damak lezzetinize uygun olduğunu hissedeceksiniz.

Elektrik

Küba’da elektrik 110 volt olsa da kalınacak otellerde 220 volt elektrik kullanılmaktadır. Prizler A tipi ikili ve B tipi üçlü prizlerdir. Prizlerin örnekleri şu adreslerden görülebilir: http://www.iec.ch/worldplugs/t... ve http://www.iec.ch/worldplugs/typeB.htm. Adaptör getirmeniz gerekecektir.

Alışveriş

Küba’dan puro alabilirsiniz. Bunun dışında hediyelik eşyalar dışında alışveriş ürünü bulunmuyor. KÜBA’DAN NE KADAR PURO GETİREBİLİRİM? Küba’dan faturasız olarak iki kutu puro alınabiliyor. Bunun üzerindeki sayılara gümrükte el koyuluyor. Faturalı olarak en fazla 2.000 Euro değerinde puro sayın alabilirsiniz.

Comments

Popular posts from this blog

Rusya Gezilecek Yerler

Benelüks Ülkeleri Hakkında

Küba Turu