Bangkok ve Phuket Gezilecek Yerler


Tayland‘ın başkenti Bangkok, Güneydoğu Asya’nın egzotik havasını her yönüyle konuklarına yansıtan, cömert bir şehir. Kalabalık ve kaotik kent yaşamının içerisinde mistik atmosferi ile sizleri büyüleyecek pek çok ayrıntıyı gizleyen “Melekler Şehri“, gün boyunca düşmeyen ritmi sayesinde 7’den 70’e herkese eğlenme fırsatı sunuyor.
Bangkok gezilecek yerler yazısında neler var?

Bangkok Gezilecek Yerler Listesi & Önemli Tavsiyeler
1. Büyük Saray (Grand Palace)
2. Şafak Tapınağı (Wat Arun)
3. Yatan Buda Heykeli (Wat Pho)
4. Altın Buda Heykeli (Wat Traimit)
5. Yüzen Çarşılar (Floating Market)
6. Chatuchak Pazarı (Chatuchak Market)
7. Jim Thompson House
8. Çin Mahallesi (Chinatown)
9. Khao San Road
10. Bangkok Ulusal Müzesi
12. Siam Meydanı (Siam Square)
13. Zümrüt Buda Tapınağı (Wat Phra Kaew)
14. Wat Suthat & The Giant Swing
15. Dusit Sarayı (Dusit Palace)

1. Büyük Saray (Grand Palace)
Bangkok gezilecek yerler Büyük Saray
Barındırdığı göz kamaştırıcı detaylar nedeniyle Büyük Saray, Tay kültürünü anlamak isteyen gezginlerin Bangkok gezilecek yerler listelerinin ilk sırasında kendisine yer buluyor.
1782 yılında, tahtın Bangkok’a taşınmasına karar verilmesinin ardından yapımına başlanan saray, 1925’e kadar kraliyet ailesi tarafından devletin yönetim merkezi ve ikametgâh olarak kullanılmış. 100‘e yakın yapının bulunduğu saray kompleksi, savunma duvarları ile çevrili ve iç içe geçmiş 3 avludan oluşuyor.

Zümrüt Buda Heykeli‘nin bulunduğu tapınak, dış avluda en çok ilgi çeken yapı konumunda. Orta avlu idari işler için kullanılmış binaları barındırıyor. Sarayın en eski bölümü olan iç avluda ise kralın ve mahiyetinin ikamet ettikleri bölümler yer alıyor.

Sarayı ziyaret etmek isterseniz, giyim kurallarına uymanız gerekiyor. Kral IX. Rama’ya saygı çerçevesinde konuklardan giyimlerine dikkat etmeleri isteniyor. Bu kuralı yerine getirip gönül rahatlığı ile sarayı gezmek isterseniz, girişte giysi kiralayabilirsiniz.

Önemli Not: İçeriye askılı elbise ya da şort ile girmek yasak bu yüzden tavsiyem çantanıza ekstra kıyafet koyun. Bu konuda sıkı bir denetim var. Kiralama sırası vb ile uğraşmak yerine çantanızdan çıkartacağınız kendi elbisenizi giyebilirsiniz.

Bangkok Wat Arun

Chao Phraya Nehri’nin batı kıyısında yer alan Şafak Tapınağı, Tayland’ın antik dönemlerinden beri kullanımda olan az sayıdaki dini yapıların en gösterişlisi olarak anılıyor.

5 katlı tapınağın, Siam’da 1351-1767 yılları arasında hüküm sürmüş Ayutthaya Krallığı döneminde seramik kullanılarak inşa edildiği biliniyor. Çevresi Tayland’ın 4 büyük rüzgârını temsil eden kulelerle çevrili 82 metre yüksekliğindeki dini yapının içerisinde sizleri farklı boyutlarda birçok heykel karşılıyor.

Rattanakosin krallarının emriyle farklı dönemlerde yenileme çalışmalarının yapıldığı tapınağın görkemini farklı açılardan görmek isterseniz, nehirde düzenlenen tekne gezintilerine katılabilirsiniz.

Eğer gün batımında üst kısmına çıkarsanız, güneş ışınlarının yansımasıyla oluşan ışık oyunlarını ve kentin büyüleyici manzarasını izleme olanağı yakalayabilirsiniz.

Not: Tapınağın hemen önünde tekne durağı var. Şehrin birçok yerinden, özellikle de suyun hemen karşı kıyısındaki Büyük Saray’ın olduğu alandan buraya tekneler ile kolayca ulaşabilirsiniz.

 Tur Tavsiyesi:  Şehrin simgesel tapınağı keyifle gezmek için Flexi Yürüyüş Tapınağı Turu: Büyük Saray, Wat Pho, Wat Arun adlı tura katılabilirsiniz.

3. Yatan Buda Heykeli (Wat Pho)
Tayland Bankok yatan buda heykeli Wat Pho

İçerisinde verilen meditasyon, geleneksel masaj eğitimleri ve antik dönemde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar nedeniyle kimi kaynaklarca ülkenin ilk üniversitesi olarak adlandırılan Wat Pho Tapınağı, sahip olduğu dev boyutlardaki Yatan Buda Heykeli nedeniyle yıl boyunca yoğun ilgi görüyor.

16. yüzyılda kurulan tapınağın içerisine 1800 yılında yerleştirilmiş altın kaplama heykel, 46 metre uzunluğa ve 15 metre yüksekliğe sahip. Heykele ilgiyi artıran detaylarsa uzunluğu 5, yüksekliği 3 metre olan ayak tabanlarında yer alıyor. Eserin bu kısmına sedef taşlar kullanılarak olumlu kabul edilen 108 eylem ve sembol işlenmiş.

Tarih, bilim ve edebiyat alanlarında bilgiler içeren 1.360 mermer levhanın bulunduğu tapınağa yaklaştığınızda duyacağınız ses, ziyaretçilerin 108 bronz kâseye para atmasından dolayı oluşuyor. Şans getirdiğine inanılan bu eylem sonucunda toplanan para tapınağın ve heykelin bakımına harcanıyor.

 Tur Tavsiyesi:  Yapıyı turla gezmek isterseniz tıklayın: Grand Palace, Wat Pho ve Wat Arun: Flexi Özel Tapınak Turu

4. Altın Buda Heykeli (Wat Traimit)
Atın Buda Wat Traimit Bangkok Tayland

Dünyanın en büyük Altın Buda Heykeli ise Wat Tramit Tapınağı’nın içerisinde yer alıyor. Hua Lamphong Tren İstasyonu’nun batısında bulunan tapınağın içerisindeki Sukhothai stili heykelin 700 yıldan fazla bir süre önce yapıldığına inanılıyor.

Yüksekliği 5 metreye yakın olan ve yapımında 5 buçuk ton altın kullanılan eser, Burmalı savaşçılar tarafından çalınmasın diye uzun yıllar önce beyaz alçı ile kaplanmış. Özgün hali, 1955 yılında günümüzdeki yerine taşınırken kazara düşürülmesi sonucu fark edilmiş.

Göz alıcı güzelliğe sahip heykel tapınağın 4. katında sergileniyor. Yapının 2. katında ise yerel tarih ve Çin’in geçmişi hakkında bilgiler edinebileceğiniz bir müze faaliyet gösteriyor.

5. Yüzen Çarşılar (Floating Market)
Tayland Bangkok yüzen pazar, market

Yerel kültürü anlamak için Bangkok gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz diğer özgün mekânlarsa Yüzen Çarşılar. Kentte Tayland’a özgü lezzetleri, meyve ve sebze çeşitlerini, ucuz ancak otantik hediyelik eşyaları bulabileceğiniz 5 farklı pazar kuruluyor.

Dünyanın her yerinde görebileceğiniz tarzda stantların dışında kıyıya yanaşan teknelerde de satışların yapılması ve eşine az rastlanır atmosferleri, bu mekânları görülesi yerler haline getiriyor.

Bangkok’un yüzen pazarlarının en ünlüsü Damnoen Saduak. Kent merkezine uzaklığı 100 kilometre olan pazarı ziyaret etmek isteyen gezginlere tur seçenekleri sunuluyor. Sabahtan öğlene kadar kurulan bu pazara şehir genelinde düzenlenen turlara katılarak gidebilirsiniz.

Tur başlangıçları genellikle 07.00 civarında olup turlar genellikle sizi otelinizden alıyorlar. Dilerseniz kendiniz de yüzen çarşının olduğu alana gidebilirsiniz.


Kentin ikinci popüler pazar alanı ise 90 kilometre uzaklıktaki Amphawa. İlk iki seçenek kadar büyük olmasa da Talin Chan da oldukça ilgi görüyor. Khlong Lat Mayom ve Bang Nam Pheung, turizm odaklı olmak yerine yerel halka hitap eden yegâne pazarlar.

Bence Bangkok’ta yeterli vaktiniz varsa en azından yarım gününüzü Damnoen Saduak pazarına ayırın. Gezi boyunca yaşayacağınız en sıra dışı deneyimlerden biri bu olacaktır. Konu hakkında detaylı bilgileri Tayland Yüzen Pazar Turu Hakkında Bilgiler başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.
6. Chatuchak Pazarı (Chatuchak Market)
Bangkok gezilecek yerler Chatuchak Pazarı

35 dönümlük alanı ve 8.000 standı ile dünyanın en büyük hafta sonu pazarı olarak anılan Chatuchak Pazarı, alışveriş tutkunu bireylere uğramalarını tavsiye edeceğim bir diğer adres.

Standart bir hafta sonunda 200 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan pazar yerinde gezginlerin kaybolmaması için her satış yerine ve sokağa belirli numaralar verilmiş. Hatta pazar ile ilgili detaylı bir haritayı, aşağıda belirttiğim web sitesinde bulabilirsiniz.

Aslında kentte Chatuchak adıyla 3 farklı pazar daha kuruluyor. Çarşamba ve Perşembe günleri Chatuchak Çiçek Pazarı’nda bölgeye özgü envai çeşit çiçeğin, bitkinin ve zirai malzemenin satışı yapılıyor. Benzer içerikli bir mekân, Jatuhak Pazarı’nın hemen yanındaki alanda Salı 22.00’dan Çarşamba 17.00’a kadar faaliyet gösteriyor.

Ziyaret Saatleri: 18.00-00.00 (Cuma), 09.00-18.00 (Cumartesi, Pazar)
7. Jim Thompson House
Bangkok Jim Thompson House

Saen Saeb Kanalı’nın hemen yanı başında bulunan Jim Thompson House, geleneksel tarzdaki 6 evin geniş bir bahçe içerisinde birleştirilmesi sonucunda oluşturulmuş.

II. Dünya Savaşı’nın ardından 1946’da CIA tarafından görevlendirilerek ülke gelen ve sonrasında ipek ticareti işine giren Jim Thompson‘un ikametgâh olarak kullandığı ev, içerisinde barındırdığı eserlerle adeta Doğu kültürünü Batı’nınki ile sentezliyor. Konut, Thompson’ın 1967 yılında Malezya ormanlarında esrarengiz kayboluşunun ardından müze haline getirilmiş.

17. yüzyıldan kalma Buda heykelinden Belçika’da üretilmiş avizelere kadar farklı yerlerden getirilmiş ilgi çekici eşyaları görme fırsatı yakalayacağınız konutta müze dışında bir restoran ve şarap evi faaliyet gösteriyor. Eğer Bangkok seyahatiniz boyunca yerel bir yapıya yakından tanık olmak isterseniz bu müze tam sizlik olabilir.

8. Çin Mahallesi (Chinatown)
Bangkok Çin Mahallesi Chinatown

Altın Buda Heykeli’nin bulunduğu Wat Traimit’e ev sahipliği yapan Çin Mahallesi, özellikle Uzak Doğu’ya özgü lezzetlerin tadına bakmak isteyen gastronomi tutkunları için mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında sayılıyor.

Kral I. Rama döneminde başkente ticaret amaçlı gelen Çinli girişimciler tarafından temelleri atılan mahallede gündüzleri şifalı olduğuna inanılan bitkileri ve hediyelik eşyaları satan tezgâhlara denk gelebilirsiniz.

Mahalleye ilgiyi asıl arttıran unsursa gece pazarı. Güneşin etkisini kaybetmeye başladığı ilk andan itibaren gün boyunca faaliyet gösteren satıcılar yerlerini müşterilerine otantik ve ağız sulandırıcı lezzetlerle dolu tezgâhlara bırakıyor.

Ayrıca Şubat ayının ilk haftasında burada olursanız, Çin Yeni Yıl Kutlamaları çerçevesinde düzenlenen etkinlikleri izleme fırsatı yakalayabilirsiniz.


9. Khao San Road
Bangkok'ta gezilecek yerler Khao San Road

Çin Mahallesi’nin de bulunduğu Khao San Road, yakın zamana kadar pirinç pazarına ev sahipliği yapıyormuş. Ancak 20 yıl gibi kısa bir sürede kaldırımlarını kaplayan uygun fiyatlı yeme-içme ve konaklama mekânları sayesinde sırt çantalı gezginler için kentin en önemli noktası haline gelmiş.

Büyük Saray ve Yatan Buda Heykeli’ni ziyaretin ardından zaman ayırabileceğiniz caddeye özellikle akşam giderseniz, Tay mutfağının en eşsiz lezzetlerine oldukça cüzi fiyatlar ödeyerek ulaşabilirsiniz. Ayrıca Nisan ayının ortasında burası renkli bir festivale sahne oluyor.

Hem yerel halk hem de gezginler arasında popüler bir buluşma noktası konumundaki caddede biraz daha kalburüstü bir yer ararsanız, 2013 yılının sonunda hizmete giren Khaosan Garden‘ı tercih edebilirsiniz. Mekânın içerisinde bir Fransız restoranı ile kütüphane, müze, fırın gibi bölümler yer alıyor.

 10. Bangkok Ulusal Müzesi
Bangkok gezilecek yerler National Museum

Güneydoğu Asya’nın alanında en büyüğü olan Bangkok Ulusal Müzesi, 1782’de Prens Wang Na adına saray olarak inşa edilen gösterişli bir bina içerisinde faaliyet gösteriyor.

Müze, bu bina içerisine Kral V. Rama’nın emriyle 1887’de taşınmış. 1859 yılında ülkenin ilk müzesi olarak kurulduğunda kültürel tesisin koleksiyonu Tayland tarihi, sanatı, yerel yaşamı gibi konulara odaklıymış.

Sonraki yıllarda genişleyen koleksiyonu sayesinde müze, sadece Tayland’ın değil tüm bölgenin kültürü hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin Bangkok gezilecek yerler listelerinde mutlaka bulunması gereken bir mekân haline gelmiş.

Güneydoğu Asya kültürüne özgü çeşitli silahlar, müzik aletleri, tekstil ve ev eşyaları, Tayland kraliyet ailesi tarafından kullanılan objelerle birlikte burada kronolojik sırayla sergileniyor.

11. Lumpini Park
Lumphini Park Bangkok

Bangkok’un caddelerindeki ve turistik alanlarındaki kalabalıktan veya sıcak havadan bunaldığınızda biraz tazelenmek için Tay el işi ustalığını, ülkeye özgü çiçek türlerini sergilenmesi amacıyla 1920’li yıllarda oluşturulan Lumpini Park‘a gidebilirsiniz.

500 bin metrekareden fazla alanı kaplayan park, bitki ve canlı çeşitliliği açısından oldukça zengin bir profile sahip. Kuş gözlemine ilgi duyuyorsanız burası tam da aradığınız yer olabilir. Ayrıca içerisinde yürüyüş ve bisiklet yolları da bulunuyor.

Kral VI. Rama’nın heykelini görebileceğiniz yeşil alanda engelli bireylerin kullanımına sunulmuş Lan Tawan Yim adlı bir merkez faaliyet gösteriyor.

Sakin bir ortamda karnını doyurmak isteyenler ise Sri Thai Derm’e gidiyor. Her ayın son Pazar gününde Budist Dharma aktiviteleri ile renklenen parkta Şubat’tan Nisan sonuna kadar haftanın son gününde müzikal etkinlikler düzenleniyor.

Eğer şehirde gezerken biraz kafa dinlemek isterseniz Bangkok gezilecek yerler listelerinize bu parkı ekleyebilrisiniz.

12. Siam Meydanı (Siam Square)
Bangkok gezilecek yerler Siam Square

Otantik görünümlü mekânlar yerine modern olanakların ön planda olduğu yerler sizlere daha çok hitap ediyorsa rotanızı kentin cazibe merkezlerinden birisi sayılan Siam Meydanı‘na çevirebilirsiniz.

1970 yılında Chulalongkorn Üniversitesi’nden kiralanan alana inşa edilen meydanı günümüzde popüler hale getiren en büyük özelliği, birçok alışveriş merkezine bağlantısının olması. Siam Paragon, MBK Center, Siam Square One gibi birçok alışveriş kompleksi meydana birkaç adım uzaklıkta faaliyetlerini sürdürüyor. Tüm bu imkânların yanı sıra kentin geri kalanında olduğu gibi burada da sokaklara tezgâh açan satıcıları görebilirsiniz.

Konaklama tesisi arayışınızda odaklanabileceğiniz bölgelerden birisi olan meydan aynı zamanda Bangkok gece hayatının Batı’ya dönük yüzünü temsil ediyor.

Hard Rock Café gibi seçeneklerin bulunduğu bölgede dilerseniz, canlı Dj performansları eşliğinde eğlenebileceğiniz gece kulüplerine gidebilir veya Japonya’da örneklerine sıkça rastlayabileceğiniz karaoke barları tercih edebilirsiniz.


13. Zümrüt Buda Tapınağı (Wat Phra Kaew)
Wat Phra Kaew Bangkok gezis

Eski Kraliyet Sarayı’nı anlatırken adından bahsettiğim Zümrüt Buda Tapınağı veya yerel dildeki ismiyle Wat Phra Kaew, Budistler için en önemli dini yapı konumunda.

Tapınağın inşasına 1785’de Kral I. Rama’nın emri ile başlanmış. Dini yapıyı yerel halkın gözünde önemli hale getiren heykel ise 1444 yılında yekpare zümrüt blok üzerine oyulmuş. Yalnız geçmişte sadece kralların dokunabildikleri 66 santimetre yüksekliğindeki orijinal heykelin yerine günümüzde ziyaretçilere birebir kopyası gösteriliyor.

Zümrüt Buda dışında tapınağın içerisinde ilgi toplayan diğer eserlerde Hint kültüründen kaynağını alan Ramakian efsanesi betimlenmiş. Ayrıca yine bu efsaneden esinlenerek tapınağı koruması için dış kısma 5 metrelik yüksekliğe sahip Yaksa Tavarnbal heykelleri yerleştirilmiş.

14. Wat Suthat & The Giant Swing
Bangkok gezilecek yerler Wat Suthat The Giant Swing

Bangkok’un en eski ve gösterişli tapınaklarından biri olan Wat Suthat, Sukhotai’den tekneyle getirilen 13. yüzyıldan kalma bronz Buda heykelinin yerleştirilmesi amacıyla Kral I. Rama’nın emriyle inşa edilmiş.

Eski Şehir bölgesindeki Kraliyet Bahçeleri’nin doğusunda yer alan tapınağın dışını 156 Buda resmi süslüyor. İç duvarlarında ise Buda’nın 24 reenkarnasyonunu tasvir eden çalışmalara yer verilmiş.

Bahçesinde bulunan Giant Swing, tapınağa ilgiyi arttıran bir başka unsur. 21,15 metre yüksekliğe sahip yapı, ilk olarak 1784 yılında kırmızı renkli kolonlar üzerine el oyması ahşap parçanın yerleştirilmesi sonucunda ortay çıkmış. Orijinal dev kanatlar 2004’te gerçekleştirilen yenileme çalışmaları sırasında altın renkli şu an görebileceğiniz versiyon ile değiştirilmiş.

Geçmişte anıt Brahmin rahipleri tarafından Aralık ortasındaki pirinç hasadının ardından gerçekleştirilen ritüeller için kullanılıyormuş. Ancak kutlamalar sırasında meydana gelen ve kimisi ölümle sonuçlanan kazalar neticesinde bu ritüeller yasaklanmış.

15. Dusit Sarayı (Dusit Palace)
Dusit Palace Bangkok gezisi

Bangkok gezilecek yerler listenize eklemenizi önereceğim son mekânsa Avrupai görünüme sahip Dusit Sarayı. Saray, 1897’de Avrupa’ya ilk gezisini gerçekleştiren Kral V. Rama’nın gördüğü şatolardan etkilenmesi sonucunda inşa edilmiş.

Saray kompleksinin 64 bin metrekareyi aşan alanı içerisinde birbiri ile bağlantılı pek çok bahçe ile 13 farklı bina bulunuyor. Günümüzde içerisinde Fil Müzesi‘nin bulunduğu gayri resmi kraliyet sarayı dışında Vimantek Tik Konağı ve Abhisek Dusit, yapı grubunun en dikkat çekici yerleri olarak anılıyor.

1868’de Ko Si Chang Adası’nda inşa edilmiş olan 81 odalı konak, saray kompleksine 1910 yılında taşınmış. Binanın inşası sırasında tek bir çivi bile kullanılmamış. Abhisek Dusit ise 1904 ‘te kral adına taht salonu olması amacıyla yapılmış. Küçük boyutlu yapının tasarımında Viktorya stili unsurlara sıklıkla yer verilmiş.

Bangkok’ta Gezilecek Diğer Yerler
bangkok tapınakları

Yazı boyunca Bangkok gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken en önemli yerler hakkında bilgiler vermeye çalıştım. Eğer Bangkok seyahatinizde yeterli vaktiniz varsa gezi listenize şu noktaları da ekleyebilirsiniz:

Zümrüt Buda Tapınağı (Wat Phra Kaew)
CentralWorld
Terminal 21
Sea Life Bangkok Ocean World
Siam Paragon


Phuket

Güneydoğu Asya’nın gözde tatil ülkelerinden Tayland‘ın, dünyaca ünlü turizm adası Phuket, berrak turkuaz renkli denizi, pudra rengindeki kumsalları, nefis iklimi ve dünyanın en iyi dalış merkezleriyle tam anlamıyla bir cennet. Bir zamanların küçük madenci kasabası dünyanın en ünlü tatil destinasyonları arasına ismini yazdırmayı başardı.

Tropik bitki örtüsü, yerel kültürü ve sokak lezzetleri ile dünyanın dört bir yanından seyahat severleri ağırlayan Phuket’i ilk ziyaret ettiğimde 15 gün kalmıştım. Motosiklet kiralayıp adayı boydan boya gezmiştim. Sonrasında bir defa daha ziyaret etme imkânım olmuştu. Egzotik tatil kelimesinin hakkını sonuna kadar veren yerlerden.

phuket gezilecek yerler
Tayland’ın güneyinde, Andaman Denizi’nin kıyısında, ana karaya küçük bir köprü ile bağlanan Phuket, yeryüzünün cennet köşelerinden. Her biri birbiriyle bağlantılı 15 büyük plaja sahip Phuket’te ziyaretçi akınına uğrayan bu cennet sahillerin yanı sıra hareketli gece hayatı, rengarenk pazar yerleri var.

Andaman Denizi’nde yüzmek, tropikal meyvelerden tatmak, Türkiye kışı yaşarken yaz mevsimini yasamak istiyorsanız, tercih edebileceğiniz en güzel tropikal tatil adalarından biri.


Phuket Gezilecek Yerler
Tayland vizesiz ülkeler arasında. İstanbul-Bangkok uçuşları 9 saat sürüyor. Oradan da aktarma ile Phuket’e gidebiliyorsunuz. Aralık ve Mart arası gitmek için en uygun zamanlar. Diğer aylarda yağış sık sık görülebiliyor ama yine de gidilir.

Adayı detayşıca keşfetmek için motosiklet kiralayın, kendinize güvenmiyorsanız da ada turlarına katılın veya taksi/tuk-tuk kiralayın. Ada oldukça büyük çünkü. Phuket tatili için en az 5 gün ayırmanızı öneriyorum. Bunun 2 gününü çevre gezilerindeki turlara ayırın.

Egzotik milli parklarla çevrili Phuket’te, eğlenceli tema parkları, görkemli tapınaklar, heybetli şelaleler ve muhteşem bir doğal yaşam var. Phuket’in UNESCO tarafından “Gastronomi Şehri” unvanını alan ilk Asya şehri aynı zamanda. Thai yemekleri bana pek hitap etmese de kimi gezgin kendini cennete düşmüş hissediyor burada. Deniz ürünleri hem tazelikleri hem de çeşitlilikleriyle ilginizi çeker eminim.



Gece hayatı seviyorsanız Patong’da konaklayın. Çünkü Phuket’in en hareketli gece hayatı Patong’daki Bangla Road’da. Eğer tatil havasında geçsin, beyaz kumlu plajlarda keyif yapayım diyorsanız Karon’da kalın.

Phuket ana karası dışında günlük turlar alarak Phang Nga Milli Parkı ve Koh Phi Phi Adası turlarına da birer gün ayırın. Daha uzun vaktiniz varsa en az 1 gece konaklamalı Khao Lak‘ta yer alan Similan Milli Parkı turuna katılın. Monkey Island, Koh Yao Yai, Koh Yao Noi, Mercan Adası ve Racha Adaları görebileceğiniz Phuket’e yakın nefis adalar.

1. Patong
Patong Plaji Phuket
Patong, Phuket’teki en ünlü sahil beldesi ve adanın turistik kalbi. Patong Plajı çevresinde büyüyen kasabada sıralanan disko, kulüp ve barlarıyla eğlencenin merkezi.

Phuket’in hiçbir yerinde buradaki kadar çok bar, kulüp veya restoran yok. Elbette fiyatları biraz yüksek ancak eğlencenin merkezinde olmak isteyenler için Patong iyi bir seçim. Ben Phuket Old Town’da kalıp motosiklet kiralayarak Patong’a gittim hep.

Birçok tatilci için Phuket demek Patong demek. Her bütçeye uygun otel var, dileyene pansiyon, dileyen 5 yıldızlı resort. Şahane koy, alışverişe çıkabileceğiniz çok sayıda dükkan, her türlü yiyeceği bulabileceğiniz çeşitli mekanlar, renkli gece hayatı, yakınlarda güzel plajlar, günlük tur alabileceğiniz yüzlerce turizm ofisi… Phuket’in en büyük alışveriş merkezi Jungceylon AVM de burada.

Patong, Neon ışıklarıyla ve gürültülü mekanlarla sarmalanmış, 600 metre uzunluğundaki Soi Bangla sokağı ve gece hayatıyla ünlü. Hayatında ilk defa Asya’ya gelmiş biri için çok gürültülü hatta ürkütücü olabilir belki, ama korkacak bir şey yok.

Phuket, 810 kilometrelik bir plaja sahip. Bu plajlar içinde en ünlüsü ve en kalabalık olanı 2,5 km uzunluğundaki Patong Plajı. Hat Patong’un doğal hilal şeklindeki koyu ve geniş kumlu plajı Tayland’daki en güzel plajlar arasında. Ancak çok kalabalık olabileceği aklınızda bulunsun. Akdeniz’in kristal berraklığındaki denizi beklemeyin. Kumlar çok ince olduğundan dalgayla birlikte su kıyıda bulanıklaşıyor.

2. Phuket Old Town
phuket gezilecek yerleri


Çin ve kolonyal mimarinin etkilerinin görüldüğü Phuket’in eski şehir bölgesi Phuket Old Town, birkaç katlı eski sömürge tarzı evleri ve Çin-Portekiz konaklarıyla bir Çin Mahallesine görünümünde. 200 yıl önce kalay madenciliği için kurulmuş ve 130 yıl kadar Portekiz’e bağlı olarak yönetilmiş. Phuket’te konaklamamı burada yapmıştım ve 15 gün kalmıştım.

Phuket’e giden birçok kişi Patong’a veya doğruca plaj bölgelerine odaklanıyor, gerçek Phuket burası aslında. En azından turistik yerleri, mağazaları, iyi barları ve restoranları için bile günübirlik bir geziyi hak ediyor.

Phuket Old Town’un ana merkezi, tarihi binaların arasında uzanan en eski caddelerden biri olan 600 metre uzunluğundaki Thalang Caddesi. Restoran, kafe, bar, butik, hediyelik eşya dükkanları ve mağazaların olduğu küçük ve sakin bir bölge.

Adaya gelen madenlerde çalışmak için gelen Çinli göçmenlerin tarihine odaklanan Tayland Hua Müzesi; hayal gücünüzü ve yaratıcılığınızı teşvik etmek amacıyla kurulan etkileşimli bir müze olan Phuket Trickeye Müzesi; 105 yıllık konak Blue Elephant Governor’s Mansion; Çin Portekizli stil dükkanlarıyla zamanın durduğunu hissettiren, rengarenk binalarıyla Soi Romanee sokağı görülecek yerlerden bazıları.

Phuket’deki en eski Taocu tapınağı olan Put Cho Shrine, ile hemen yan kapı, adanmışların kendi kendini incitme seremonilerini gerçekleştirdiği Wat Jui Tui Tapınağı görülmesi gereken önemli tapınaklar. Ekim ayında düzenlenen Phuket Vejetaryen Festivali burada yapılıyor.

Tayland’da yaşayan kelebek ve böcek türlerini inceleyebileceğiniz bir müze olan Phuket Kelebek Bahçesi ve Böcek Dünyası (Phuket Butterfly Garden and Insect World), doğaya ilgisi olanların es geçmediği bir yer.

3. Chalong Tapınağı
phuket görülecek yerler
phuket tapınaklar


Phuket merkezinin güneyindeki Chalong Tapınağı (Wat Chalong), Phuket’te bulunan 29 Budist tapınağı arasında en değerlisi. Phuket görkemli Budist tapınağı Wat Chalong, ince işlenmiş bir mücevher gibi mimarisi ve sanatsal bir iç dizaynı ile Phuket gezilecek yerler arasında.

Budist Taylandlılar halk dua etmeye geliyor ve Batılılar ise Budizm hakkında bir şeyler öğrenmeye. Ölenlerin ruhları için çatapat patlatılıyor burada. Poh Than Jao Wat, Wat Chalong’daki en önemli Budist heykellerden biri.

Tapınak sabah yediden öğleden sonra beşe kadar açık. Tayland’da tapınakları ziyaret ederken çok açık kıyafet giymediğinize dikkat edin. Yanınızda sarong olması iyi fikir. Tapınağa girişte ayakkabılar çıkarılıyor.

4. Kao-Khad View Tower
puket gezilecek noktalar
Phuket’in güney kesiminde bazı tepelerde adayı ve şahane manzarayı görmek için izleme tepeleri var. Gündoğumu, günbatımı veya şahane deniz manzarası için harika yerler. Bunlardan biri de Kao Khad View Point Kulesi.

Motosikletimle ana yoldan birkaç kilometre içeriye doğru kıvrıla kıvrıla giden bir yoldan kuleye ulaşmıştım. Akvaryumun bulunduğu Panwa Burnundan tutun da Phuket kasabası ve adayı çevreleyen diğer irili ufaklı adaları, yemyeşil ormanları panoramik olarak görebiliyorsunuz.

5. Phuket Akvaryumu
phuket gezilecek yerler akvaryum

Phuket Akvaryumu (Phuket Aquarium), dünyanın farklı bölgelerinden getirilen tatlı su ve okyanus canlı türlerini barındırıyor. Dev bir timsah ağzı olarak inşa edilen akvaryumda mercan kayalıkları ve süngerlerin arasında gezinen eşsiz balıkların yanı sıra, üst kattaki bölümde daha küçük akvaryum balıkları, kaplumbağalar, kurbağalar, yengeçler, kertenkele ve dev yılanlar bulunuyor.

Phuket Akvaryumu Hint Okyanusu kıyılarını vuran 2004’teki tsunamide çok zarar görmüş. Ciddi bir tadilat geçirip yeniden açılmış.

6. Rawai, Phuket
phuket gezilecek yerler rawai
Rawai, Phuket’te deniz kıyısında bir köy. Phuket’in güney ucunda yer alıyor ve güneyinde Laem Ka adında bir limanı var. Yaşamak için bu gölgeyi seçen çok sayıda sanatçı ve expat var. Phuket’in iki ana limanından biri ve Phuket adalarının çoğuna buradan gidiliyor. Phuket’in komşu adalarına dalış, şnorkelli yüzme ve gezi turları için kullanılan balıkçı tekneleri ve uzun kuyruklu tekneler buradan kalkıyor. Hemen karşıda, tekneyle 30 dakikada gidilebilen Ko Kaeo Adası var.

Phuket Sea Shell Museum (Phuket Deniz Kabuğu Müzesi), görülecek yerlerden birisi. Dünyanın en büyük altın incisi (140 karat), kabuk fosilleri içeren tortul kayalar ve 250 kilogram ağırlığında bir deniz kabuğu da dahil olmak üzere pek çok ilginç şeyler var.

Rawai Beach ise Nai Harn’ın Cape Prom Thep civarında yer alıyor. Kata, Karon, Patong plajlarına göre çok daha sakin ama denize girmek için pe de tavsiye edebileceğim bir yer değil, ama görün.

Deniz kıyısındaki köyde “Deniz Çingeneleri” kabilesi Mokenler yaşıyor. Çingeneler, bir zamanlar göçebe bir balık avı topluluğuydu. Andaman ve Nicobar Adaları’nda kökleri bulunan ve kendi inanışlarına ve geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olan Mokenler’in bazıları denizde yaşarken bazıları da karada yarı göçebe bir yaşam seçiyorlar. Köyün erkekleri çoğunlukla balıkçılıkla uğraşıyor, bazıları da deniz turu için kılavuz olarak çalışıyor. Buradaki restoranlarda deniz ürünleri çok daha uygun fiyata, bilginiz olsun.

7. Phromthep Burnu ve Seyir Terası
phuket en güzel yerler

Promthep Burnu (Promthep Cape), Phuket’in güneyindeki en uç nokta ve “Tanrı’nın Pelerini” anlamına geliyor. Rawai Plajı’na yaklaşık 2 km uzaklıkta enfes manzaralar sunan bir seyir noktası. Ana yolu takip ederek devam ettiğimde bu defa adanın en güney ucunda bulunan, belki de Phuket’in nefes kesen panoramik manzaralarından birine sahip. Açık havada Koh Phi Phi Adası buradan açıkça görülebiliyor.

Gün batımı zamanı yüzlerce ziyaretçinin akın akın geldiği burun, adanın en popüler cazibe merkezlerinden. Aynı zamanda bir deniz feneri ve müzesi bulunuyor.

Yine burada bulunan açık hava tapınağı Brahma Mabedi de etrafında bulunan fil heykelleri ile dikkat çekici. Taylandlılar tütsüler yakıp dualar ediyor. Otopark çevresinde el sanatı ürünler ve yiyecek satan çok sayıda dükkânlar bulunuyor.

8. Nai Harn Beach
phuket gezisi
Phuket’in en güzel, pitoresk ve huzurlu plajlarından biri. Nai Harn, Phuket’in güneyinde yeşil tepeler ve küçük adalar arasında sıkışmış, pudra kıvamında kuma sahip muhteşem bir kumsal. Mutlaka tepeden bir noktadan enfes manzarasını görüp öyle gidin. Plajın arka kısmında göletle birlikte muhteşem bir görüntüye sahip.

Plajın arka tarafında bir Budist tapınağı yer alıyor. Yine çok sayıda restoran da var. İyi korunan, temiz ve bakımlı Nai Harn Plajı, deniz keyfi yapmak için harika bir yer. Gel-gitten dolayı öğleden önce denizin keyfini çıkarmaya bakın. Sonrasında deniz çekiliyor.

Aralık ve ocak aylarının en yoğun olduğu aylar, onun dışındaki sezonda çok daha sakin. 1980’li yıllarda Phuket’te yapılmış ilk gerçek plaj oteli The Nai Harn Phuket, buranın en iyi resort oteli. Tatil veya Tayland’da balayı için nefis bir seçim olabilir.

9. Karon
Phuket Karon View Point
Karon View Point

phuket nereler gezilir
Karon, birinci sınıf oteller sarmalanmış oldukça uzun ve nefis bir plaja sahip hoş bir belde. Etkileyici denilebilecek birçok restoran ve mütevazi bir gece hayatı mekanları var.

Kata’da yer alan Kata ve Karon plajları daha sakin yerlerden hoşlananlar için ideal. Karon plajı daha büyük olduğu için daha sakin görünüyor ama denizi dalgalı olabiliyor. Kata’nın denizi güzel ama yüksek sezonda kalabalık olabilir. Sakin nezih yer severler için Karon Beach tavsiyem.

Wat Karon Tapınağı ve pazarı yeri görülebilecek yerlerden. Phuket’in en güzel manzarasına sahip izleme noktalarından biri de Karon View Point, Phuket gezilecek yerler arasında ıskalamamanız gereken bir yer.

Kata Country House, Karon’da konakladığım, tavsiye edebileceğim bir otel. Karon Beach’te yer alan On The Hill Otel de tercih edilebilir.

10. Big Buddha

Phuket’in sembollerinden olan 45 metrelik devasa boyutundaki Büyük Buda Heykeli (Big Buddha), Chalong Tepesi’nde yer alıyor. Phuket’in en yüksek noktasına dikilmiş ve Siddhartha meditasyonu pozisyonunda oturan Big Buddha Heykeli, New York’taki Özgürlük Heykeli ile hemen hemen aynı yükseklikte.

The Big Buddha projesinin yaratıcıları, Phuket’in bir parti adasından öteye taşınıp, adanın kültür turizmi yönünden de dikkat çekmek istiyorlar.


11. Khao Phra Thaeo National Park
phuket görülecek en güzel yerler
Bang Pae Şelalesi
Phuket Khao Phra Thaeo
Bang Pae Şelalesine giden yol
Khao Phra Thaeo Milli Parkı, Phuket Old Town’ın 22 km kuzeyinde yer alan yağmur ormanlarının arasında şelaleleri ile ünlü bir doğal rezerv alanı. Phuket Adası’nı ana karaya bağlayan otoyol üzerinden ulaşıyorsunuz.

Zengin flora ve faunasıyla muhteşem dev ağaçların arasında yaban domuzu, kirpi, geyik, maymun, kobra, piton, kertenkele, tilki, sincap ve birçok kuş türünü görebilirsiniz. Good Morning Vietnam filminin bazı bölümleri burada çekilmiş.

Milli park alanı içerisinde uzun yürüyüşler yapabileceğiniz, şelaleler çevresinde güzel zaman geçirebileceğiniz işaretlenmiş alanlar var. Ton Sai veya Bang Pae şelalelerinde yüzüp rahatlayabiliyorsunuz.

Milli Parkın hemen girişimde The Gibbon Rehabilitation Project adlı bir organizasyona da ev sahipliği yapıyor. Doğal ortamlarından alınıp evcil hayvan olarak beslenen veya yerel halk tarafından turistlerle fotoğraf çektirip para kazanmak için kullanılan gibbonlar kurtarılıp, burada doğal ortamlarına adapte edilmeye çalışılıyor.

Comments

Popular posts from this blog

Rusya Gezilecek Yerler

Benelüks Ülkeleri Hakkında

Küba Turu