Fas Hakkında Bilinmesi gerekenler


Türkiye’den Fas’a seyahat etmek çok popüler bir destinasyon değil. Fas seyahatimiz öncesi neden bu ülkeye 12 günlük bir seyahat gerçekleştirdiğimize dair çokça soru ve olumsuz yorum aldık. Fakat seyahatimiz sırasında sosyal medya üzerinden gelen yorumlar ve mesajlarla ön yargıların birer birer kırıldığına şahit oldum. Gerçekten bu beni inanılmaz etkiledi. Şuan Fas’a seyahat etmek için meraklanan onlarca insan olduğunu biliyorum. Seyahat kıvılcımlarının sadece seyahatimiz sırasında paylaştığım ufak bilgiler ve fotoğraflarla olduğunu bilmek bana mutluluk veriyor. Umarım Fas hakkında bilgiler paylaştığım yazılarla daha da çok kişiye bu güzel ülkeyi ve insanlarını anlatmış olurum. Çünkü Fas’ın bendeki yeri artık çok ayrı. Bambaşka bir deneyim sağlayan bu ülkeyi herkesin görmesini ve deneyimlemesini istiyorum.

fas majorelle bahçeleri

Bu yazıyı Fas‘a gitmeden önce ülke hakkında genel bir fikir vermek ve pratik bilgilerle seyahatinizi kolaylaştırması için hazırladım. Fas nasıl bir ülke, gelin yakından tanıyalım.
Sıra dışı bir yolculuk yapmak istiyorsanız Fas tam size göre. Labirenti andıran çarşıları, uçsuz bucaksız çöl bölgesi, zengin kültürel değerleri ve yemekleri ile keşfedilmeyi bekliyor.

Fas’ın başkenti Rabat, iş yaşamı açısından da en önemli şehri Kazablanka. Ama ezber bozan bir şekilde Rabat ve Kazablanka şehirleri turistik açıdan oldukça yetersiz ve Fas’ın kültürünü gerçek anlamda yansıtmıyor. Bence Fas’ın insanlarının sıcaklığını hissetmek, lezzetli yemeklerini tatmak ve kültürünü derinden hissetmek için rotanıza Fas’ın diğer şehirlerini eklemelisiniz.

Dünya genelinde “Morocco” olarak anılan ülkeye biz Türkler Fas diyoruz. Yazının devamında bunun nedeninden bahsediyor olacağım ama Faslılar bile bizim ülkeye Fas diyor olmamıza şaşırıyor çünkü Fes şehri ile Fas’ı karıştırdığımızı sanıyorlar.
marakeş fas gezilecek noktalar

Fas’ın en çok ziyaret edilen, en turistik yerleşimi Marakeş; Berberice “Tanrı’nın Toprakları” anlamına geliyor. Binaların renginden dolayı halk tarafından“Kızıl Şehir” olarak da anılıyor. Aynı zamanda Marakeş, Fas’ın kültür başkenti olarak kabul ediliyor. Şehir aslında tam anlamıyla ikiye ayrılıyor, iki tarafta birbirine aşırı tezat. Geleneklerine bağlı eski şehir bölgesi olan Medina ve Fransız kolonisi döneminde kurulmaya başlanan yeni şehir Gueliz. Eski şehir bölgesinde yer alan, kalabalığı ve karmaşası ile meşhur Jemaa El-Fna Meydanı; günün her saati rengarenk ve canlı. Enerjisi bitmek tükenmek bilmeyen meydanda Marakeş’i derinden hissedeceksiniz. Marakeş’te Gezilecek Yerler yazımda görülmesi gereken önemli noktaları detaylıca yazdım. Şehri daha yakından tanımak için Marakeş’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler yazısını da okuyabilirsiniz.

Fes

Fas’ın en büyük üçüncü şehri olan Fes, ülkenin Rabat’tan önceki başkenti. Bizim ülkeye Fas dememizin sebebi aslında Fes şehri olmuş. Osmanlı’nın kuzey Afrika’da ilerleyebildiği en uzak toprakları Fes şehri olduğu için ülke dilimize Fas olarak yerleşmiş. Etrafı surlarla çevrili eski şehir olarak bilinen Fes el Bali bölgesi, dünyanın en büyük trafiğe kapalı şehir yerleşimi olarak biliniyor. Burası UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne yer alıyor. Koruma altına alınmasındaki en büyük etken Fes’te dünyanın en eski deri tabakhanesinin yer alması ve derilerin hala eski yöntemlerle boyanıyor ve işleniyor olması. İnanılmaz kötü koktuğuna dair söylemlere aldırış etmeyin ve mutlaka buraya gelin. Evet, kötü kokuyor ama burada en ağır şartlarda çalışan insanları görünce yaşadığınız duygu kokunun önüne geçecek.

şafşavan fas

Bir yer düşünün her yer masmavi, Şirinler’in mavi köyü gibi. Fas’ın kuzeybatısında yer alan Şafşavan’ın iki tarafı Rif Dağları ile çevrili, ülkenin geleneklerini ve kültürünü en derinden hissedeceğiniz yerlerden biri. Merdivenli daracık sokakları ve sokaklar boyunca sıralanmış otantik evleri ile Fas’ın en şirin şehri. Evleri mavi boyama geleneğini ilk kez İspanyolMusevileri başlatmış. Mimarisinde Endülüs’ten izler taşıyan şehirde kiremit çatılar, asma balkonlar ve avlular Şafşavan’ı tanımlayan özellikler ama en büyük özelliği hepsinin Şafşavan mavisinde olması. Fas’ın mavi büyüsüne kapılmak için Fas’ın Mavi Şehri Şafşavan‘a gitmek gerek.

Tanca
tanca fas

Fas’ın Avrupa’ya en yakın şehri Tanca, Akdeniz’den Atlantik Okyanusu’na açılan kapı olarak kabul ediliyor. İspanyol kolonisi olduğu için Tanca’da herkes İspanyolca biliyor ve şehir yoğun bir şekilde İspanyol etkisi altında. Zaten sahilde denize karşı baktığınızda İspanya’yı görmek bile yakınlığı daha çok hissettiriyor. Palmiyelerin sıralandığı Tanca sahilinde, Afrika’dan çok Akdeniz’in havası hakim. Hal böyle olunca zaman zaman Fas’ta olduğunuzu unutacaksınız.

Essaouira
essaouira fas

Fas’ın Atlantik Okyanusu kıyısındaki en görülesi şehri Essaouira(Suvayr). Aslında eski zamanlarda askeri üs olarak kurulmuş, şimdilerde şirin bir balıkçı kasabası. Şehrin medina yani eski şehir tarafı UNESCO tarafından koruma altında. Ama bu şehir en büyük ününü Game Of Thrones dizisinin bazı bölümlerinin burada çekilmesiyle kazanmış. Meşhur alize rüzgârları buradan başladığı için Essaouira yaz aylarında çok yoğun rüzgarları olan bir şehir ve bu yüzden de özellikle sörf tutkunları tarafından tercih ediliyor.

Comments

Popular posts from this blog

Rusya Gezilecek Yerler

Benelüks Ülkeleri Hakkında

Küba Turu