Ukrayna Hakkında


Kimlikle gidilebilen ülkeler arasında olan Ukrayna, Doğu Avrupa’da, güneyinde Moldova ve Romanya, batısında Slovakya, Polonya ve Macaristan, kuzeyinde Belarus ve doğusunda Rusya ile çevrili. Çoğunluğu düz ovalardan oluşan ülkenin yüzde 5’lik bölümü dağlardan oluşuyor. Ülkenin en yüksek bölümü 2061 metre ile Ukrayna Karpatları. Ukrayna’nın en uzun nehri 2201 km ile Dinyeper ismiyle bildiğimiz Dnipro.

Doğal güzellikler, ormanlar, göller ve yeraltı kaynakları açısından oldukça zengin bir varlığa sahip olan Ukrayna’da toprakların önemli bir bölümünde tarım yapılıyor. Ülke aynı zamanda Türkiye‘nin de önemli bir tarım ticaret ortağı. Buğday başta olmak üzere birçok tarım ürününü Ukrayna’dan satın alıyoruz.

Ukrayna-Hakkinda-Bilgiler

Son yıllarda Avrupalı ve Türk seyahat severlerin sıklıkla ziyaret ettiği Ukrayna’nın başkenti Kiev. Ülkenin yüzde 70’i şehirlerde yaşıyor. 45 milyon nüfusa sahip olan ülkede Ukraynalıların dışında Almanlar, Kırım Tatarları, Ermeniler, Rumenler, Polonyalılar ve Bulgarlar yaşıyor. Ana dilin Ukraynaca olduğu Ukrayna’da halkın büyük çoğunluğu Rusça biliyor ve konuşuyor.

Ukrayna para birimi Grivna. Ukrayna’da yaşam şartları genel olarak Türkiye ile eşdeğer. Halkın büyük çoğunluğun gelirinin Türkiye ortalamasının altında olmasına rağmen devletin sağladığı desteklerle sosyal yaşamda bu farklılık çok göze çarpmıyor.

Ukrayna’da yeme-içme kültürü
Ukrayna-Bilgiler
Borç çorbası
Ukrayna mutfağı çoğunlukla Sovyet coğrafyasının izlerini taşıyor. Artan turist sayısı ile birlikte dünya mutfaklarından örnekler de ülkenin dört bir yanında ulaşılabilir durumda. Ekmek Ukrayna mutfağının olmazsa olmazlarından. Alkol tüketimi de dünya ortalamasının üzerinde.

Ukrayna’da en çok tüketilen içecekler votka, şarap ve çay. Ukrayna mutfağının en ünlü yemekleri arasında ana malzemesi pancar olan borç çorbası, iri sebze parçalarıyla doldurulmuş mantı çeşidi varenyky, tavuk göğsü ve patatesle servis edilen Kiev usülü tavuk, balık ve tavuk etinden yapılan katleta isimli köfteyi saymak mümkün. Ülkenin iklim koşulları nedeniyle şalgam, pancar, patates ve lahana hem üretimi hem de tüketimi çok olan sebzelerden.
Ukrayna’da gezilecek yerler
1. Kiev
Avrupa’nın en eski yerleşim yerlerinden Kiev’de yaşam MÖ 482 yılına kadar uzanıyor. Ülkenin en büyük kenti ve başkenti unvanını taşıyan Kiev’de yaklaşık 3 milyon kişi yaşıyor. Açık hava müzeleri, yemyeşil park ve bahçeleri, tarihi eserleri, eşsiz katedralleri ve canlı gece hayatı ile Ukrayna denildiğinde akla ilk gelen yer Kiev oluyor.



2. Odessa
Ukrayna-Bilgi

Ukrayna’nın en büyük liman kenti olan Odessa, tarih boyunca Karadeniz’in en işlek limanlarından biriydi. Günümüzde de ülkenin deniz ticareti ve gemi inşa tesisleriyle öne çıkan şehri olan Odessa, gezilecek yerleri, plajları, yemyeşil doğası ile Karadeniz kıyısında bir cennet.

3. Harkov
Kharkov ya da Harkov, özellikle gece hayatı ile öne çıkan bir şehir. Yaklaşık 1.5 milyon kişinin yaşadığı şehir botanik bahçesi, müzeleri, su parkları ve eğlence mekanları ile tanınıyor.

Dnippropetrovsk ya da yaygın bilinen adıyla Dnipro, Dinyeper Nehri’nin kıyısında nehir kollarının buluştuğu bir noktada kurulu. İsmini bu nehirden alan şehir tarihi ve doğal güzellikleri ile sakin bir yapıya sahip. 1 milyona yakın nüfusu var.

Shaktar Donetsk futbol takımı ile ünlü olan Donetsk şehri, Ukrayna’nın kömür yataklarıyla tanınan sanayi merkezi. 1 milyonu aşan nüfusu ile ülkenin güney doğusunda konumlanan şehir tarihi, doğal güzellikleri ve spor ruhu ile tanınıyor.

6. Lviv
Ukrayna-Bilgisi
Avrupa’da son yıllarda turist sayısını en çok artıran şehir unvanını taşıyan Lviv, ülkenin kuzey batısında Polonya sınırına yakın bir konumda yer alıyor. Ukrayna’nın Avrupalı yüzü olarak adlandırılan şehir son dönemde Türk turistlerin de en çok tercih ettiği destinasyonlardan biri. Opera, bale ve tiyatro salonları, zengin kültürel yaşamı ve müzeleriyle ile buram buram sanat kokan Lviv, aynı zamanda Ukrayna’nın en pahalı şehri.

Vizesiz gidilecek yakın ülkelerden Ukrayna, Türk vatandaşların pasaport kullanmadan kimlikle seyahat edebildiği bir destinasyon olarak son dönemde çok popüler.

Comments

Popular posts from this blog

Rusya Gezilecek Yerler

Benelüks Ülkeleri Hakkında

Küba Turu