İspanya Hakkında


İspanya, İber Yarımadası’nın beşte dördünü kaplayan bir Avrupa ülkesi. İspanya topraklarında ilk yerleşimin MÖ 1,100 yılında Fenikelilerle başladığı, onları Keltler ve Yunanlıların takip ettiği biliniyor. MÖ 202’de Roma İmparatorluğu’nun İspanya birliğine katkısı Hristiyanlığın bu topraklarda yayılmasına neden olmuş.

MS 5’inci yüzyılda Vizigotların hakimiyetine giren İspanya; 8 ile 10’uncu yüzyıllar arasında Afrika’dan gelen Müslümanların egemenliğine sahne olmuş. Ülkenin kuzeyinde kalan birkaç bölge haricinde burada Endülüs medeniyetini kuran Müslümanlar, üniversiteler açarak, İslam medeniyetini yerleştirmiş.

madrid-ispanya-bilgiler
Göz at: İspanya’yı En İyi Tarifleyen 12 Şey
Göz at: İspanya Gezi Rehberi

Kristof Kolomb’un 1276 yılında Amerika’ya varan ünlü gezisi, İspanya’nın dünyanın en büyük sömürge imparatorluklarından birini kurmasıyla sonuçlanmış. 1640’ta Portekiz’i, 1714’te ise Avrupa’daki bazı topraklarını ve Cebelitarık’ı kaybeden İspanya, 19. yüzyılın başında Amerika’daki sömürgelerinin bağımsızlığı ile kendi topraklarına çekildi. Günümüzde ise Avrupa’nın beşinci en kalabalık ülkesi olan İspanya, Avrupa Birliği ve NATO üyesi bir devlet.



İspanya Hakkında Bilgiler
İspanya ya da resmi adıyla İspanya Krallığı, parlamenter demokrasi şeklinde bir anayasal monarşi rejimi ile yönetiliyor. İspanya’nın Fas, Birleşik Krallık, Portekiz, Andorra ve Fransa ile sınır komşuluğu bulunuyor.

Resmi dili İspanyolca olan ülkede, bölgesel yaygınlık gösteren Baskça, Aranca, Katalanca ve Galiçyaca da konuşuluyor. Ülkede ayrıca Rumen, Faslı ve Ekvadorlular gibi etnik gruplar da yaşıyor. İspanyol milli marşında ise söz bulunmuyor. Diğer yandan dünyada en çok konuşulan üçüncü dil İspanyolca.

İspanya halkının çoğu Hristiyanlığın Katolik mezhebinden. Az sayıda Protestan, Musevi, Müslüman bulunmakla birlikte bu sayı nüfusun yüzde birlik oranını teşkil ediyor.

madrid-hakkinda-bilgiler
Madrid, İspanya
İspanya nüfusu
Avrupa’nın beşinci en kalabalık ülkesi olan İspanya 47 milyon 572 bin 542 nüfusa sahip. 505,955 kilometrekarelik yüz ölçümüyle de Avrupa Birliği’nin ikinci büyük ülkesi. 1986’dan bu yana Avrupa Birliği üyesi olan İspanya, 1982’den beri de NATO üyesi.

Ülkenin en büyük şehri ve başkenti olan Madrid, aynı zamanda bir kültür şehri. Dünyanın en ünlü tarih ve kültür müzesi Prado, Kraliyet Sarayı, masalsı Orta Çağ kalesi Segovia ve Roma Su Kemeri şehrin cazibe merkezleri. Önemli şehirler arasında Barselona, La Caruna, Ovieda, Sevilla, Valencia, Vizcaya bulunuyor.



2014’te dünyada üçüncü en çok ziyaret edilen ülke olan İspanya’da turizm en büyük gelir kaynağı. Tarih öncesi kaya sanatı, tarihi şehirler ve binalar, köprüler, milli parklar ve doğa harikaları gibi değerleriyle İspanya, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde İtalya ve Çin’den sonra 44 dünya mirasıyla üçüncü sırada bulunuyor.

İspanya’nın en yüksek dağı olan Teide Yanardağı 3,718 metre yükseklikte. İspanya, dünyanın ilk rüzgâr enerjisi üreten ülkesi. Akdeniz’deki Balear Adaları ile Atlas Okyanusu’ndaki Kanarya Adaları da İspanya’ya ait. Balayı adaları olarak bilinen Mayorka, Tenerife, İbiza, Gran ve Kanarya Adaları turizmde öne çıksa da ülkenin tüm adaları doğal güzellikleriyle büyüleyici manzaralar sunuyor.
Barselona, İspanya
Ülkenin ikinci büyük şehri Barselona ise Katalonya bölgesinde yer alıyor. 130 yıl önce inşasına başlanan La Sagrada Familia Kilisesi’nin inşaat çalışmaları halen devam etmekle birlikte 2026’da tamamlanması planlanıyor.

Dünyaca ünlü ve usta ressamlar olan Valazquez (17. yüzyıl), Goya (18. yüzyıl), Picasso (19. yüzyıl), Dali ve Miro (20. yüzyıl), İspanyol sanatçılar. İspanyol edebiyatçı Miguel de Cervantes Saavedra’nın romanı olan Don Quijote, İspanyol altın çağına örnek teşkil eden en akıcı edebi eseri olduğu kadar modern Batı edebiyatının önemli kurgu romanları arasında gösteriliyor.

İspanyol kültürü
Flamenko, Güney İspanya’nın Endülüs, Extremadura ve Murcia bölgelerinde doğan ve İspanya’nın dünyaca ünlü müzik ve dans sitili. Kabul edeni de reddedeni de olsa, şüphesiz Boğa Güreşi İspanya’nın önemli tarihi ve kültürel parçası. Yılda yüzlerce festival düzenleyen İspanya; en eski festivali olan Romeria de Nuesra Senora de le Cabeza ile, 800 yıllık tarihi geçmişe sahip. Fiesta de los Patios kutlamaları ise 2013’te UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alındı.

San Fermin Festivali ise, İspanya’nın Navarra Bölgesi’nin Pamplona kentinde her yıl 6 Temmuz ile 14 Temmuz arasında düzenlenen bir kutlama. Bu kutlama, dünyanın daha çok boğaların cadde ve sokaklarda koşması ile tanınıyor. Boğalar kentin Old Town bölgesindeki daracık sokaklarda, insanların arkasından koşturuluyor. La Tomatina adı verilen ve İspanya’da her yıl düzenlenen domates şenliği ise, binlerce katılımcının birbirine domates attığı bir eğlence.

İspanya doğal yaşam alanlarında geyik, yaban keçisi, kaplumbağa, yarasa, yılan, küçük sürüngen ve amfibiler yaşıyor. Nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlar arasında ise ayı, kurt ve vaşak gibi yabani hayvanlar yer alıyor. İber Vaşağı ise, nesli tükenen kedi türü, dünyada yalnızca İspanya’da görülebiliyor. Mevsimden mevsime göçmen kuşların da geldiği İspanya’nın kuzeyinde meşe ve gürgen, doğu kıyılarında ise yeşil meşeler, sulak bitkiler ve bozkırlar hâkim. İç kesimde ise karışık orman, güneyde meşe ormanları ve bozkırlar, bazı kesimlerinde çayır ve fundalıklar bulunuyor.



Dünya zeytinyağı üretiminin yüzde 45’i İspanya tarafından karşılanıyor. Bunun yüzde 20’sini ise sızma yağ oluşturuyor. İspanya’nın Valencia kentine has, pirinç, et, balık, deniz ürünleri ve sebzelerden oluşan, safranın renk ve eşsiz tat verdiği geleneksel yemeğe paella adı veriliyor.

Dünyanın en çok ziyaretçi ağırlayan ülkelerinden İspanya, tarihi, kültürü, gastronomi ögeleri ve dinamik yaşamı ile seyahat etmeyi sevenler için en güzel rotalardan.

Comments

Popular posts from this blog

Rusya Gezilecek Yerler

Benelüks Ülkeleri Hakkında

Küba Turu