Japonya Ve Kore Hakkında

Genel Bilgiler

Japonya; teknolojisi, doğası, manzarası, saygılı insanlarının yanı sıra gelişmiş ekonomisi ile de bilinmektedir.

Teknoloji açısından oldukça gelişmiş durumda olan ülke; çizgi filmde ve bilgisayar oyunlarında dünyada ilk sıralarda yer almaktadır.

Başkent Tokyo; bulunduğu alan, çevresinde bulunan şehirlerle birlikte 30 milyonun üstünde nüfusuyla dünyanın en büyük metropoliten alanıdır.

Resmi dil Japoncadır.

Para birimi olarak Japon yeni kullanılmaktadır.

Yerel saat Türkiye saatine göre 7 saat daha ileridir.

Japonya'ya yapılan, süresi 90 günü aşmayan ziyaretlerde vize gerekmemektedir.

Lokasyon / Konum

Doğu Asya’da bir ada ülkesidir. Kuzey Pasifik Okyanusu ve Japon Denizi arasında, Kore yarımadasının doğusunda yer alır.

En Çok Ziyaret Alan Şehirleri


İklim / Hava Durumu

Okyanusun ve karasal hava akımlarının etkisi altında genelde ılıman bir iklim görülür. Yaz, Haziran ortalarında başlar ve ılık, nemlidir. Yaz mevsimini yaklaşık bir ay süren yağmurlu bir mevsim takip eder.
Kış mevsimi; Pasifik kıyılarında güneşli, Japon Denizi kıyılarında bulutlu geçer.

Ne Zaman Gidilir

Seyahat etmek için en uygun dönem bahar aylarıdır. Mart-Mayıs arası Sakura’nın açtığı mevsimdir ve her taraf rengarenk olur. Eylül-Kasım arası da hava daha ılımandır.

Ülke Mutfağı / Ne Yenir Ne İçilir

Japon mutfağının temel yemeği pilavdır. Her öğün pilav tüketilir. Deniz mahsullerinin de önemli bir yeri vardır. Diğer Doğu Asya ülkelerine göre çok daha az baharat ve yağ kullanırlar.

Kore Hakkında

Tarihi milattan önce 3000 yıllarına dayanan Güney Kore, hızla gelişen ekonomisini günümüzde özellikle bilişim teknolojileri endüstrisine, inovasyon alanındaki yatırımlarına ve yazılım sektöründeki başarılarına borçludur. Tüketici elektroniğinde küresel lider olarak kabul edilen ülke, telekomünikasyon, motorlu taşıtlar, bilgisayarlar ve gemi yapımı gibi alanlarda Çin, Amerika, Japonya gibi ülkelerle ortaklıklara sahiptir. Ayrıca bugün G-20 ve OECD üyesi olan Güney Kore, Tayvan, Singapur ve Hong Kong ile birlikte ekonomik kalkınma gösteren dört Asya Kaplanından biridir.




Güney Kore aynı zamanda uluslararası öğrencilerin yüksek kaliteli üniversiteleri ve kariyer fırsatları için tercih ettiği son yılların en popüler eğitim destinasyonlarındandır. Okur yazarlık oranının %90’lara ulaştığı ülkede, hükümet tarafından desteklenen eğitim kurumları, yabancı öğrencileri Güney Kore’ye çekmek için burs ve kredi imkanları sunar. Asya’nın ve dünyanın en çarpıcı metropollerinden olan Seul şehri, gece boyunca açık olan çay evleri, tütsülenmiş tapınakları, hanedanlık sarayları, eşsiz ve çok kültürlü yapısı ile öğrenciler için cazibe merkezi durumundaki Güney Kore hakkında bilmeniz gereken ilginç gerçekleri araştırdık.



1-Erkeklerin Kozmetik Ürün Merakı



Yanlış okumadınız! Güney Kore’de erkeklerin dörtte biri günlük yaşamlarında hayatlarının bir parçasıymışçasına, rutin olarak makyaj yaparlar. Öyleki bu merakları yıllık 900 milyon dolara ulaşan  makyaj ürün harcamaları ile saplantıya dönüşmüştür. Özellikle ülkede BB krem, fondöten, yüz temizleyici, anti-aging nemlendiriciler ve göz kremleri erkekler tarafından en çok tercih edilen kozmetik ürünleri arasındadır. Erkeklerin makyaj yapma teknikleri ile ilgili konuları içeren çok sayıda tv programı varken; moda ve makyaj, dünyanın en rekabetçi iş piyasasına sahip Güney Kore’de ihtiyaç halini almıştır.



Güne Kore hakkında bir diğer ilginç bilgi ise erkeklerin kozmetik merakının yanında kadınların da plastik cerrahiye olan düşkünlüğüdür. Dünyada kişi başına düşen plastik cerrahinin en çok yapıldığı ülke Güney Kore iken, ülkedeki kadınların beşte biri, Seul şehrindekilerin ise üçte birinin göz kapağı, göğüs büyütme, çene ve burun ameliyatlarını tercih ettikleri bilinmektedir.







2-Dünyanın En Yüksek İntihar Oranı



Güney Kore bugün yüksek teknolojisine, gelişen ekonomisine, eğitim ve sağlık konularındaki hızlı ilerleme raporlarına rağmen WHO-Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalarda dünyanın en çok intihar oranına sahip üçüncü ülkesi durumundadır ve son 15 yılda bu oran giderek artan bir hal almıştır. İş stresi ve sosyal baskı gibi nedenlerle intihar edenlerin çoğunluğunu erkekler oluştururken, ateşli silahlara erişimin yasak olduğu ülkede zehirlenme nedeniyle intihar oranı yüksektir.



3-Boryeona Çamur Festivali



1998 yılından bu yana, dünyanın her yerinden milyonlarca insan Boryeona’ya gelerek çamur festivaline katılır. Festival dönemi Temmuz ayının son haftasına denk gelirken, festival süresince insanlar, çamur güreşinden çamur masajına kadar çok sayıda etkinlik ve yarışmaya katılarak eğlenir. Aynı zamanda germanyum, bentonit ve minerallar açısından zengin olan Boryeong çamuru, kozmetik olarak da insanlar tarafından tercih edilirken, sağlık kuruluşları tarafından da onaylanmıştır.



4-iPhone’lar İçin Mikroçip Üretimi



Dünya elektronik devi Güney Koreli Samsung şirketi, uzun yıllar Apple’ın iPhone telefonlarının mikroçiplerini tedarik etmiştir. Öyleki Samsung, bir zamanlar mikroçip gelirinin %80’ini Apple’dan karşılamıştır. Günümüzde de bataryalar, işlemciler, ekranlar, flash diskler gibi çoğu iPhone üretiminde kullanılan parçalar Samsung’dan karşılanır. Aynı zamanda Samsung Electronics, bugün Apple’ın dışında Sony, HTC ve Nokia için de sabit diskler, lityum-iyon piller, yarı iletkenler, çipler ve flash bellekler gibi elektronik bileşenler üretir.



5-Dev Taş Heykeller



Güney Kore’nin güneyinde yer alan Jeju Adasında bulunan ve ‘dol hareubang’ yani büyük baba heykeli olarak adlandırılan dev bazalt heykeller adanın her yerinden görülebilen, ülkenin ikonik sembolleridir. En fazla 3 metre yükseklikteki heykeller, koruyucu özelliğe sahiptirler ve ilk olarak 1754 yılında yapılmıştır. Yuvarlak şişkin gözlü, sıkıca kapalı ağız, yüksek omuzlar, midesinde toplanmış eller ve başında asker şapkalarıyla ‘dol hareubang’ların kökeni Moğollar’a kadar dayanırken, varyasyonlarına adanın ve ülkenin her yerinde, sevimli ve küçük minyatürler olarak hediyelik eşya dükkanlarında rastlayabilirsiniz.







6-İngilizce Öğretmenleri İçin Yüksek Maaş



Güney Kore, İngilizce öğrenme ve konuşma konusunda dünyanın en azimli ülkelerindendir diyebiliriz. Zira hükümet bunun için robo-öğretmenler bile üretirken, ülkede İngilizce öğretmenlerine sonsuz bir saygı duyulur. Dünya çapında doktorlar ve avukatlar ne kadar prestijli ise Güney Kore’de de İngilizce öğretmenlerine ayrı bir değer verilir ve yüksek maaşlarla ödüllendirilir. Ülke, ayrıca yurtdışından ana dili İngilizce olan ya da İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunları için devlet ve özel okullarda süresiz kadro açarken, öğretmenlere ücretsiz konaklama ve sağlık sigortası imkanları sunar.



7-Gangnam Style



Güney Kore hakkında en bilinen gerçeklerden biri de, ilk olarak 2012 yılında, Youtube’a yüklenen, alışılmadık dans figürü ve K-pop tarzı ile dikkat çeken, Gangnam Style videosu ile Park Jae-Sang olmuştur. Aynı yıl 31 ülkede müzik listelerinde ilk sıraya yerleşen PSY, 2 milyarı aşan izlenmesiyle en fazla beğenilen video olarak Guinness rekorlar kitabına girmiştir. Seul’un 25 semtinden biri olan ve teknoloji şirketleri, modayı takip eden insanları, lüks gece hayatı, yüksek maliyetli konutları ile dikkat çeken Gangnam’ın diğer bölgelerden uzaktaki bu yaşam tarzına gönderme yaptığı şarkısı ile PSY, CNN International ve Financial Times gibi uluslararası çoğu yayında ve tv kanalında yer bulmuştur.







8-Dünyanın En Hızlı İnterneti



Güney Kore ile ilgili herşey denildiğinde ülkenin dünyanın en hızlı internet ağına sahip olduğunu söylememek olmaz. Son yıllarda uluslararası çapta teknoloji ile ilgili gelişmeler konusunda yükselişe geçen ülkenin, yapılan analizler sonucunda ortalama 41.34 Mbps internet hızıyla ilk sırada yer alır.



9-Robotlar Ülkesi



Güney Kore robot teknolojisinde dünyanın en önde gelen ülkelerinden biridir. Hükümet ve özel sektörler tarafından desteklenen projelerin en bilineni ilk olarak 2010 yılında hayata geçirilen ve Engkey adı verilen robo-öğretmenlerin iki versiyonu vardır. Biri İngilizce konuşan bir öğretmenin yüzünü gösteren bir tv ekranıyla donatılırken, diğer model öğrencilerin İngilizce konuşma becerilerini geliştirmek için tasarlanmıştır. Engkey’in yanı sıra öğrencilere dans ve jimnastik öğreten Genibo adında bir köpek ve iRobi adında öğrencilerin sınıfta kaldıklarında ne hissettiklerini soran robotlar kullanırlar. Güney Kore aynı zamanda son yıllarda Korea Future Technology adlı teknoloji firmasının geliştirdiği Avatar filmindeki robotlara benzeyen ilk insanlı ve iki ayaklı olan Method-2 robotlarını geliştirmişlerdir.



10-Geleneksel Kimchi



Güney Kore hakkında bilmeniz gereken 10 ilginç bilgi yazımızda ülkenin geleneksel mutfağına ve özellikle tarihi milattan sonra 300’lere dayanan, kimchi adı verilen yemeklerinden söz etmeden olmaz. Ana maddesi tuzlanmış ve fermente edilmiş çin lahanası olan ve mevsimine göre Kore turpu gibi farklı sebzelerden yapılan kimchi, biber tozu, sarımsak, zencefil gibi çeşnilerden oluşan geleneksel bir garnitürdür. Eskiden serin tutmak için toprak kaplarda yeraltına gömülerek muhafaza edilen kimchi, günümüzde teknolojinin gelişmesiyle buzdolaplarına girmiştir.

Comments

Popular posts from this blog

Rusya Gezilecek Yerler

Benelüks Ülkeleri Hakkında

Küba Turu