Orta Avrupa Görülecek Yerler


Orta Avrupa Görülecek Yerler

Prag, Çek Cumhuriyeti‘nin başkenti ve tarihte hoş bir yolculuğa çıkmak isteyen herkesin hayranlıkla gezdiği bir şehir. Şimdiye kadar birkaç defa ziyaret etme fırsatı bulduğum şehre her geldiğimde kendime burada daha uzun vakit geçirmeliyim dedirtti. Her dakika romantizmi yaşamak isteyen aşıklara hitap eden ünlü Charles Köprüsü ve köprünün her yanını süsleyen heykelleri ve akşam kaleden yansıyan ışıkların altında tekne gezintisi yapılabilen Vltava Nehri’yle Avrupa‘nın en romantik ve güzel şehirlerinden. Öyle günübirlik Budapeşte, Viyana ve Prag turlarında hızlıca gezilecek bir şehir değil burası. Ne yapın edin en az birkaç gün kalın.

Prag hem Rönesans hem Gotik ve Barok mimarisindeki görkemli binaların sıralandığı etkileyici sokakları, tarihi eski şehir meydanının ihtişamlı havas ile dünyanın her tarafından turist çekiyor. Her köşesi birbirinden güzel mimari yapılarla dolu sokakları, açık hava müzesini andıran tarihi dokusu, kendine özgü atmosferiyle hayranlık uyandırıcı bir şehir.

Prag Gezilecek NoktalarBarok tarzı mimarinin sadece dini yapılara değil, 19. yüzyıldan itibaren evlere kadar uygulandığı Prag’ı yürüyerek gezdiğinizde ne yanına bakarsanız bakın görkemli bir şey mutlaka karşılaşıyorsunuz.


Sadece mimarisi ile değil, tarihi mirası, doğal güzellikleri, renkli sokakları, canlı ve eğlenceli gece hayatı ile Avrupa’da gezilecek şehirler arasında ilk sıralarda yer alması gereken bir yer. Ama aceleye getirilecek bir şehir olmadığını lütfen aklınızda tutun.

İçerik Listesi  Göster
Prag Gezilecek Yerler 📌
Günün her dakikası canlılığın devam ettiği şehirde gezilecek çok sayıda etkileyici yer var. Çoğunlukla 14. yüzyılda Kutsal Roma İmparatoru IV.Charles tarafından yaptırılan Prag Kalesi (Hradcani), St Vitus Katedrali, Charles Köprüsü ve çok sayıda kilise ve saray kompleksi bugün UNESCO Dünya Mirası listesinde ve şehri keşfetmeye başlamak için de en uygun yer.

Ortaçağ’dan bu yana şehrin en önemli mimari ve kültürel mirasının yer aldığı Old Town (Eski Kent), Mala Strana (Azınlıklar Bölgesi) ve New Town (Yeni Kent) bölgeleri en çok vaktinizi geçireceğiniz yerler. Şehrin ruhunu hissedebilmek için Prag’ın yürüyerek gezin. Dileyen için şehrin her tarafına ulaşım sunan tramvaylar da var.

1. Prag Kalesi
Prag Görülecek YerlerPrag Kalesi dünyanın en büyük ve en görkemli kalesi ve Prag gezilecek yerler rotası için de en uygun başlangıç noktası. Farklı mimari tarzlarda saray ve kiliselerin yer aldığı oldukça büyük bir kompleks olan kale inşa edildiği 880’den bu yana kentin siluetinin önemli bir parçası. Turistlerin içeri girmek için uzun kuyruklar oluşturduğu kalede, her mekanı ayrıntılarıyla göreyim derseniz en az yarım gün ayırmanız gerekiyor.

Nefis bir ortaçağ sokağı olan ve bir zamanlar ünlü yazar Kafka’nın da çalıştığı Altın Sokak; uzunca bir süre hapishane olarak kullanılan Daliborka Kulesi; Prag Oyuncak Müzesi; önemli ressamların eserlerine ev sahipliği yapan Lobkowicz Sarayı ve Müzesi; 920’de inşa edilmiş ve günümüzde Prag Ulusal Sanat Galerisi olarak kullanılan en eski kilise St. George Bazilikası ve halen resmi kurumların yer aldığı Eski Kraliyet Sarayı gezilmesi gereken yerler. Prag Kalesi’in giriş kapısında her saat başı yapılan nöbet değişim törenini kaçırmayın. Prag Kalesine gitmenin en kolay yolu 22 numaralı tramvaya binerek Prazsky hrad durağında inmek veya benim gibi yürüyerek gitmek.

2. Aziz Vitus Katedrali
Prag GeziÇek Cumhuriyeti’nin en büyük katedrali Aziz Vitus de Prag Kalesi içinde yer alıyor. Kalenin en görkemli yapısı olduğundan ayrı bir başlıkta yazılmayı hakkediyor. Yapımına Kral 4. Charles’ın “Dinde daha güçlü olma” isteğiyle 1344’te başlanan katedralin inşası tam 585 yıl sonra tamamlanabildi. 124 metre uzunluğu ve 33 metre yüksekliğiyle şato atmosferine sahip kale bugün dünyanın en büyük beşinci katedrali.

Mimarisinde dikkat çeken çirkin suratlı ejderha heykellerinin katedrali kötü ruhlardan koruduğuna inanılıyor. Yapan heykeltıraşın çok çektiği kayınvalidesini betimlediği söylentiler arasında. Prag’ın birçok noktasından net bir şekilde görülen St. Vitus Katedrali’nin kulesine çıktığınızda şahane bir manzara sizi bekliyor. 96 m uzunluğundaki kuleye çıkmak için 279 basamak çıkmanız gerektiğini anımsatayım.

3. Mala Strana
Pragda Gezilecek YerlerÇoğunlukla Barok mimari tarzı yapıların bulunduğu ve Prag’ın en eski mahallelerinden olan Mala Strana, Prag kalesi ile Charles Köprüsü arasında kalan tarihi bölgeye deniyor. Tam da sokaklarından kaybolunacak, pek çok saray, kilise, meydan, park ve bahçelere ev sahipliği yapan şirin bir yer burası. Ortaçağdan itibaren Almanlar ve sonraları İtalyan burjuvalar ve Bohem çekler burada yaşıyordu. Ne yazık ki çoğu ziyaretçi bu harika bölgeyi gezmeden şehirden ayrılıyor.

Burada yer alan çarpıcı yeşil kubbesiyle Barok kilise St. Nicholas Kilisesi Prag gezilecek yerlerin en güzellerden biri. Kilisenin yan tarafındaki çan kulesi de ziyaret edilebilir. Birçok Katolik için aynı zamanda bir hac yeri olan Church of Our Lady Victorious kilisesi de yine bölgede gezilecek yerler arasında. Mala Strana’nın en ünlü adresi ise 1980’de vurulan Beatles’ın efsanevi solisti John Lennon’ın anısını koruyan, üzerinde şarkı sözlerinin ve çeşitli grafitilerin yer aldığı John Lennon Duvarı.

4. Kafka Müzesi
Prag Kafka MüzesiKendinizi Kafka‘nın doğduğu ve altı yaşına kadar yaşadığı evin bulunduğu (Stare Mesto Praha-1) Franz Kafka Meydanı’na atın. Edebiyat trahinin önemli yazarlarından Kafka’nın düşüncelerinin içine girmiş gibi hissettiğiniz Kafka Müzesi’nde Kafka’nın yaşamı ve yapıtlarına dair pek çok obje ve belgeye rastlıyorsunuz.


Müze öylesine merak uyandırıcı bir şekilde hazırlanmış ki, çıktığınızda onun gibi düşünmeye başladığınızı fark ediyorsunuz. Öyle ki, okumadığınız Kafka kitabı kaldıysa, hemen başlamak istiyorsunuz. Alt katında Cafe Kafka’nın bulunduğu tarihi binanın köşesinde yazarın kabartma bir resmi yer alıyor. Yahudi bir Çek olan Kafka, Alman diline olan hayranlığı nedeniyle eserlerini Almanca yazdığından Çekler tarafından sitemle karşılanıyor.

5. Charles Bridge
Prag Gezilecek YerlerOn dördüncü yüzyılda Kral IV. Karl tarafından yaptırılan 520 metre uzunluğuyla Prag’ın en eski köprüsü Charles Bridge (Karl Köprüsü), her iki yakasını on beşer heykelin süslediği oldukça görkemli bir yer. Kenti simgeleyen iki önemli tarihi yapıdan biri olan köprü 1600’lerden 1800’lü yıllara kadar Katoliklerin heykel merakı nedeniyle çok sayıda görkemli eserle donatıldı.

Bunlardan en dikkat çekeni ise St. John Nepomuk heykeli. Efsaneye göre, kraliçenin en yakın azizi Nepomuk, kralın kıskançlık hışmına uğruyor ve bu köprüden aşağı atılıyor. On gün kadar sonra nehrin suları çekiliyor ve Aziz Nepomuk’un hiç bozulmamış cesedini köprünün ayaklarının arasında yerde yatar vaziyette başının etrafında beş yıldızlı bir halde ortaya çıkıyor. Halk bunu görünce Aziz Nepomuk’a haksızlık yapıldığına inanıyor ve onu nehrin ve köprünün koruyucusu olarak aziz ilan ediyor. O nedenle heykele elini sürüp dilek dileyen çok sayıda turist görürseniz şaşırmayın.

Köprüdeki diğer önemli bir heykel de o dönemde Osmanlı’ya karşı duyulan korkuyu gösteriyor. Heykelde, tespih çeken Osmanlı gardiyanı neşeli şekilde zindanın kapısında beklerken, yukarıdaki üç Aziz içerideki Hristiyan esirleri kurtarmaya çalışır şekilde resmediliyor. Trafiğe kapalı olan yol günün her saatinde çok kalabalık. Üzerinde sokak satıcılarına bakıp, canlı müzik dinleyip, fotoğraf çekip güzel vakit geçirebileceğiniz enfes bir yer. Hele ki henüz turist akınına uğramamış sabahın ilk saatlerinde.

6. Old Town Square
Prag Gezilecek NoktalarKarl Köprüsü’nü geçtikten sonra Karlova sokağını takip ederek yürüdüğünüzde, Çek dilinde “Staroměstské náměstí” olarak bilinen tarihi meydan Old Town Square karşınıza çıkıyor. Her bir köşesinde çok sayıda görkemli ve etkileyici tarihi yapıların sıralandığı meydan 1992’den bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor ve bana göre Avrupa’daki en güzel meydanlardan birisi.


Prag’ın ünlü astronomik saat kulesinin de bulunduğu eski şehir meydanı, St Nicholas Kilisesi, Eski Belediye Binası ve Týn Kilisesi gezilmesi gerekn yerler arasında. Her saat başı birçok turistin önünde toplandığı ve Orloj adıyla bilinen astronomik saat, yelkovan her on ikiyi gösterdiğinde ilginç bir gösteri başlıyor. Akşam saatlerinde meydanı birbirinden eğlenceli etkinlikler düzenleyen sokak müzisyenleri, göstericiler ve onları izlemek için toplanan turistler dolduruyor.

7. Astronomik Saat Kulesi
Prag Gezilesi YerlerKenti simgeleyen iki önemli tarihi yapıdan diğer biri olan Astronomik Saat Kulesi, 1410’da matematik profesörü olan bir saatçi tarafından yapıldı ve tam 600 yıldır çalışıyor. 12 saat dilimiyle birlikte 12 burcun sembollerini de taşıyan Astronomik Saat dünyanın halen çalışan en eski üçüncü saati.

Kentin en ünlü simge yapılarından Astronomik Saat’te her saat başı çanlar çaldığında iki küçük pencere açılıyor ve içinden 12 havariyi temsil eden heykeller çıkıp izleyenlere selam veriyor. Saatin etrafında her biri farklı anlamlara gelen dört küçük figüre sahip. Bunlardan ayna gösteriş ve kibri, para kesesi cimriliği, mandolin keyif ve eğlenceyi, iskelet ise ölümü simgeliyor. Meydan, her saat başında hareket eden bu figürleri görmek için bekleyen ziyaretçilerle doluyor.

8. Týn Kilisesi
Prag Görülecek YerlerPrag’ın Tarihi Kent Meydanı’nda yer alan en dikkat çekici yapılardan biri, seksen metrelik ihtişamlı kuleleriyle Týn Kilisesi. Yapımı 11. yüzyıla dek uzanan ve Meryem Ana’ya ithaf edilen kilise Gotik tarzıyla görülmeye değer önemli yerlerden.


Kilisenin kulelerine dikkatle bakarsanız birinin diğerinden daha büyük olduğunu görürsünüz. Biri Adem’i ve diğeri ise Havva’yı temsil ediyor. Disney’in dünyaca ünlü logosunda yer alan şatonun, Týn Kilisesi’nin kulelerinden ilham aldığı söyleniyor.

9. Vaclav Meydanı
Vaclav Meydanı, -PragPrag’ın iki ana meydanından biri olan ve adını Bohemya Dükü I. Vaclav’dan alan Wenceslas Meydanı (Václavské náměstí), alışveriş tutkunları için gerçek bir cennet. Kral IV. Karl tarafından 1348’de at pazarı olarak düzenlenen meydan, aslında meydandan çok tipik bir bulvarı andırıyor.

Mağazaların yanı sıra pek çok bar, gece kulübü, restoran, otel ve bankanın bulunduğu meydan, bu özelliğiyle kentin eğlence, ticaret ve finans merkezi. Otel terchinizi bu meydan ve çevresinden seçerseniz bir çok yere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

10. Dans Eden Ev
Prag BlogBir yanı tarihin derinliklerine doğru uzanan doku ve atmosfere sahip olan Prag’ın diğer yanı ise akıl almaz tasarıma sahip mimari yapılarla süslü. 1996’da inşası tamamlanan Dans Eden Ev, postmodern mimari akımlarından dekonstrüktivist yapısıyla arzı endam ediyor. Çek mimar Valdo Milunic ve Kanadalı mimar Frank Gehry tarafından tasarlanan bu ilginç bina, turistler tarafından mutlaka ziyaret ediliyor. Benim pek ilgimi çekmemişti ama yine de Prag gezilecek yerler listesine dahil edilebilir.


Prag’da Gezilecek Diğer Yerler
Vitava Nehri’nin kuzeyinde yer alan Letna Parkı, şehre ve köprülerine tepeden bakan manzarasıyla kentin en güzel noktası. Prag’ın turistik yerlerini ziyaret etmekten yorulduğunuzda ya da turist kalabalığından kaçmak istediğinizde manzaranın keyfini çıkarıp dinlenebileceğiniz bir yer. Şehrin en büyük yeşil alanı olan Petřiny, muhteşem manzara sunan diğer bir yer. Üstelik küçük Eyfel Kulesi bile var.

İkinci Dünya Savaşı’ndaki Nazi getto-toplama kampı Terezin Kampı, dünyanın en uzun tüneli olarak da bilinen gidildikçe bitmeyen yürüyüş yolları, anıt mezar ve krematoryum Prag görülecek yerler arasında. Prag’a yaklaşık 1 saat uzaklıkta.

Prag çevresindeki şahane ortaçağ kasabalarıyla da ünlü. Bunlar arasında Karlovy Vary ve UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Cesky Krumlov benim sevdiğim yerlerden. Ayrıca Kutna Hora da listenize girebilir.

Prag Gezilecek Yerler ListesiPrag’da konaklama olarak Mala Strana ve Eski Şehir bölgeleri tercih edilebilir.Bu bölgelerden şehrin önemli gezilecek ve görülecek yerlerine yürüyerek ulaşmanız kolay. Otellerin gecelik fiyatları 60-150€ arasında dolaşıyor. Malá Strana’daki Appia Hotel veya Old Town’daki Design Hotel Jewel Prague tercih edilebilir. Hostel için önereceğim yerler ise Czech Inn Hostel ile Hostel Orange gayet güzel.

Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları ile haftanın yedi günü, yaklaşık üç saatlik direkt uçuş seferleriyle Prag Václav Havel Havalimanı‘na ulaşım mümkün. Şehir merkezine on dokuz kilometre mesafede yer alan havalimanından merkeze, taksi veya otobüsle gidilebilir.

Budapeşte, Danube Nehrinin ikiye ayırdığı ve üç ayrı şehrin birleşiminden meydana gelen, ziyaretçilerini sürprizlerle şaşırtan ve gelip görmeden karşınıza ne çıkacağını bilemeyeceğiniz 1 milyon 7 yüzbin nüfuslu bir şehir. Birkaç defa gitme fırsatı bulduğum şehir hemen her yönüyle beni etkilemeyi başardı. Gelişmiş toplu taşıması, gezilecek yerlerinin birbirine yakın olması, şehrin mimari dokusu ve genel atmosferi yanında tabi sıcakkanlı insanları ile gezilmesinin kolay ve keyifli.

Barok ve gotik mimarinin hâkim olduğu şehrin tarihi merkezi Buda, yüksek bir tepeden, çoğu on dokuzuncu yüzyıldan kalma Pest bölgesine bakıyor. Geniş bulvarları ve zarif neo-rönesans binaları, meşhur Zincir Köprü’den muhteşem görüntüsüne ve övgüyü hak eden mimarisinde uzun süre gözünüzü alamıyorsunuz.

Budapeşte gezilecek yerler

Her gittiğimde tanıdığım sokakların benim sıkmasından çok, beni daha da kendisine bağlayan bir şehir oldu Budapeşte. Hem diğer ünlü Avrupa şehirlerine göre seyahat maliyetleri daha da düşük bir yer burası. Macaristan‘ın bu güzel başkentini de kapsayan Orta Avrupa turları ile bu şehre bazen sadece 1 gecenin ayrılması bence büyük bir haksızlık.

İçerik Listesi  Göster
Budapeşte Gezilecek Yerler Haritası
Budapeşte Haritası
Haritayı sağ tıklayıp yeni sayfada açın ve akıllı telefonunuza kaydedin. Buradaki kırmızı rotaları yürüyerek Budapeşte’yi keşfedin. Arada rotalar arasında dinlenirseniz hiç toplu taşıma kullanmanıza gerek kalmayabilir.

Budapeşte Gezilecek Yerler
Budapeşte, etkileyici sokakları, termal hamamları, ferah park ve bahçeleri, ünlü adaları, simgeye dönüşmüş köprüleri, mimarisi ve müzeleriyle görülesi bir şehir. “Tuna’nın İncisi”, “Doğu’nun Paris’i” gibi isimlerle anılan Budapeşte, merkezinden dolaşarak geçen Danube ile Avrupa’nın en muhteşem görüntülerine sahip.

Aşağıdaki sıralamayı önce Peşte, sonra Buda bölgesinde birbirine yakın yerleri sırasına göre listelemeye çalıştım. Prag, Viyana, Budapeşte turu yapanların çoğu şehirde kısa sürelerde kaldığından şehrin bir çok gezilecek yerini gözden kaçırıyor. Vaktiniz varsa bunları görmeye çalışın.

Peşte Gezilecek Yerler

1. Vörösmarty Meydanı, Budapeşte

Budapeşte gezilmesi gereken yerler
Vörösmarty Meydanı (Vörösmarty tér), Budapeşte gezisi için en iyi başlangıç noktası. Meydandan Budapeşte’nin hemen her yerine kolaylıkla ulaşılabiliyorsunuz. İsmini vatansever Macar şair Mihály Vörösmarty’den almış. Vörösmarty tér’in orta yerinde 1908’de dikilen Vörösmarty anıtı var. Anıtta şair dışında çiftçi ve kızı, geleneksel Macar elbiseli halk, bir öğrenci, karısı ile genç oğluyla bir işçi betimlenmiş.

Meydanındaki ünlü Gerbeaud Pastanesi‘ne uğrayın. Tarihi pastanenin tam karşısında da Avrupa kıtasının en eski metro hattı M1 metro hattı bulunuyor. Meydandaki aslanlı çeşme ise şehrin buluşma notalarından. Meydanın diğer tarafında ise Budapeşte’nin 100 yıllık konser salonu Vigado var.

2. St. Stephen Bazilikası
Budapest Place to See
St. Stephen Bazilikası
St. Stephen Bazilikası (Szent István Bazilika) Budapeşte’nin en büyük kilisesi. 50 yıldan uzun süren inşası 1800’lerde tamamlandı. Görkemli kilisenin orijinal tasarımı mimar Jozsef Hild’e ait, olsa da Macaristan’ın en ünlü mimarlarından Budapeşte Operasının da mimarı Miklos Ybl’in tasarımı ile bitirildi. 96 metre yüksekliğindeki etkileyici merkez kubbesi Macar Parlamentosu’nun kendisi kadar yüksek. Özellikle dikkatle bakın derim.


3. Parlamento Binası
Az Országház, Budapest, Hungary
Parlamento Binası’nın (Az Országház) inşası, yaklaşık yirmi yıllık bir çalışma ile 1902’de tamamlanmış. Dünyanın en büyük üçüncü parlamento binası olan yer, Macar kraliyet mücevherlerine ve Macar kültürüne ait pek çok nadide parçanın yer aldığı yapının tam 691 odası bulunuyor.

Koridorlarının toplam uzunluğu 20 km’nin üzerinde olan devasa br yer Bir saatten uzun süren turları 10:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00 saatlerinde düzenleniyor. Budapeşte gezilecek noktalardan Parlemento binasına rehberli turlar düzenleniyor; tam 21.43€, öğrenci 10.71€.

4. Zincir Köprüsü
Budapeşte gezilecek yerler
Széchenyi Zincir Köprüsü

Budapeşte’nin en meşhur ikonu Zincir Köprüsü (Lanchid) 19. yüzyılda, Tuna Nehri üzerinde, Buda ve Pest’i birleştirmek için yapılmış. O yıllarda iki ayrı şehirden meydana gelen Budapeşte için bu köprü hayati bir anlam taşıyordu.

Avrupa’nın en uzun asma köprüsü, şimdiyse bizim gibi turist kalabalıklarını ağırlıyor. Buda ile Pest yakalarını birleştiren, şehrin en güzel köprüsünü koruyan görkemli iki aslan heykelinin önünde fotoğraf çektirin.

5. Andrássy út
Budapeşte Görülecek Yerler
Şehrin en havalı caddesi burası. Geçmişi 1876’ya kadar uzanan hem araçların hem de yayaların kullandığı cadde, sahip olduğu tarihi özellikleri, mimarisi ve güzel binalarıyla UNESCO Dünya Mirası listesinde. Royal Opera House, Pest Broadway, Franz Liszt Square, Academy of Music, Oktogon, House of Terror, University of Fine Art Binası, Zoltán Kodály Memorial Museum ve Ferenc Hopp East-Asian Art Museum Budapeşte’de bu ünlü cadde boyunca görülecek yerler arasında.

Andrássy út aynı zamanda popüler bir alışveriş yeri. Çok sayıda ünlü markanın butik mağazaları, mükemmel kafe ve restoranlarıyla da oldukça gösterişli bir yer. Erzsébet Meydanı’ndan Milenyum Anıtı’na kadar uzayan 2,4 kilometrelik caddeyi şöyle boydan boya bir yürüyün derim.

Önereceğim rota: Vörösmarty tér – Deák Ferenc tér – Erzsébet tér – Andrássy Avenue – Budapest Opera – Budapest’s Broadway – Oktogon – Kodály körönd – Heroes’ Square – City Park – Vörösmarty tér. Yürüme hızınıza göre 4-5 saat sürebilir.

6. Kahramanlar Meydanı
Hősök Tere
Andrassy Bulvarı’nın sonunda yer alan Kahramanlar Meydanı (Hősök Tere) da UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak koruma altına alınmış. Güzel Sanatlar Müzesi ve Sanat Sarayı’na ev sahipliği yapan meydanın en meşhur yeri ise 1900’da yapılan ve Macaristan’ın 1000. yılını temsil eden Milenyum Anıtı.

Macar prens Árpád ve onun 6 savaşçısını betimleyen bronz atlı heykeller oldukça ilgi çekici. Meydanın ortasında 36 metrelik sütunun ucunda Cebrail betimlenmiş. Meydanı yarım ay gibi çevreleyen alanda da Macar yöneticilerinin heykelleri sergileniyor. Milenyum Anıtı önünde de Meçhul Asker için bir anıt duruyor.

7. Széchenyi Kaplıcaları
Budapeste gezilecek kaplıcalar
Széchenyi Fürdő, Budapest, Hungary
Budapeşte’nin en karakteristik özelliklerinden birisi de kaplıcaları. Benim gibi yürüyerek şehri gezenler için en güzel dinlenme yerlerinden birisi buralar. Avrupa’nın en büyük şifalı kaplıca ve en büyük hamamlarından biri olan Szechenyi Kaplıcaları (Széchenyi Fürdő), bünyesindeki 18 havuzundan 15’inde doğal kaynak suyuna sahip.

Hősök tere’den hemen sonra gelen metro durağında veya yürüyerek gidilebilir. Açık alanda bir adet yüzme havuzu, iki adet termal kaplıca bulunuyor. Cumartesi günü kaplıcanın açık alanı spa partilerine ev sahipliği yapıyor. Ben henüz deneyimlemedim ama çok kalabalık olsa da özel dans ve ışık şovlarıyla eğlenceli olduğu söylendi.

8. Váci Utca
Budapeste en güzel yerler

Zengin ve ünlü Budapeştelilerin paralarını cömertçe harcadıkları sokak Vaci Utca, Budapeşte’de görebileceğiniz en kalabalık yer aynı zamanda. Vaci Macar dilinde aslında sokak anlamına geliyor, yani Utca Sokağı burası.

Şehrin en meşhur alışveriş sokağı Vaci Utca, Vörösmarty Meydanı’ndan başlayıp Büyük Market’te kadar uzayan sokak 18.yy’da yapılmış ancak sokak üzerinde bulunan büyük binaların çoğu 19. ve 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş.

Bu sadece yayalara ayrılmış bölüm bir çok cafe, restoran, otel ve dükkanlarıyla capcanlı bir yer. Budapeşte otelleri içerisinde tavsiye edeceğim bu caddede yer alan Estilo Fashion Otel ve Mercury City Hotel konaklama önerilerim arasında. Her ikisinde de kaldım.

9. Büyük Market
Budapeste -Gezilecek Yerler: Market
Central Market Hall
Budapeşte‘nin en popüler alışveriş noktalarından ve benim de şehirde sevdiğim yerlerden birisi. Büyük Market (Central Market Hall) şehirdeki kapalı mekanların en büyüğü. İçerisinde taze meyve ve sebzeden, tekstil ve hediyelik eşyalara kadar çok geniş yelpazede ürün sunuluyor. Halk pazarlarını sevenlerin Budapeşte gezilecek yerler listesinde listesinde yer almalı. Pazar yeri, Macar kültürünü tanımak ve şehir yaşamına tanıklık etmek için iyi bir yer.

10. Dohány Sinagogu
Budapestenin en güzel yerleri
Dohány Sinagogu’nun içerisi çok görkemli

1850’lerde inşa edilen, Avrupa’nın en büyük ve dünyanın da ikinci en büyük sinagogu burası. Dohany Sinagogu (Dohány Utcai Zsinagóga), kendinden sonraki birçok sinagoga da örnek olmuş. Bunlardan en belirgin olanı ise New York’taki Central Synagogue.

Vaktiniz kalırsa;Avrupa’da kendi türünün üçüncü örneği olan ve 1872’de açılan Uygulamalı Sanatlar Müzesi‘ni (Iparművészeti Múzeum), gezilecek yerler listesine ekleyin. Bir zamanlar Macaristan’ın en zengin aristokrat ailelerine ait birçok eşya ve obje burada sergileniyor.

Buda Gezilecek Yerler
1. Szentháromság
budapeşte gezilecek yerler blog
Zincir Köprü’den Balıkçılar Tabyası tarafına dönmeyip sağ tarafa doğru yukarıya ilerlediğinizde şehrin en nezih yerlerinden ortaçağ Budin şehrinin merkezi Szentháromság‘e ulaşıyorsunuz. Burası genelde Budapeşte gezilerinde göz ardı ediliyor.

Mária Magdolna Torony, Askeri Tarih Müzesi (Hadtörténeti Múzeum), Museum Of Telephony (Telefónia Múzeum), Kayadaki Sığınak Hastanesi Müzesi (Sziklakórház Atombunker Múzeum), yeraltı labirentleri, Kurtuluş Savaşı Anıtı bu bölgede görülebilecek yerler.

2. Balıkçı Tabyası
Budapeşte Balıkçı Tabyası

Burası şehrin en sevdiğim yerlerinden. 1800’lerin sonunda Macaristan’ın kuruluşu adına yapılan yerlerden birisi olan Balıkçı Tabyası (Halászbástya), ülkeyi kuran yedi kavimi temsil eden yedi kuleye sahip.

Kale Tepesi’nde (Castle Hill) bulunan Tabya, hem Danube’nin hem de şehrin en güzel görülebildiği noktalardan biri. Bu şehre kaç defa gelmiş olursam olayım Balıkçılar Burcunun bu göz alıcı manzarası beni sıkmaz.

3. Matthias Kilisesi
Buda Gezilecek Yerler
700 yıldan uzun süredir ayakta olan Matthias Kilisesi (Mátyás-Templom), Franz Joseph ile eşi Elizabeth’in taç giyme törenlerinin yapıldığı kilise olmasıyla ünlü. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun 1867’de kurulması açısından da oldukça önemli bir yere sahip.

4. Trinity Meydanı ve Trinity Sütunu
Buda ve Peste Gezilecek Yerler
Trinity Meydanı Buda’nın Kale bölgesinin adeta kalbini oluşturuyor. Tam göbeğinde büyük bir sütun olmasına rağmen meydanın asıl görülecek yeri Buda’nın en önemli yerlerinden biri olan Matthias Kilisesi. Kilisenin tam karşısında ise eski Buda Belediye Binası bulunuyor.

Meydana ismini veren sütun 1710-1713 arasında Philipp Ungleich tarafından Barok tarzında yapılmış. Sütunun yapılma amacı ise o yıllarda salgın olan Veba’nın sona ermesi ve onları bir sonraki salgınlardan koruyacağı yönünde bir inanıştı. Tepesinde bulunan heykel Kutsal üçlüyü (baba, oğul, kutsal ruh) temsil ediyor.

5. Buda Kalesi
Buda gezilecek yerler
Aynı zamanda Kraliyet Sarayı olarak da bilinen ve şehrin Buda tarafındaki tepede yer alan görkemli Buda Kalesi (Budavári Palota), Avusturya-Macar İmparatorluğu döneminde pek çok seremoniye ev sahipliği yapan tarihi bir yer. Günümüzde Budapeşte Tarih Müzesi, Macar Ulusal Galerisi ve Ulusal Szechenyi Kütüphanesi’ne ev sahipliği yapıyor.

6. Gellért Tepesi
Budapeste Gezilecek Yerler
Gellért Tepesi

Danube Nehrinin yanıbaşındaki tepede tüm ihtişamıyla yükselen ve ziyaretçilerine Budapeşte’nin panaromik bir görüntüsünü sunan Gellert Tepesi’ne çıkılmadan olmaz. Ben buraya tam 3 defa çıktım. Gellert Tepesinde bulunan Kale Avusturyalı Habsburgs tarafından 1850 ile 1854 arasında Macar Kurtuluş Savaşına sonra şehri daha iyi kontrol edebilmek için yapılmış.

1947’de dikilen Özgürlük Anıtı aslında Sovyet güçlerinin şehri Nazi işgalinden kurtarmasının bir simgesi olarak biliniyor. Komünizmin yok olmasından sonra normalde tam heykelin önünde duran bir Sovyet askeri heykeli şehrin dışında bulunan Memento Park’a taşınmış.

Margaret Adası, Sziget Festivalinin düzenlendiği Sziget Adası, Budapeşte Hayvanat Bahçesi, Memento Park, Bit Pazarı, House of Terror Museum, New York Palace Budapeşte’de gezilecek yerler arasında diğer bazıları. Aslında Budapeşte’de görülecek yerler listesini yüzlere çıkarmak mümkün.

Avusturya’nın başkenti Viyana, Avrupa’nın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri. Büyüsünü zengin tarihi geçmişine ve olağanüstü coğrafi konumuna borçlu. Yüzyıllardır Batı ile Doğu Avrupa arasında bir kapı olan Viyana, bir zamanların güçlü hanedanlığı Habsburgların doğduğu yerdi. Günümüzde Viyana dünyanın yaşanılabilir şehirleri arasında hep en üst sırada.

Şehir büyüsünü, atmosferini ve muhteşem mimarisin açıkça gözler önüne seriliyor. Bu yüzden şehri aceleye getirmeden ağır ağır gezmenizi tavsiye ederim. Hemen her sokakta karşınıza çıkabilecek küçük Viyana kafeleri ise hem damağa hem de göze hitap eden hem de yaşanması gereken deneyimlerden sadece biri.



Süslemeli muhteşem binalar bir zamanlar Mozart, Beethoven, Schubert, Haydn, Strauss gibi Avrupa’nın en büyük müzisyenlerini ağırlıyordu. Bu da zaten Viyana’yı dünyanın klasik müzik başkenti yapmaya yetiyor. Viyana aynı zamanda dünya çapında ünlü orkestralara ve olağanüstü sanat koleksiyonlarına da ev sahipliği yapıyor.

İçerik Listesi  Göster
Viyana Gezilecek Yerler
Viyana merkezi yerlerini gezmek yürüyerek mümkün. Viyana’nın tarihi sokakları Ringstraße denilen bir çember içerisinde kurulmuş. Görkemli belediye binası Rathaus, en eski üniversitelerden Viyana Üniversitesi, konukları arasında Queen Elisabeth II, Charlie Chaplin gibi ünlü isimlerin yer aldığı, inşaatında genç Hitler’in çalıştığı Hotel Imperial, ünlü posta binası Postsparkasse ile Avusturya Parlamento binası gibi şehrin çok önemli yapılarını bu rota üzerinde yer alıyor.

Listeye alabileceğim irili ufaklı onlarca yer daha var aslında. Bizim sabırsız ve aceleci kişiliğimizi düşünerek gezilecek en görülesi yerleri listeye koydum. Rota üzerindeki bir yeri gördükten sonra oraya yakın bir kafede mola verin ve yürüyerek şehri keşfetmeye devam edin. Viyana gezimde uzak yerlere de otobüsle gittim, size de tavsiye ederim.

1. Hofburg İmparatorluk Sarayı
viyana gezilecek yeler

Hofburg İmparatorluk Sarayı (Hofburg Imperial Palace), tam 600 yıldır Habsburgların yönetim merkezi ve aynı zamanda 1275’ten bu yana tüm Avusturya hükümdarlarının da yaşadığı yer. Hofburg Avusturya’nın tarihi açıdan çok önemli saray. Avusturya başkanının da resmi makam yeri olan saray Gotik, Rönesans, Barok ve Rococo akımlarının hepsinden izler taşıyan bir mimariye sahip. Kompleks 59 hektarlık bir alanı kaplıyor ve bu alan içinde aralarında 19 avlu ve 2,600 odanın da bulunduğu 18 bina bulunuyor.

En meşhur yerleri İmparatorluk Evleri, Sisi Müzesi, Gümüş Koleksiyonu olmakla birlikte görülmeye değer diğer yerler arasında İmparatorluk Şapeli Burgkapelle, Ulusal Tarih Müzesi, Avusturya Ulusal Kütüphanesi ve Roma İmparatorluğundan birçok eşyanın bulunduğu dev bir koleksiyona sahip olan Hofburg Hazinesi yer alıyor. En az 2 saatinizi ayırsanız iyi edersiniz.


2. Aziz Stefan Katedrali
viyana gorulecek yeler

Aziz Stefan Katedrali (St. Stephen’s Cathedral), 1722’den bu yana Viyana’nın en önemli Gotik binası ve başpiskoposun kilisesi. Orijinal olarak 12. yüzyılda Romanesk kilisesi olarak inşa edildi ancak 13. yüzyılda değişikliğe uğradı. Şu anda geriye kalanlar ise dev giriş kapısı ve Heathen Kuleleri. Sonraki değişim ise 14. yüzyılda Gotik tarzda geldi ve katedrale ek olarak kilise korosu ve Eligius, St. Tirna ve St. Catherine şapelleri eklendi. Meşhur 137 metre yüksekliğindeki Güney Kulesi Steffl ise 15. yüzyıla ait bir eser.

17. ve 19. yüzyıla kadar devam eden yenilemeler II. Dünya Savaşıyla son buldu ve kilise tamamen yerle bir olup tekrar baştan yapıldı. Tam 343 merdiven ile çıkılan Steffl’ın Gözlem Odası muhteşem Viyana manzarası görmek için şahane. Görülebilecek bir diğer yer de 14. yüzyıl yeraltı mezarlıkları ve katedral ile ilgili birçok değerli eşyayı bulunduran Katedral Hazinesi.

3. İspanyol Binicilik Okulu
viyanada gorulecek yerler


İspanyol Binicilik Okulu (Vienna Spanish Riding School), imparator II. Maximilian’ın sosyeteye meşhur Lipizzaner atlarını tanıttığı 1562’de kuruldu. Günümüzde Viyana’nın en önde gelen eğlence yerlerinden biri haline geldi. Hofburg Sarayı’ndaki Barok Kış Binicilik Okulunda olağanüstü gösteriler sunuluyor. Biletler çok hızlı şekilde tükeniyor bu yüzden mümkün olduğu kadar erken almaya bakın.

4. Viyana Devlet Opera Salonu
viyanada gezilecek yerler

Viyana Devlet Opera Salonu, dünyanın en büyük ve en olağanüstü tiyatrolarından biri. Günümüzdeki devasa Opera Salonu 1869’da yapıldı ve Fransız Rönesans mimarisinin tüm özelliklerini taşıyor. En önde gelen bestekarların, dansçıların ve şarkıcılarının saygıyla önünde eğildiği bir güzelliğe sahip.

İçeri girildiğinde ilk kata çıkan devasa bir merdiven ve inanılmaz duvar işlemeleri ile göz dolduran Çay Odası ziyaretçiler tarafından ilk olarak gezilen yerler. 2,211 seyirci ve 110 müzisyeni ağırlayabilen salon aynı zamanda Viyana Filarmoni Orkestrasının da sahne aldığı yer. Opera ve bale yılda en az 300 kez gösterime giriyor ve sanata karşı olan bu ilgi 1625’de ilk Viyana Hükümdarlık Operası sahne aldığı güne kadar dayanıyor.

5. Schönbrunn Sarayı ve Bahçeleri
viyana gezilecek yerler, schonbrunn

Schönbrunn Sarayı (Schönbrunn Palace), 18. yüzyıla ait olan en muhteşem mimarilerden biri. Barok mimarisinin en güzel örneğinde 1,441 den fazla oda ve evler bulunuyor ve bu evlere İmparatoriçe Maria Theresa’nın evi de dahil.

Viyana gezilecek yerler listesinde ilk sıralara koymanız gereken Saray turuna katıldığınızda İmparatorluk evleri, Franz Joseph’in Ceviz Odası ve son nefesini verdiği asker yatağının bulunduğu odayı da görebiliyorsunuz. Maria Theresa’nın odalarında görebileceğiniz enfes mobilyalar, bahçe evler ve kızları tarafından tasarlanmış çiçek desenli mutfak da turun en ilgi çekici bölümlerinden.

6. Belvedere Sarayı
viyana gezisi belvedere

Belvedere Sarayı, Viyana’nın en popüler turistik bölgelerinden ve iki muhteşem Barok yapıdan oluşuyor; Aşağı Belvedere (Unteres) ve Yukarı Belvedere (Oberes). Viyana gezilecek yerler arasında en etkileyici olanlardan biri burası. Yukarı Belvedere’de görülebilecekler zemin katta bulunan ve heykeller ile donatılmış olan büyük salon ile nefis stucco rölyefleri ve freskleri ile bezenmiş seremoni merdivenleri.

Aşağı Belvedere de Mermer Salonunun tavanını kaplayan harika freskler ile Mermer Galerisinde bulabileceğiniz tarihi heykeller ilk olarak göze çarpıyor. En dikkat çekici bina ise bir zamanlar hükümdarlık hazinesi olarak da kullanılmış olan Barok mimarisine sahip Kış Sarayı. Belvedere Bahçeleri ve Çeşmeleri de bu iki sarayı birbirine bağlayan ortak bölge. Ayrıca mutlaka görülmesini tavsiye ettiğimiz bir yer de 12. ve 16. yüzyıllarda yaşayan çok önemli sanatçılar tarafından yapılmış olan heykeller ve resimlerin bulunduğu dev sanat koleksiyonu.

7. Karl Kilisesi
viyana gezi notlari, Karlskirche

Karl Kilisesi (Karlskirche), 1737’de veba döneminde yardımını esirmeyen Aziz St. Charles Borromeo adına yapılmış ve Viyana’nın dini Barok mimarisinin en önemli eserlerinden biri. Bu büyük yapıda tam 72 metre büyüklüğünde bir kubbe ve meşhur 33 metrelik ikiz kuleler bulunuyor.

İçeride görebileceğiniz meşhur St. Cecilia freskleri tarihi eser sevenleri çok mutlu edecek nitelikte. Ayrıca 1763’te yapılan Gardekirche şehrin güneyinde imparatorluk hastanesi olarak kullanılmaktaydı ve daha sonraları Polonya kongreleri için hizmet verdi. Ama burada asıl ilginç olan ise yüksek sunağın üzerinde bulunan resim.

8. Avusturya Parlamento Binası
austria parliament house

Austrian Parliament Building, 1918’den beri yönetim merkezi olarak etkileyici mimarisi Viyana gezilecek noktalardan biri. 1883’te yapımı tamamlanan yapı sütun bakımından çok zengin bir mimariye sahip ve çok güçlü bir Yunan etkilerine sahip.

Bir diğer etkileyici yer ise binanın önündeki Pallas Athene Çeşmesi. Dört metre yükseklikteki heykel yaldızlı miğferi ve mızrağı ile görkemli bir yapıya sahip. Heykelin yanında duran figürler ise Danube, Inn, Elbe ve Moldau nehirlerini temsil ediyor. İngilizce turlar alınarak bina rehberli gezilebiliyor.

9. St. Peter Kilisesi
St. Peter's Church Vienna

St. Peter kilisesi (St. Peter’s Church), Roma’da ki eşine benzer şekilde yapılmış ve 792’de Charlemagne tarafından bulunmuş olan bir Roma kilisesinin olduğu noktada yer alıyor. Günümüzdeki hali 18. yüzyıldan kalma ve devasa bir kubbeye ile çok güzel fresklere sahip. Diğer önemli yerlerden biri de görkemli girişi ile Barbara Şapeli. Şapelde göz alıcı bir sunak ve “kusursuz kavram” adlı bir resim de bulunuyor.

Ayrıca 21 metre uzunluğundaki Veba Sütunu 1679’da ortaya çıkan ve 75,000’den fazla Viyanalıyı ölüme götüren veba hastalığının bir anıtı olarak karşımıza çıkıyor. Hemen yanında bulunan İskoç Manastırı da 12. yüzyıl yapımı ve o günde bu güne sürekli olarak büyüyüp gelişti. Manastırda eğitim alan kişiler arasında Johann Strauss ve Avusturya’nın son imparatoru olan I. Charles gibi isimler yer alıyor. İçerisindeki sanat eserleri ise 16. ila 19. yüzyıllar arasında bir yelpazeye sahip.

10. MuseumsQuartier
MuseumsQuartier Viyana

Viyana gezilecek yerler elbette bundan çok daha fazla. Benim en sevdiğim diğer bir bölüm ise MuseumsQuartier yani müzeler bölgesi. Viyana’da ki en geniş alana sahip Kültür Merkezi olan bölgede karşı karşıya duran Sanat Tarihi Müzesi (Kunsthistorisches Museum), Habsburg Hanedanlığı’nın sahip olduğu değerli eşyalarını gözler önüne seriyor. Diğeri Doğa Tarihi Müzesi (Naturhistorisches Museum) benim en sevdiğim yerlerden.

İçerisinde Mimarlık Müzesi (Architekturzentrum Wien), Kunsthalle Wien, Leopold Museum olmak üzere sanat müzeleri, MUMOK modern sanat müzesi, interaktif çocuk müzesi Zoom Kindermuseum ve pek çok etkinlik alanlarının olduğu Museum Quartier Viyana gezilmesi gereken yerlerden.

Schönbrunn Sarayı
Viyana’nın Avrupa’nın tam merkezinde, diğer Avrupa şehirlerine de kolaylıkla gidebilirsiniz. Budapeşte ve Prag günü birlik olarak bile ziyaret edilebilir. Slovakya’nın başkenti Bratislava da oldukça şirin ve çok yakın, sadece 1 saat uzaklıkta. Avusturya’nın bir diğer büyük şehri, benim de çok sevdiğim Salzburg ve onun şirin köyü Hallstat da yine günübirlik gezilecek yerler listesine alabilirsiniz.

Viyana’dan Günübirlik Gidilebilecek Yerler
1. Danube Vadisi
Danube Vadisi ve Melk Manastırı şehir hayatından uzaklaşıp şehrin doğanın keyfini çıkarmak isteyenleri bekliyor. Danube Vadisi seyahati, sizleri ormanlara, yaylalara, Wachau Vadisi’nin tarihi manastırlarına götürüyor. Dilerseniz Tuna üzerinde yaklaşık bir saat süren tekne gezisine katılabilir, Viyana’ya gelmişken doğaya karışabilirsiniz.

2. Bratislava
Slovakya’nın başkenti olan Bratislava, farklı bir kültüre tanıklık etmek için birebir. Yalnızca bir saatlik uzaklıkta olan Bratislava, Viyana’nın elli kilometre doğusunda bulunuyor. Tuna Nehri kıyısında yer alan kent, parlamentosu, devlet binaları, üniversiteleri, müzeleri ve tiyatrolarıyla siyasi ekonomik ve kültürel bir merkez. Viyana seyahatinizi aynı zamanda Bratislava’da düzenlenen çok sayıdaki festivallerden birine denk getirebilirsiniz.

3. Salzburg
Viyana’ya gelmişken, buradan hareket eden satın alabileceğiniz en güzel turlardan biri de Salzburg turu. Veya dilerseniz, Alplerin muhteşem manzaraları eşliğinde bir sürüş rotası izleyerek kendiniz de gidebileceğiniz Salzburg’da, Mondsee Gölü, Salzburg Tarihi Şehir Merkezi, “The Sound of Music” filimin çekildiği Mirabell Sarayı’nı görebilirsiniz.

4. Budapeşte
Budapeşte, orta Avrupa’nın en şahsına münhasır kentlerinden. Viyana’ya gelmişken, harika bir doğu Avrupa şehrini daha görmek isterseniz eğer Salzburg’dan Budapeşte’ye devam edebilirsiniz. Yine şahane bir sürüş yoluyla ulaşabileceğiniz Budapeşte’de gezebileceğiniz ve hayran kalacağınız pek çok adres var.

Viyana gezilecek sayısız tarihi noktası ve bitmek bilmeyen etkinlikleriyle her yıl ziyaretçilerini ağırlıyor. Gidin siz de misafir olun ama aceleye getirmeyin.

Comments

Popular posts from this blog

Rusya Gezilecek Yerler

Benelüks Ülkeleri Hakkında

Küba Turu